web analytics
interviews

KinderBoeken interviewt de genomineerden van de Jonge Jury #Mel Wallis de Vries

Interview met Mel Wallis de Vries

28500484_10211474825091090_1949660418_oKinderboeken leest alle boeken die genomineerd zijn voor de Jonge Jury en de Debuutprijs voor de Jonge Jury. Het was voor niemand een verrassing dat ook dit jaar Mel Wallis de Vries weer werd genomineerd ditmaal met haar boek Pijn. Ze won deze prijs maar liefst 4 maal en is ook dit jaar torenhoog de favoriet.

Natuurlijk willen wij graag alles weten over alle genomineerde boeken van de Jonge Jury en over deze auteurs. Ook Mel Wallis de Vries was bereid om zich aan ons scherpe vragenvuur te onderwerpen.

Het interview:

Allereerst gefeliciteerd met de nominatie voor de Jonge Jury 2017! En natuurlijk met de winst van vorig jaar, en het jaar daarvoor en… Kortom: gefeliciteerd dat je deze prijs al vier (!!) hebt gewonnen!

Dag van de Jonge Jury
Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg in Utrecht, 20 april 2016. Winnares Mel Wallis de Vries. Foto Marco De Swart

Mel: Thanks 😉

Chris heeft je boek gelezen en gaf het 5*, was laaiend enthousiast en is groot fan van je boeken. Door haar enthousiasme aangestoken las ik het ook meteen en wij gaven het met volle overtuiging 5***** Voor de leden die nog niet weten wie je bent: Wie is Mel Wallis de Vries?

Mel: Over die vraag denk ik al vanaf mijn geboorte na 😉 Wie ben ik? Om het niet al te zweverig te maken: ik schrijf spannende jeugdboeken. Schrijven is echt mijn jeugdroom. Ik wilde al schrijfster worden toen ik vier jaar was. Maar mijn eerste boek is pas op mijn 32e uitgekomen. Ik ben een enorme angsthaas, dus eigenlijk is het misschien best een beetje vreemd dat ik spannende boeken schrijf. Aan de andere kant kan ik me erg goed inleven in alle angsten 😉

Wat ik me echt afvraag is het volgende: als je de prijs van Jonge Jury al vier keer hebt gewonnen, hoe nerveus ben je dan of je boek ook dit jaar op de lijst der genomineerden staat? Spring je dan nog steeds een gat in de lucht als de lijst online staat?

Mel: Ik spring elk jaar hoger. Ik schrijf boeken voor tieners omdat ik dit echt een geweldige leeftijdsgroep vind. Het is zo bijzonder als jongeren zo enthousiast zijn over je boeken. Ik vind dat echt een enorme eer!

Kun je in het kort vertellen waar Pijn over gaat?

Mel: Vijf meisjes verdwijnen. Een dader die alles filmt. En de hele wereld kan live meekijken (via Snapchat, Instagram etc).

28580592_10211474830371222_797941035_o

Bij jouw boeken kunnen we natuurlijk niet om de cover heen. Wat zijn ze altijd mooi en “inhetoogspringend”! Hoe komt een cover tot stand?

Mel: Dankjewel! Ik ben ook altijd zo blij met de covers. Het is een superleuk proces! Ik schrijf een briefing (waar gaat het boek over, wat zijn mijn ideeën over de nieuwe cover etc). De vormgeefster gaat dan aan de slag en komt met een paar schetsen. We kiezen dan vaak twee schetsen die we gaan fotograferen. Op de dag van de fotoshoot is de vormgeefster aanwezig, de fotograaf, een visagist, mijn uitgever, en ik ben er zelf natuurlijk ook. Maar de echte hoofdrolspeelster is het meisje dat op de cover komt. Een paar weken later komt de vormgeefster met het definitieve ontwerp.

Voor welke leeftijdsgroep is Pijn geschikt en is dat voor elk boek hetzelfde?

Mel: Pijn is vanaf 12 jaar. Maar er zijn ook kinderen uit groep 8 die het boek al lezen. Je moet wel echt een spannend boek durven te lezen, want Pijn is soms best wel eng en heftig.

Al mijn boeken zijn voor 12+

Lezen je eigen kinderen boeken van je? (en zo ja: wat vinden zij ervan?) Hoe vinden zij het dat hun moeder een bekende schrijfster is?

Mel: De oudste is 12 en heeft net voor de eerste keer een van mijn boeken gelezen, namelijk Shock! Ze houdt helemaal niet van spannende boeken en films, dus ik hield mijn hart vast. Maar ze heeft het boek in een avond uitgelezen. Ze is nu met Klem bezig, dat is denk ik een goed teken haha. De middelste is 9, en de jongste is 5, dus die mogen nog laaaaaang niet mijn boeken lezen 😉 Maar ze vinden het alle drie heel erg leuk dat ik schrijf.

Welk jeugdboek vind jij dat eigenlijk iedereen gelezen zou moeten hebben?

Mel: De Wereld van Sofie, wat een prachtig boek.

28504263_1846014792084106_483047749_o

Natuurlijk willen we graag weten wat je nabije toekomstplannen zijn. Komt er alweer een nieuw boek aan?

Mel: Dit wordt een heel druk (en heel erg leuk) jaar! In oktober is de première van de derde musical, Schuld. In november komt de bioscoopfilm van mijn boek Vals uit. En dan ben ik ook nog met een nieuw boek bezig. Soms moet ik mezelf echt even knijpen: gebeurt dit echt?

In onze groep hebben we veel leden die ervan dromen om net zo bekend / goed verkocht/ goed gelezen/ gelauwerd te zijn als jij. Heb je tips? Kun je misschien vertellen hoe jij een boek schrijft? Werk je eerst het plot uit? Heb je vaste schrijftijden op een dag? Kortom: Hoe word je een bestselling-auteur?

Mel: Geef nooit op. Ik denk dat dit de allerbeste tip is. En blijf altijd in jezelf geloven, ook al krijg je tweehonderd afwijzingen. Ik heb ook een bureaulade vol met afwijzingen gekregen voordat mijn eerste boek werd uitgegeven.

Ik werk voordat ik begin met schrijven alles uit: plot, karakters, hoofdstukken etc. Maar toch loopt het verhaal altijd anders dan ik had bedacht. Ik werk onder schooltijd: als mijn kinderen op school zijn, schrijf ik. Als de bel gaat, sta ik op het schoolplein.

Misschien is dat wel mijn tweede tip: schrijven is zitten en doen. Uren, weken, maanden en soms jaren totdat het verhaal af is. Stop elke vrije minuut die je hebt in je droom. Als je vijf minuutjes per dag kunt vrijmaken om te schrijven, dan heb je misschien na twee jaar een boek.

Als laatste stellen we hier altijd dezelfde vraag: niet alle kinderen lezen graag. Heb je tips? Trucs? Wat raad jij ouders en leerkrachten aan om te doen of te laten?

Mel: Zoek een boek dat zo leuk, spannend, grappig of ontroerend is dat het wel uitgelezen moet worden. Vraag aan vriendjes/ouders van vriendjes wat er in de klas gelezen wordt (iets lezen wat iedereen leest, is cooler dan iets lezen wat niemand leest). Pak de actualiteit. Als er een film van een boek uitkomt, dan is dat natuurlijk een geweldig haakje om ook het boek te gaan lezen. En lees voor. Dat vinden heel veel kinderen (ook tieners) ontzettend fijn.

En sommige kinderen zullen lezen nooit leuk gaan vinden. Dat moet je als ouder/leerkracht ook kunnen accepteren.

Dank je wel voor dit flitsinterview. We wensen je natuurlijk veel succes!

Nienke van Kinderboekenfb

NB We hebben een winactie. Je kunt het boek Pijn van Mel Wallis de Vries winnen. Kijk hier voor de spelregels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress