web analytics
recensiegrid recensies algemeen recensies kinderboek recensies NA

Nienke-KinderBoekenRecensie 5***** voor de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler

Nienke-KinderBoekenRecensie 5***** voor de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler

Een van de bekendste kinderboeken aller tijden  wereldwijd is De Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler. De tekst is van Donaldson en de tekeningen zijn van de hand van Scheffler.

Het duo schreef veel meer boeken samen. Zo kreeg de Gruffalo bijvoorbeeld een kind en er bestaat een magnifiek boek over de “Ugly Five.” Qua sfeer benaderen deze boeken zeker die van De Gruffalo maar ze staan niet in de schaduw van dit ongelofelijke kassucces.

Is het boek dan echt zo goed?

Iedereen die het heeft gelezen zal nu volmondig “Jaaaa!!!” roepen. Dit boek is echt geweldig. De tekeningen, de tekst en het verhaal: alles klopt. Ik kan iedere keer als ik het boek opensla weer flauw liggen van het lachen. Als ik alleen maar kijk naar die snoet van de muis begin ik al te gniffelen.

Waar gaat het verhaal over?

Het Verhaal. (zo spoilervrij als maar mogelijk)

Muis wandelt door het bos en ontmoet zijn natuurlijke vijanden die hem vriendelijk bij hen thuis op de thee uitnodigen. Helaas is het de bedoeling dat Muis het lekkere hapje bij die thee wordt. Daar heeft Muis geen zin in en hij verzint een list. Muis zegt dat hij heel graag op de thee zou komen maar hij heeft al een afspraak. Een afspraakje met een monster. Dat monster heet De Gruffalo en die bestaat natuurlijk niet, maar het schrikt de vos, de slang en de uil wel lekker af. Een voor een druipen ze af. En dat is precies de bedoeling van Muis. Tevreden wandelt hij door het bos. En dan staat hij opeens oog in oog met De Gruffalo. Vanaf dit punt begint het allerleukste gedeelte van het boek. Die Muis is voor de Du.. Gruffalo nog niet bang.

Hier kun je duizendmaal uit voorlezen en dan is het nog steeds even grappig. Je kunt genieten van de details in de tekening en de karakters van Muis van De Gruffalo. Echt alles aan dit boek is goed en leuk. Muis is zo heerlijk gehaaid. En het is een geweldige boodschap voor een kind: wie niet sterk is moet slim zijn.

Auteur en Illustrator vormen een ware synergie. Samen stijgen ze boven zichzelf uit en hebben een meesterwerk gemaakt.

De eerste druk verscheen reeds in 1999 en is nog steeds even goed en grappig. Dit boek zal altijd een bestseller blijven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress