web analytics
interviews

KinderBoeken interviewt Sofie Schollaert

KinderBoeken interviewt Sofie Schollaert

24463320_1756254634393456_1382086350_o

Hoi Sofie wat leuk dat je met jouw boek bij ons in de Spotlights wilt staan. Voor de mensen die je nog niet zo goed kennen: Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben mama van 2 kleuters (Mona is 3 jaar en Sander is bijna 5 jaar). Van opleiding ben ik informaticus maar dat vond ik vrij snel te saai. Daarom ging ik de grafische toer op. Ik ben nu fulltime grafisch ontwerper met mijn eigen ontwerpbureau ‘Studio MoSa’. Daar doe ik vooral ontwerpwerk voor bedrijven (logo’s, websites,…) en sinds kort heb ik ook een lijn productjes met eigen illustraties die in winkels verkocht worden (wenskaartjes en mijlpaalkaartjes,…). Naast mijn job en mijn kinderen probeer ik zoveel mogelijk tijd aan mijn boekjes te spenderen.

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven? En kun je in het kort vertellen waar het verhaal over gaat?

Het idee om een boek te schrijven is langzaam gegroeid. Ik begon gewoon door het vertellen van verhaaltjes aan de kinderen, voor het slapengaan. Het eerste verhaaltje dat echt bleef hangen, misschien ook omdat het in rijmvorm is, was ‘Twee Kleine Visjes’. Ik besloot het op te schrijven om te kunnen bewaren voor later. Op een dag maakte ik ook een illustratie erbij (het rif) en zo is het verhaal verder gegroeid. Toen het af was, opperde mijn man dat ik er een boek van moest maken. Dat is nu eindelijk gebeurd.

Het verhaal gaat over twee kleine visjes die denken dat het leuker zou zijn als ze een grote walvis zouden zijn. Ze zouden meer van de zee kunnen zien, verder kunnen zwemmen,… Daarom gaan ze op zoek naar de tovenaar van de zee die hen helpt. Ze leren een belangrijke les en zijn uiteindelijk blij met wie ze zijn. Er zit ook een klein zoekspelletje in het boek; een visje komt op iedere pagina van het verhaal terug, de kinderen kunnen zo zelf door het boek gaan en raden welk visje dat juist is.

Maakte je eerst het verhaal of eerst de tekeningen?

Eerst kwam het verhaal. Pas als dat volledig af was, kwamen de tekeningen. Ik heb eerst het rif ontworpen (wat min of meer de cover geworden is) en de twee visjes. Daarna ben ik hun vers per vers gaan ontwerpen, zodat het perfect bij elkaar past. Telkens ik terug keek naar een pagina, heb ik nog kleine details toegevoegd zodat het een afwisselend geheel is. De tovenaar was voor mij de grootste uitdaging omdat het lang duurde voor hij een beeld was in mijn hoofd. Maar nu hij er is ben ik heel tevreden met het resultaat.

Hoe heb je jezelf leren tekenen of heb je een opleiding hiervoor gevolgd?

Ik heb mezelf leren tekenen en ontwerpen. ‘Twee kleine visjes’ is volledig digitaal ontworpen. Dat wil zeggen dat ik voor dit boek niets op papier heb gezet maar meteen op de computer heb ontworpen. Ik vind het enorm fijn om een beeld uit mijn hoofd om te zetten in een beeld voor anderen.

Ik vind het heel leuk om verschillende stijlen uit te proberen. Mijn volgend boek is daarom ook een heel andere stijl en werd eerst volledig met de hand getekend. Het geeft een ander gevoel maar mijn eigen stijl zit er toch weer in (felle kleuren, veel details,…)

Hoe bevalt het om een boek uit te geven?

Ik vind het super om mijn verhaal en illustraties in boekvorm te zien. De mooie harde kaft en volledig bedrukte pagina’s geven mij het gevoel dat ik wilde bereiken. Daarnaast is een boek uitgeven veel werk J. Je moet het onder de aandacht brengen, mensen vinden die het willen lezen en recenseren en natuurlijk, je wil toch graag dat het wat verkoopt he. Maar het is ook wel leuk werk want zo kom je in contact met nieuwe mensen waar je anders nooit contact mee zou gehad hebben. Andere schrijvers en illustratoren bijvoorbeeld. En dat geeft ontzettend veel energie om verder te blijven doen.

En wat we natuurlijk allemaal willen weten: komt er een vervolg?

Intussen ben ik bezig met het afwerken van mijn tweede boek (over een heksje dat niet wil vliegen) dat hopelijk eind 2018 uitkomt. Daarvoor wil ik weer langs alle uitgevers gaan dus dat neemt wat tijd in beslag. Daarnaast staan er nog enkele verhalen te wachten waarvoor ik de illustraties nog moet maken. De ideeën borrelen bijna constant op dus ik hoop nog veel te mogen realiseren!

Bedankt dat ik in de spotlight mag staan. Dat is een heel nieuwe ervaring maar super leuk 

Ik hoop dat iedereen vooral geniet van mijn boek en dat kindjes er blij van worden want dat is uiteindelijk het belangrijkste en de reden waarom ik het zo graag doe! Dank je wel aan alle beheerders van kinderboeken en in het bijzonder Nienke! Jullie geven mij tonnen positieve energie dankzij al jullie werk.

Wij vonden het ook heel leuk om jou bij ons in de Spotlights te hebben. Een aantal boeken zijn een beetje “van ons” geworden. Het voelt een beetje als familie. En jouw boek hoort daar zeker bij!

Comments are closed.

Powered by: Wordpress