web analytics
interviews

KinderBoeken interviewt Duizendpoot Tamara Geraeds

Duizendpoot Tamara Geraeds

Vandaag hebben we een interview met duizendpoot Tamara Geraeds. Zij is de auteur van zowel kinderboeken als de thriller Echo. Daarnaast is ze freelance redacteur bij uitgeverij Zilverspoor, Kabook Uitgevers, Uitgeverij Stormsteen en Uitgeverij Droomvallei en heeft ze haar eigen tekstbureau Charizma. Als auteur kan je Tamara ook inhuren voor redactiewerk en ze schrijft webteksten en geeft cursussen.

Voor de mensen die je nog niet kennen; wie is Tamara?
Een ambitieus persoon, en een echte doorzetter, die driehonderd procent gaat voor iets wat ze graag wil. Ik ben verzot op boeken en op mijn man. Ik schrijf, lees, puzzel en badminton graag en een goede film of serie gaat er ook wel in. Ik ben gek op boeken, of had ik dat al gezegd? In de boeken die ik schrijf, geef ik graag een boodschap mee, de ene heftiger dan de andere. Ik houd verder van shoppen, bowlen, lekker eten en heb een hekel aan het huishouden, tuinieren, kaas en kou.

We noemen je in de introductie een duizendpoot. Kun je ons vertellen hoe jouw werkweek eruit ziet?
Druk. Hahaha! Ik start de dag rond 8 uur met het checken en beantwoorden van de mail en daarna doe ik meestal redactiewerk. Gemiddeld zo’n 12 tot 15 bladzijdes hoofdredactie, dan even wat drinken pakken en door naar de volgende opdracht, woordredactie als dat ertussen zit en anders nog een stuk hoofdredactie van een ander manuscript. Lunchpauze neem ik zelden, ik pak gewoon mijn eten (of maak het klaar) en neem het mee naar mijn bureau. Tussen het redactiewerk door overleg ik (vaak via Facebook chat, soms via mail) met de auteurs, als dat nodig is. Op maandag of dinsdag probeer ik al mijn lessen van die week voor te bereiden. Soms geef ik in de ochtend les (Engels, Nederlands of creatief schrijven), dan weer in de middag en ook weleens in de avond. Als ik in de avond les heb, werk ik meestal ook gewoon van 8 tot ongeveer 18 uur. Op andere avonden soms tot 19 uur. Als er in de middag nog tijd over is na alle lessen, klussen en het redactiewerk, ga ik schrijven.
Mijn pauzes bestaan uit naar de wc gaan, drinken halen, lunch pakken of klaarmaken, de was doen en een paar minuten Facebooken. Na elk stuk redactie mag ik van mezelf een paar minuten iets anders doen. Hoelang, dat is afhankelijk van hoe druk het is. Meestal tussen de 5 en 10 minuten. In hele drukke tijden werk ik zonder pauze door tot ik sterretje zie 😉
Mails beantwoorden en prijzen berekenen doe ik tussen het ‘normale’ werk door, maar ook vaak in het weekend. Eigenlijk is het beter om dat niet te doen, voor jezelf, maar voor het bedrijf is het juist beter om het wel te doen, omdat klanten het waarderen als je snel antwoordt, dus ja… Dat hoort erbij als je eigen baas bent. 😉
Verder schrijf ik – wanneer het even wat rustiger is – lesmateriaal voor mijn cursussen en promoot ik mijn boeken en mijn bedrijf. Al die ‘kleine’ klusjes kosten bij elkaar ook ontzettend veel werk, maar ook dat hoort erbij als je een eigen zaak hebt. En dat vind ik ook niet erg, want ik ben nu 100% gelukkiger dan toen ik nog op een kantoor zat.

Jeetje zou Tamara nog wel tijd hebben om te slapen? Maar dat zijn we vergeten te vragen…

 

Tamara

Over je redactiewerk. In onze groep hebben we heel veel leden die zelf net gedebuteerd zijn of bezig zijn om een boek te schrijven. Heb je tips voor beginnende schrijvers?
Iets wat ik heel vaak tegenkom – en helaas niet eens alleen bij beginnende schrijvers – is herhaling van woorden. Mijn advies: zorg dat er afwisseling in je taalgebruik zit. Het leest niet fijn als je 3x in twee zinnen het woord ‘deur’ gebruikt. En de hele tijd ‘zei hij’, ‘zei ze’, ‘zei de buurman’, ‘zei Moniek’, etc. is ook storend. Er zijn veel manieren om aan te geven dat iemand iets zegt. Je kunt ook iemand laten antwoorden, fluisteren, reageren, mopperen, mompelen, schreeuwen, noem het maar op. En op veel plaatsen kan ‘zei hij’ zelfs helemaal weg:
Piet zette zijn mok met een klap op tafel. “En nu is het afgelopen!”
Iedereen begrijpt dat Piet dit roept, dat hoef je er niet bij te zetten.
Wees dus creatief met woorden! Schrijven is meer dan alleen een verhaal vertellen, het gaat er ook om hoe je het vertelt.

Tamara2.jpeg

Wat schrijf je zelf het liefst: kinderboeken of spannende boeken voor volwassenen?
Ik vind het beide ontzettend leuk, maar mijn hart blijft toch het meest bij jeugdboeken liggen. Qua genre is fantasy al jaren mijn favoriet.

In de afgelopen maanden hebben we veel kunnen lezen over je thriller Echo. De recensies zijn lovend al vinden mensen het vaak een heel heftig boek. Kun je iets meer vertellen waarom het zo heftig is en waarom je ervoor hebt gekozen om een heftig onderwerp centraal te stellen in je boek.
Echo gaat over kindermishandeling en – misbruik. Het is gebaseerd op vele waargebeurde verhalen, waarvan ik elementen heb samengevoegd en soms details heb aangepast. Ik schreef dit verhaal niet alleen om leesplezier te geven, maar vooral om mensen bewust(er) te maken van de ernst van kindermishandeling en om ze te laten weten hoe belangrijk het is om je medemens te ZIEN.
Sluit je ogen niet voor het leed van anderen. Als je iets ziet, hoort of vermoedt, geef het dan door aan de juiste instanties. Wie weet red je er iemand mee.
Niet alleen de inhoud van het boek wordt als heftig ervaren – wat het ook is – ook de manier waarop ik het heb geschreven blijkt binnen te komen bij lezers. Ik heb geen blad voor de mond genomen, ik heb het gewoon geschreven zoals het is, inclusief details.
Dat maakt het aangrijpend(er) en het zorgt ervoor dat de boodschap beter aankomt bij de lezer.
Waarom ik precies deze boodschap over wilde brengen? Ik weet het niet. Het is – gelukkig – niets persoonlijks, maar het doet me veel als ik zie hoeveel leed kinderen wordt aangedaan. Kinderen die zichzelf niet kunnen verdedigen. Ik krijg er pijn van in mijn hart, tranen in mijn ogen. Het heeft me altijd al aangegrepen, maar de laatste jaren steeds meer. Dit verhaal en deze boodschap moesten er gewoon uit.

Natuurlijk wil Kinderboeken alles weten over je kinderboeken. Vertel!
Zoals ik aangaf ben ik gek op fantasy verhalen. Magische werelden, speciale krachten, lotsbestemmingen. Helemaal leuk vind ik het als die magie in de echte wereld wordt geplaatst. Die mix vind je dus vrijwel altijd in mijn fantasy boeken.

*NERGENS (11+)
Mijn debuut Nergens, uitgegeven door Uitgeverij Kluitman, gaat over een magische wereld waar iedereen veilig is. Je kunt er alleen komen als je op aarde in de problemen zit en geen kant meer op kunt, maar nog wel hoop hebt. Dan opent de grond zich onder je en val je naar Nergens. Eenmaal daar aangekomen word je aan iemand gekoppeld en ga je samen proberen oplossingen te bedenken voor je probleem.

*JASPER (15+)
Jasper was mijn eerste Young Adult en werd uitgegeven door Uitgeverij Zilverspoor. Het gaat over een sullige jongen van 19, die erachter komt dat alles wat hij zingt echt gebeurt. Na wat leuke dingen voor zichzelf geregeld te hebben, besluit hij zijn gave in te zetten om mensen en dieren over de hele wereld te helpen.

*CHRISTOPHER PLUM (9+)
De Christopher Plum serie (Uitgeverij Kramat) gaat over de nieuwe generatie Ridders van de Ronde Tafel, die met behulp van magische krachten de wereld beschermen. De serie zit vol avontuur, magie, humor, legendes en spanning. Elk boek draait om een magisch voorwerp of magisch wezen dat in veiligheid gebracht moet worden.
Dankzij een kort infostukje in elk boek zijn alle delen ook los te lezen, maar ik raad aan om gewoon bij 1 te beginnen en ze lekker allemaal te lezen 😉 Zo leer je alle personages vanaf het begin kennen én mis je niets van het naderende kwaad…

*KORTE VERHALEN
Zo nu en dan schrijf ik ook een kort verhaal. Zo verscheen in de serie Splinters van Uitgeverij Quasis mijn YA verhaal Tegenwereld, over twee werelden die elkaar nodig hebben om te overleven.

Bij Uitgeverij Kramat verschijnt elk jaar een Junior Monsterboek (10+), met verhalen van verschillende schrijvers erin. In deel 5 en 6 staat een verhaal van mij en in deel 7 zal er ook weer een verschijnen. Uiteraard gaan de verhalen allemaal over monsters en zijn ze super spannend en soms ook grappig.

Super bedankt voor je interview! Wij denken dat veel mensen iets hebben aan je schrijftip! We hopen nog veel van je te horen.\

Comments are closed.

Powered by: Wordpress