web analytics
interviews

Duo interview met Patty van Delft en Dominik Broniek deel 1

Vandaag hebben we een leuke verrassing voor onze lezers. We hebben namelijk een dubbelinterview geregeld met schrijfster Patty van Delft en illustrator Dominik Broniek ter ere van de uitgave van de geïllustreerde hardcover editie van Drägan Duma 1: Zij die hoort!

Welkom Patty. Zou je jezelf kort kunnen voorstellen aan onze lezers?

Mijn naam is Patty van Delft en ik ben geboren en getogen in Den Haag. Ik ben de schrijfster van de Drägan Duma trilogie en schrijf ook Engelstalige gedichten onder de naam Just Patty. Voordat ik schrijfster werd stond ik voor de klas en was ik Remedial Teacher. Ik ben getrouwd met mijn jeugdliefde Danny, heb twee katten en meer hobby’s dan tijd! Mijn favoriete bezigheden naast het schrijven zijn lezen, gamen, bordspellen spelen, fotograferen, naar muziekfestivals gaan en tijd doorbrengen met mijn familie en vrienden.

Ook ben ik gek op sport kijken, waarvan Formule 1 en ijshockey boven aan mijn lijstje staan.     

Ik denk dat veel van ons benieuwd zijn hoe je bent begonnen met schrijven. Zit daar een speciaal verhaal aan vast?

Schrijven doe ik al van jong af aan, maar ik ben pas serieus gaan schrijven toen ik veertien was en mijn broer overleed. Om alle emoties en verdriet een plekje te geven schreef ik gedichten.

Verhalen schreef ik ook wel maar omdat ik zoveel dingen leuk vind om te doen, belanden die verhalen na een tijdje vaak in een la. Pas toen ik door ziekte thuis kwam te zitten ben ik echt gaan schrijven en ontstond het begin van Drägan Duma.

Vaak hoor je dat mensen het moeilijk vinden om te beginnen met schrijven omdat ze geen inspiratie hebben. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Eigenlijk kun je overal inspiratie vandaan halen als je openstaat voor de wereld om je heen. Tijdens een wandeling door het park bijvoorbeeld. De manier waarop de wind met de bladeren speelt, hoe je doorweekt raakt van de regen, hoe dieren zich gedragen als je ze plotseling tegenkomt, die simpele dingen kun je allemaal gebruiken om je verhaal “echter” te maken. Maar ook een gave zwaardbeweging die je ziet tijdens het kijken van een film of het spelen van een game kan een goede inspiratie zijn voor de gevecht scène die je wilt schrijven. Ik duik dan ook regelmatig naar mijn notitieboekje om iets op te schrijven wat ik later bij het schrijven kan gebruiken.

Drägan Duma is een fantasy serie die vol zit met magie, draken en voorspellingen. Wat vind jij leuk aan het fantastische genre?

Dat je jezelf kan verliezen in een andere wereld. Even geen dagelijkse beslommeringen aan je hoofd, maar opgaan in een verhaal. Heerlijk!

Zou je ooit nog eens een boek willen schrijven in een compleet ander genre en zo ja welk genre?

Op dit moment vermaak ik me prima met het schrijven van YA Fantasy. Maar misschien dat ik ooit in de toekomst wel eens iets heel anders wil gaan doen. Waarschijnlijk dat ik dan iets in het Thriller genre ga schrijven.

Zou je ons wat meer over de wereld van Drägan Duma kunnen vertellen. Hoe is deze wereld ontstaan?

Drägan Duma is min of meer gebaseerd op onze eigen wereld maar dan hoe het lang geleden was, met grote stukken ongerepte natuur en zonder geavanceerde techniek.

Als ik aan het landschap zelf denk, zie ik altijd de Schotse hooglanden voor me.

Verder is de wereld tijdens het schrijven gegroeid, er kwamen steeds meer vreemde dieren en planten bij want een fantasywereld die helemaal hetzelfde is als die van ons leek me een beetje te saai. Min of meer heb ik de hele wereld zo’n beetje bij elkaar gedroomd tot het tot leven kwam in de Drägan Duma verhalen.

Hoofdpersoon Jill is een prachtig rond personage dat zowel sterke kanten (moedig, niet bang om voor anderen op te komen) als zwakke kanten (vertrouwt mensen niet snel en is bang om zich te veel te hechten) heeft. Was het moeilijk om je hoofdpersoon zo levensecht en gelaagd te krijgen of ging dat eigenlijk bijna vanzelf? Herken je iets van jezelf in Jill?

Eigenlijk ging dat vanzelf. Zoals de meeste hoofdpersonages uit mijn verhalen “was” Jill er gewoon opeens. Mijn karakters leven in mijn hoofd en zijn voor mij dus “echt”.

Ik heb wel heel veel van mezelf in Jill gestopt, veel van haar angsten, gedachten, sarcastische inslag en haar doorzettingsvermogen komt vanuit mijzelf. Dat maakt het aan de ene kant makkelijk om haar te schrijven omdat ik haar zo goed begrijp maar aan de andere kant ook erg eng. Je stopt toch een stukje van je ziel in een verhaal dat open en bloot door iedereen gelezen kan worden. Toch vind ik dat belangrijk, het geeft het karakter net dat beetje extra zodat ze tot leven komt. Ik ben blij om in de vraag te lezen dat die opzet gelukt is!

Ik las dat je werkt aan een volgend deel in de Drägan Duma wereld. Kun je daar alvast een klein tipje van de sluier over op lichten?

Het wordt in ieder geval geen vervolg. (sorry aan iedereen die daar op wacht 😉 )

In plaats daarvan heb ik gekozen om een losstaand verhaal te schrijven dat zich ongeveer 330 jaar voor de trilogie afspeelt. De draken zijn gearriveerd vanuit de Buitenwereld en hebben een verbond met de mensheid gesloten om zichzelf voor uitroeiing te behoeden. Beide volken moeten nog wennen aan deze samenwerking met soms verstrekkende gevolgen. In dit boek volg je Feniksa Drakena, een verre voorouder van Jill en één van de eerste drakenridders. Feniksa is een jonge vrouw van de Silverfang bloedlijn. Vanaf haar geboorte wordt zij al voorbereid om als Vrouwe over het slot en de bijbehorende landerijen te heersen. Ook is haar hand al beloofd aan de zoon van een vooraanstaande edelman.

Maar Feniksa is een avontuurlijke en eigenwijze dame die zich maar moeizaam in haar opgelegde rol kan schikken.

Dan wordt zij uitgekozen door Danaleth, een pasgeboren groene draak, en grijpt Feniksa haar ontsnapping naar de vrijgevochten drakenridders met beide handen aan.

Al snel komt zij er echter achter dat ook een drakenridder verantwoordelijkheden en plichten heeft.

En wanneer deze botsen met de loyaliteit aan haar familie, merkt zij dat het leven als Drägannymare voornamelijk uit opofferingen bestaat…

Wat kunnen we in de toekomst nog meer van je verwachten?

Behalve dat ik aan een nieuw Drägan Duma boek werk, heb ik ook al een aantal ideeën voor andere verhalen liggen. Er zullen dus zeker nog meer boeken van mijn hand verschijnen!

En alweer de laatste vraag. Heb je nog een mooie tip voor onze lezers die zelf ook een schrijfdroom hebben?

De belangrijkste tip die ik kan geven is: Lees veel! Door te lezen kom je erachter welk genre en welke stijl jou het beste ligt. Verder is het belangrijk dat je in eerste instantie voor jezelf schrijft. Schrijf een verhaal dat je zelf graag zou willen lezen.

En als laatste: Zet door! Het schrijversleven gaat niet over rozen en het is hard werken, maar als het echt is wat je wilt is het ook het mooiste beroep wat er is.

Ik heb op mijn YouTube kanaal ook een aantal vlogs staan met Tips & Tricks voor beginnende schrijvers. Misschien dat jullie daar iets aan hebben 🙂

Heel erg bedankt dat je de tijd wilde nemen om de vragen van Kinderboeken te beantwoorden, Patty. We wensen je heel veel succes met het schrijven van nog meer prachtige boeken 🙂

Dankjewel!

En jullie bedankt voor het leuke interview 😉

NB. Alle gebruikte foto’s in dit interview zijn eigendom van Patty van Delft (en mogen niet zonder toestemming gekopieerd worden). We willen haar hartelijk bedanken voor het ter beschikking stellen ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress