web analytics
interviews

Verrassingsinterview met Mirjam Hildebrand

Hey lieve boekenwurmen! Het zal jullie vast niet ontgaan zijn dat Nienke, Anneke, Wendy en ik vorige week zaterdag op de Kluitman bloggerslunch ter ere van de lancering van Voorlopers: de kracht van velen van Mirjam Hildebrand aanwezig waren. Omdat het zo’n gezellige boel was en we zoveel gekletst hebben (en lekker gegeten), is het ons eigenlijk een beetje ontschoten om al jullie en onze vragen aan Mirjam te stellen. Maar geen zorgen ik heb Mirjam een paar dagen later de hemd van het lijf gevraagd 😉 Want we wilden natuurlijk wel antwoord op al die prangende vragen van deze door de Jonge Jury genomineerde auteur. Voor de mensen die Voorlopers nog niet kennen, heb ik hier de flaptekst van deel 1 voor jullie (en als je wilt weten wat mensen van het boek vonden, zijn er legio mooie recensies te vinden):

De vijftienjarige Emma voelt zich ‘anders’: ze voelt, hoort en weet meer dan andere mensen. Wanneer de mysterieuze Philana haar vertelt dat Emma’s vader – die ze al ruim twee jaar niet meer heeft gezien – deel uitmaakt van een groep mensen die zich Voorlopers noemen, besluit Emma met haar mee te reizen… Maar eenmaal in het bergdorp in Frankrijk, waar de  Voorlopers zich gevestigd hebben, blijkt haar leven nog gecompliceerder te worden. Is Emma zelf ook een Voorloper? Waarom wil haar vader niet dat ze de Voorlopers helpt? Wat is er met de ouders van Philana gebeurd? En wie probeert haar in de val te lokken?

Welkom Mirjam. Zou je jezelf kort kunnen voorstellen voor degenen die je nog niet kennen?
Ik ben Mirjam Hildebrand, auteur en kinderpsychologe. Eerder werden van mij twee prentenboeken uitgegeven (Rumme Rups en Opsekopse wereld) en mijn korte verhalen werden in verschillende bundels geplaatst. in juni 2017 kwam Voorlopers uit bij Uitgeverij Kluitman. Het boek werd derde bij de Hebban Awards YA (eerste op oorspronkelijk Nederlandstalig) en werd een Jonge Jury Leestip 2018. Ook is het genomineerd voor de Jonge Jury debuutprijs, die 6 juni 2018 wordt uitgereikt in Tivoli Utrecht. Eind deze maand (mei) komt deel 2 in de Voorlopers trilogie uit: De kracht van velen.

Een van onze volgers Oli Veyn is heel benieuwd hoe je op het idee van Voorlopers bent gekomen. Kun je ons daar iets over vertellen?
Emma, de hoofdpersoon voelt, weet en hoort meer. Ik werk in mijn psychologiepraktijk veel met hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen. De personages zijn een beetje gebaseerd op de kenmerken die ik bij deze jongeren zie. Daarnaast zag ik heel goed voor me wat misschien de toekomstige mens (los van technologie) voor vaardigheden zou kunnen bezitten en hoe gaaf dat zou zijn. Dat is dus pure fantasie, maar dan wel op zo’n manier dat je toch het gevoel hebt dat het zomaar zou kunnen. De plot uitdenken kwam pas daarna.

En een andere van onze volgers Danielle de Jong vroeg zich af of je de speciale krachten die in je boek voorkomen ook in jezelf herkent?
Nou, de verzonnen dingen uiteraard niet, maar ik heb wel geregeld telepathie en ik kan meestal goed aanvoelen hoe iemand zich voelt. Daar moet ik me ook geregeld voor beschermen, net als Voorlopers met hun beschermlaagje.

Voorlopers is geen stand alone verhaal en het lijkt ons geen gemakkelijke opgave om een serie te schrijven. Zijn er dingen waar je tegenaan bent gelopen bij het schrijven aan ‘De Kracht van velen’ wat je mee of tegen is gevallen? En was het moeilijk om weer in de huid van je personages te kruipen voor dit tweede deel?
Het is heel leuk om verder te mogen met de personages die je als schrijver al zo goed kent. Ik wilde ze zelf ook beter leren kennen. Voor mij is het schrijven vaak ook een ontdekkingstocht en dat is voor mij een groot onderdeel van de lol die ik in het schrijven heb. Omdat Voorlopers mijn eerste lange manuscript was, wist ik niet of ik het nog eens kon flikken en was ik dus best weleens onzeker over mijn manier van boeken schrijven. Maar ik ging er voor en maakte een samenvatting voor ‘De kracht van velen’, geen outline per hoofdstuk en ging ervoor. Bij mij werkt het goed om tussendoor steeds te plotten en dingen bij te stellen. Ook werkt het voor mij goed om gewoon te beginnen en door te schrijven, dan valt alles uiteindelijk op een magische wijze in elkaar.

Een andere van onze volgers Hasso Hofstede had ook een vraag over jouw personages en wilde weten of je je studieboeken erbij pakt als je bezig bent met het vormgeven van je personages?
Nee, dat doe ik niet, hoewel ik vast wel put uit mijn kennis en ervaring als psychologe. Toch creëer ik de personages op gevoel.

We zijn bij Kinderboeken trouwens ook erg nieuwsgierig of Emma haar echte Zielsverwant nog gaat vinden. Kun je ons daar iets over verklappen?
Dat blijft nog even spannend (wink)

De kracht van velen heeft een erg mooie cover die heel goed bij de cover van deel 1 past, vinden wij. Kun je ons iets vertellen over hoe deze cover tot stand is gekomen?
De uitgever vroeg me naar ideeën en zij kwamen zelf ook met voorbeelden. Toen we ons in de sfeer konden vinden hebben ze deze impressies naar de vormgever gestuurd (Studio Jan de Boer) en die kwam met dit mooie ontwerp.

Toen we je tijdens de lunch spraken, vertelde je ons over je schrijfproces/ routine en hoe je eigenlijk bij het schrijven van deel 1 nog niet echt in gedachten had hoe deel 2 eruit moest komen te zien. Heeft het lang geduurd voor je het verhaal voor De kracht van velen uitgedacht had?
Dat viel best mee. De samenvatting was vijf kantjes en heb ik een keer in een middag op papier gezet. Daarvoor was ik al weken bezig me het verhaal in mijn hoofd. Onder de douche en tijdens het wandelen door het bos. Maar het verhaal tot in de puntjes uitdenken gebeurt tijdens het schrijven zelf.

Er zijn tot nu toe al twee kinderboeken, twee YA boeken en een stel korte verhalen van je gepubliceerd, heb je voor een bepaald type verhaal een voorkeur of vind je ze allemaal even leuk om te schrijven?
Ik vindt voor 13 plus schrijven erg leuk omdat je het verhaal complex kunt maken, met verschillende lagen erin en tegelijk schijf je op een makkelijke, toegankelijke manier om het lekker leesbaar te houden. Dat vind ik een hele leuke combi. Het creëren van een hele eigen wereld is ook heerlijk. Het leuke van de prentenboeken vind ik het relatief snelle resultaat en dat je die mooie plaatjes erbij krijgt.

Nu we het toch over schrijven hebben: wat vind je het allerleukste aan schrijven en aan het zijn van een auteur?
De reacties van lezers zijn goud waard. Het verdwijnen in een zelfgecreëerde wereld is zilver en brons gaat naar pareltjes in je kast hebben staan en het gevoel van trots dat erbij komt kijken.

Tijdens de lunch vertelde je ons dat Voorlopers zeer waarschijnlijk een trilogie gaat worden en een van onze volgers Annette Overvoorde wilde heel graag weten hoe ver je met boek 3 bent en of we daar nog nieuwe personages in kunnen verwachten?
Ik zit nu in de fase van brainstormen. Er komen zeker ook weer nieuwe personages in voor.

En dan de laatste vraag alweer: denk je dat je na Voorlopers nog meer YA gaat schrijven? En zo ja, heb je daar al ideeën of plannen voor? Zo nee, heb je dan plannen of ideeën voor verhalen voor een andere leeftijdscategorie?
Ik heb zeker het plan om verder te schrijven in het genre en af en toe dringen zich ideeën aan me op. Ook staan er in mijn ipad al wat karakters en beginnetjes, maar die mogen nog even niet uitgedacht worden. First things first. En wie weet schrijf ik ooit nog een thriller 🙂

Heel erg bedankt dat je aan dit interview wilde meewerken, Mirjam. We wensen je heel veel succes bij het schrijven van Voorlopers 3 en kijken uit naar je toekomstige verhalen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress