web analytics
recensies jeugdboek

Nienke-Kinderboeken recensie. 4**** #Laatste Vlog: Waarom is Carry Slee zo populair?

Waarom is Carry Slee zo populair?

22494694_1706805132671740_1691064367_o

Waarom lezen kinderen zo graag Carry Slee? Lees het en je weet het!

Het is bijna niet te geloven, maar dit is het eerste boek dat ik ooit van Carry Slee heb gelezen. En ze heeft toch al heel wat bestsellers op haar naam staan. Mijn kinderen lazen ze graag toen ze jonger waren en we hebben menig Slee-film samen bekeken. Wat me altijd opviel waren de heftige thema’s die in deze films werden behandeld en het viel me op hoe vanzelfsprekend mijn kroost dit vond. In die films werd de rauwheid van de wereld aan ze gepresenteerd.

En dat is goed omdat kinderen dan binnen de veiligheid van een film of een boek leren over de gevaren die het leven kan bieden. Ik zag een film waarin een jongen werd geslagen door zijn vader en hoe hij dat verborgen wilde houden voor alles en iedereen. Maar ook pesten, ruzie, drug en prostitutie kwamen in de verschillende films aan de orde. Ik vond dat heftige thema’s maar mijn kinderen hadden daar geen last van. Zij vonden het de realiteit van alledag.

Toen ik aan dit boek begon vroeg ik me af: waarom is Carry Slee toch zo populair en ik denk dat ik het antwoord heb gevonden: Dit boek, #LaatsteVlog is een heel stoer boek en het is prettig geschreven en het gaat echt over de jeugd van vandaag. Ze herkennen zich in de personages die verre van perfect zijn. Je leert in dit boek dat fouten maken gevolgen heeft: soms grote en soms kleine. De ene fout kun je sneller goedmaken dan de andere, maar er is altijd hoop want vriendschap houd je op de been.
De herkenbaarheid van de actuele onderwerpen, die Slee soms heel rauw aan de orde stelt zonder dat ze een juffen-vingertje opsteekt, samen met haar eenvoudige, toegankelijke schrijfstijl en die ze dan onderdompelt in een avontuurlijk verhaal, maken haar zo enorm populair. De boeken gaan over de jeugd, over onderwerpen die hen aanspreken en worden spannend gepresenteerd in een taal waar nooit onnodig duur wordt gedaan.

Leerlingen zeggen altijd: als ik dan toch een boek moet lezen, dan graag een van haar…

Op het eerste gezicht een raar compliment maar het geeft de toegankelijkheid van deze schrijftster aan: zij schrijft echt voor haar doelgroep; ze doet nooit onnodig duur en het is gewoon rete-spannend.

Is dit boek literatuur?

Over dat antwoord mag je twisten. Goed is het zeker. #Laatste Vlog zit heel vakkundig in elkaar. Opbouw, plot en uitwerking van karakters zijn echt van bovengemiddelde kwaliteit. Het verhaal wordt vertelt vanuit twee perspectieven, Roos en Noud. Roos bekijkt in de eerste scène van een afstandje haar klasgenoten in de aula, waardoor alle personages plus hun eigenschappen heel snel en heel natuurlijk worden gepresenteerd. Waar andere schrijvers vaak ongelofelijk langdradig of gekunsteld doen, heeft Slee dit binnen een hoofdstuk van 6 pagina’s voor elkaar. Dan volgen we Noud. Hij gaat met de jaloerse Gijs naar huis. Gijs wil zijn verkering uitmaken en alle spullen verbranden. Natuurlijk gaat dat mis. En het allerergste is: Noud doet niets om zijn vriend te helpen. We zijn dan pas op pagina 9! Dat is echt heel knap gedaan. Je bent pas een half uur aan het lezen en het verhaal staat al als een huis. Slee werkt daarna het thema pesten heel vakkundig uit. Noud raakt geïsoleerd in de klas, maar erger nog; hij vindt zichzelf ook een loser. En dat voel je als lezer heel goed. Al lezend krijgen de personages allemaal een gezicht en worden zij als het ware aangekleed.

Ook in het verloop van het verhaal blijf je je als lezer verbazen hoe soepel Slee dit avontuur heeft geschreven. Alle verhaallijnen komen heel natuurlijk samen in het eindspel. Het tempo wordt naar het einde toe steeds meer opgevoerd en de lezer zit op het puntje van zijn stoel. Je ziet het allemaal voor je en wilt zo graag dat het goed komt.

Er zijn heel veel recensies van dit boek, maar ik wilde het zo graag eens anders benaderen: waarom oh waarom krijgt Carry Slee kinderen wel aan het lezen terwijl het anderen niet lukt?

Tja, het is gewoon een erg goed jeugdboek geschreven voor de jeugd van tegenwoordig.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress