web analytics
acties Blog Anneke recensies kinderboek

Michael Reefs – Bram en het zoldermysterie 4****

michael reefs, bram en het zoldermysterieBram en het zoldermysterie is het nieuwste kindje van auteur en selfpublisher Michael Reefs. Michael is zelf al uitgebreid aan het woord gekomen in de eerste SelfSpot, hij is vooral al bekend dankzij zijn serie De Bieb bende. Zijn boeken kenmerken zich door een interactief karakter, regelmatig zijn er QR codes te vinden waarmee extra informatie opgezocht kan worden. Een handige manier om het doorlezen aan te moedigen, bijna als een soort beloning. Ook Bram en het zoldermysterie bevat deze QR codes, waarmee je als lezer met Bram mee de wereld over reist.

Bram is een beetje down, zijn huis wordt gesloopt en noodgedwongen gaan zijn ouders, zijn zusje Lotte en hij een poosje bij zijn oma wonen. Nou vindt Bram zijn oma erg lief, maar ze woont in een groot huis in een saaie omgeving ver van zijn vriendjes vandaan. Hij verwacht dat hij zich daar vreselijk zal gaan vervelen. Op een dag ontmoet hij in het winkelcentrum Mei-Lin, een beetje een eigenaardig meisje dat hem meeneemt naar de zolder. Daar is hij getuige van het verschijnen van de Zoldermystici, schaduwachtige mannen die reizen via dozen die op zolders staan. Thuis ontdekt Bram dat die rare mannen ook op de zolder van zijn oma rondstampen en hij besluit een kijkje te nemen. De mannen zijn op zoek naar iets en ze dwingen Bram ernaar op zoek te gaan voor hen. En helaas heeft Bram geen keuze.

Het boek ziet er, zoals we inmiddels gewend zijn, weer prachtig uit. Van de cover (een mooie illustratie van LukeSure), via de inhoudsopgave naar de prettige bladspiegel, er is duidelijk veel aandacht aan besteed. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken en behalve kleine afbeeldingen van een doos met een QR code zijn er geen illustraties. Waar de boeken uit De Bieb bende serie gericht zijn op kinderen vanaf een jaar of 10, is Bram meer geschikt voor een wat jongere doelgroep. Vanaf een jaar of 8 is het goed zelfstandig te lezen, maar ook als voorleesboek is het prima geschikt. Het verhaal is spannend, maar niet té en Bram en Mei Lin zijn herkenbare hoofdpersonen. Bram is een beetje een angsthaasje, maar dankzij de stoere Mei Lin weet hij boven zichzelf uit te stijgen. Familie en vriendschap zijn belangrijke thema’s in dit boek, maar ook het gegeven dat je tot veel meer in staat bent dan je in eerste instantie had gedacht.

Bram en het zoldermysterie is een lekker avontuurlijk boek voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar dat heerlijk wegleest en kinderen meeneemt naar verschillende fascinerende plekken op aarde.

Ben jij ook geïnteresseerd in dit boek en zou je het je kind (of jezelf) ook graag laten lezen? Dat kan, want we geven een exemplaar weg van Bram en het zoldermysterie. Heb je ook het interview met Michael gelezen, dan kun je vast antwoord geven op de volgende vraag:

Wat is volgens auteur Michael Reefs de beste manier om kinderen aan het lezen te krijgen?

Je kunt het antwoord sturen naar boekenfabriek@gmail.com
Op dinsdag 24 april kiezen we een winnaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress