web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #3 Rients Faber

 

In deze derde SelfSpot aandacht voor de uit Groningen afkomstige Rients Faber. Naast zijn werk in de zorg is Rients de zanger en tekstschrijver van de band Krödde. Het schrijven van liedjes en gedichtjes was hem niet vreemd en daar rolde al wat korte verhalen uit. Kampeeravontuur werd echter een kort verhaal met de potentie om een groter verhaal te worden. Inmiddels is dit spannende jeugdboek gepubliceerd en verkrijgbaar in een mooie hard cover. Hoe Rients is gekomen tot het schrijven van Kampeeravontuur en voor welke vorm van publiceren hij heeft gekozen kun je lezen in onderstaand interview.

 

Kun je wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Rients Faber. Samen met mijn vrouw en twee kinderen (een jongen van 11 en een meisje van 8) woon ik in Ten Post. Dit is een klein dorpje in de provincie Groningen. Ik werk in de zorg en kom in aanraking met de meest uiteenlopende mensen die niet zonder hulp kunnen. Heerlijk veelzijdig werk waarvan geen dag het zelfde is.

‘Jij maakt het verhaal altijd veel mooier, dan hoe het werkelijk is gegaan’ krijg ik vaak te horen. Wat ik ook vertel aan iemand en hoe saai de materie ook is, ik ben altijd bezig er een vleugje fantasie overheen te gieten waardoor het onderwerp opeens wel interessant gaat worden. Wanneer ik merk dat er naar me wordt geluisterd doe ik er graag nog een extra schepje bovenop. Dit deed ik als kind al. In oude rapporten lees ik terug: ‘Clownesk gedrag’ of ‘Eén en al toneel’.

 

Schrijf je al lang en hoe ben je gekomen tot het schrijven van Kampeeravontuur?

Een paar jaar geleden begon ik de verhaaltjes, liedjes en gedichten op te schijven die in me op kwamen. Vaak waren het niet meer dan wat flarden tekst, maar zo nu en dan kwam er daadwerkelijk iets voorbij wat iets meer was of de potentie had om iets te worden.
Als liedjesschrijver voor de Groninger band ‘Krödde’, waar ik zelf de zanger van ben, heb ik op die manier verschillende liedjes geschreven. Deze liedjes zijn uitgebracht en dat geeft een gevoel van trots. Je eigen muziek terug kunnen vinden op Spotify of Youtube is gewoon stoer! Ook de gedichten, die vaak niet meer zijn dan een onvoltooid liedje, bewaar ik en vormen later alsnog een liedje of blijven een gedichtje. Zo heb ik zelfs een keer een prijs gewonnen met een klein gedichtje. De waardering die ik kreeg voor dat wat ik schreef gaf me langzamerhand meer zekerheid.
Zo nu en dan schreef ik wel eens een kort verhaal, maar nooit met de bedoeling om een compleet boek te schrijven. Echter had het verhaal ’Kampeeravontuur’ een omvang wat als boekwaardig zou kunnen worden beschouwd. Het thema ‘Tweede Wereldoorlog’ geeft het boek een extra lading. Er zijn natuurlijk heel veel boeken over de tweede wereldoorlog. Veel van deze verhalen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Uit respect voor de mensen waar het boek over gaat wordt dan vaak niet ver afgeweken van de feiten, waardoor een boek al snel een opsomming wordt van het gebeurde. Dit maakt het daarom minder aantrekkelijk voor kinderen om te lezen. Dit laatste in jammer, omdat je graag wil dat de gedachten aan de Tweede Wereldoorlog blijft bestaan en we bewust stil blijven staan bij onze vrijheid.

 

Voor welke vorm heb je gekozen met betrekking tot het publiceren van Kampeeravontuur en waarom?

Via een kennis kwam ik in contact met een kleine uitgeverij (NoordProof). Deze uitgeverij bestaat uit twee mensen die écht werken vanuit passie en jou als schrijver respecteren in je keuzes en ondersteunen waar nodig. Dit hebben ze bij mij gedaan door gezamenlijk met mij op te trekken en mij gedurende het proces de nodige tips en feedback te geven. Zo heb ik het boek voorgelezen aan groep 7/8 van een basisschool om te kijken wat de reacties van de kinderen waren en heb ik het verschillende mensen laten lezen.
Uiteindelijk is er voor een hele veilige manier gekozen, waarmee er voor de uitgever, voor mij en zelfs voor de kopers van het boek geen enkel financieel risico bestond. De opdracht was simpel: ‘Verkoop door middel van voorinschrijving genoeg boeken om de eerste druk mee te kunnen financieren’. Via voorinschrijving was het boek verkrijgbaar voor een gereduceerde prijs.
Op de site van de uitgever kon men zich inschrijven voor een boek en ik kreeg 2500 gedrukte flyers van de uitgeverij om uit te delen. Vervolgens aan mij de taak om reclame te maken voor het boek en zo veel mogelijk mensen te mobiliseren om vooraf een boek te gaan kopen. Dit heb ik gedaan via facebook, door middel van het verspreiden van de fysieke flyers en het verspreiden van digitale flyers. Ook heb ik bij een paar scholen voorgelezen en wat verteld over het boek. Als ik er niet genoeg had verkocht, dan werd er niet gedrukt en had er, op een paar flyers na niemand geld geïnvesteerd.
17 mei is de presentatie van het boek. Er zijn dus genoeg boeken verkocht via voorinschrijving. Ik heb gekozen voor een harde omslag, stevige bladzijden en het laten binden van het boek. Omdat dit een onvoordelige manier van drukken is adviseerde de uitgever mij om het boek uiteindelijk voor € 17,50 te gaan verkopen. Ik heb echter gekozen voor kwaliteit en minder winst, daarom zal het boek voor maar € 12,50 in de winkel komen te liggen. Mijn overweging hierin was simpel. Als ik een boek voor mijn kind koop dan vind ik meer dan € 15,- euro, best veel geld. Helemaal als zowel mijn zoon als mijn dochter allebei een boek uit mogen kiezen. Ook als ik een boek voor een kind koop als verjaardagscadeau, dan vind ik € 12,50 nog een prima bedrag. Daarom heb ik gekozen voor een kwalitatief goed boek voor een lage prijs. Eigenlijk op een manier waarop ik zelf een boek ook graag zou willen kopen.

 

Hoe moeilijk is het om je boek gepubliceerd te krijgen en hoe belangrijk is dit?

Zoals ik hierboven heb beschreven is het voor mij niet heel moeilijk geweest om het boek uiteindelijk gedrukt en gepubliceerd te krijgen. Wel is het belangrijk dat het boek uiteindelijk gepubliceerd en gedrukt in de handel verschijnt. Het delen van je verhaal en de positieve reacties zijn veel meer waard dan de spreekwoordelijke kers op de taart. Het gevoel van waardering en erkenning voor jou creatie geeft voldoening, geeft energie en zet aan tot en meer creativiteit. Natuurlijk ben ik bang geweest dat het boek niet goed genoeg was of dat het taal technisch niet in orde was. Ik zeg altijd tegen mijn kinderen: ‘Als je het niet probeert, kom je er nooit achter of het lukt’. Het is leuk om te zien dat mijn kinderen trots zijn en dat ik ze kan laten zien dat je dát kan bereiken wat je wil, als je maar probeert.

 

Rients, bedankt voor je openhartige antwoorden op de vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress