web analytics
leesclub Leesclubs

Eindverslag Leesclub De Nachtlantaarn van Lisa Thompson

Een half jaar geleden las ik het debuut ‘De Goudvisjongen’ van de Engelse auteur Lisa Thompson en was zeer onder de indruk. Toen ik hoorde dat haar tweede boek uitkwam vroeg ik de Uitgeverij Meis en Maas of we met de Facebookgroep Kinderboeken een leesclub mochten houden. En wat schetste mijn verbazing: ze vonden het een geweldig idee.

De inschrijving voor de leesclub liep storm en het was uiteindelijk een heel gepuzzel wie er mee konden doen. We gingen van start. Uitgeverij Meis en Maas heeft ons verrast met een prachtige presentatie. Het boek op zich is al een plaatje maar ze hadden het echt heel mooi verpakt. Hierdoor hadden we allemaal het gevoel of we een cadeau hadden gekregen.

Ingrid ’t Hart las met haar gezin ook de Goudvisjongen dus ook zij was erg benieuwd. Bij ontvangst van het boek schreef ze:

Vol enthousiasme werd het boek begroet bij binnekomst. Met de Goudvisjongen als geweldige herinnering in ons hoofd zijn we vereerd dat we dit mooie boek mogen gaan lezen. In de vakantie gaan we onze eigen nachtlantaarn knutselen. En nu laten we de schrijfster Lisa Thompson ons meevoeren op avontuur in ‘ De nachtlantaarn‘.

‘Kijk dan hoe mooi ingepakt!, zegt Anneke van Ieperen.

‘Inderdaad. Echt een cadeautje,’ antwoordt Patricia van Waas enthousiast.

Ook Harriet Brouwer is het hier helemaal mee eens. ‘Klopt,’ zegt ze en ook zij post samen met de anderen een mooie foto in onze besloten leesclub.

Het e-book is even wennen. Denise Michelle Pol leest als enige vanaf haar e-reader en moet eerst met de instellingen aan de slag voor ze lekker kan gaan lezen.

Joan Goevaerts woont als enige deelnemer in België en moest dus wat langer wachten op haar exemplaar. Toen zij haar boek ontving postte ook zij enthousiast een foto. Nu iedereen het boek had, kon de leesclub echt van start gaan.

De algehele groeps-conclusie van de cover/ de verzending / en de leuke verpakking door de uitgever was eensgezind: prachtige cover en heel mooi verstuurd door Meis & Maas.

Hierdoor gaat iedereen enthousiast van start.

In een leesclub gaat het leestempo nooit helemaal gelijk op. In een klein clubje valt dat natuurlijk op. Een paar hadden het al uit voordat ik nog maar een pagina had gelezen. Het was heerlijk om al die spoilervrije reacties van elkaar te lezen. Hierdoor hadden ook de latere lezers veel zin in het boek.

Aan het lezen

Het eerste wat me opviel is dat de hoofdpersoon Nathan soms wat kinderlijk is (zijn spelletjes bv) en dan weer ouder lijkt. Dat viel ook Anneke op:

‘Hoe oud denken jullie dat Nathan is? Ik heb zo’n rare tik dat ik echt altijd wil weten hoe oud de hoofdpersonen zijn. Volgens mijn berekeningen zou hij ongeveer 13 moeten zijn, maar ik vind hem zich wel vaak jonger gedragen. Wat denken jullie?

Ingrid vindt het juist heel herkenbaar. Ze merkt terecht op dat dit ook bij het vorige boek van Thompson speelde en dat zij de hoofdpersoon hierdoor juist heel echt vindt. Ze raadt ons dan ook aan om de leeftijden los te laten en lekker door te lezen.

Daar heeft ze gelijk in natuurlijk, maar ik ervoer het zelf ook. Ik zag niet altijd mijn leerlingen voor me die toch ook die leeftijd hebben. Maar Nathan is een bijzonder jongetje en dat komt hierdoor wel duidelijk naar voren.

 

Kitty Boshuijzen geniet van het boek en van de leesclub.

‘Je kan je helemaal in Nathan inleven hoe hij zich gevoeld moet hebben. Alles is heel mooi tot in detail beschreven. Tot nu toe erg leuk om te lezen.’  #superleukomdittedoen#

Ook Linda Michielsen is helemaal enthousiast:

‘Doordat alles zo gedetailleerd beschreven wordt, kun je een goed beeld vormen van hoe Nathan zich moet voelen en waar hij is.’

 

Verder is er nog een inhoudelijke discussie: waar zou de moeder zijn? vraagt Anneke zich af.

Het is in ieder kinderboek noodzakelijk dat er geen ouder aanwezig is zodat het kind zelf de acties onderneemt. Het avontuur moet niet worden geleid door een volwassene. Dus is de moeder weg. Zomaar. En dat speelt de hele tijd door je hoofd. Hoe kan een moeder zomaar weg zijn? Dan moet er wel iets vreselijks met haar zijn gebeurd. Dit mysterie blijft je het hele boek achtervolgen en maakt het erg spannend.

 

Halverwege het boek

We lezen met z’n allen lekker door. Ingrid leest het tweemaal: een keer zonder en een keer met kinderen.

Patricia is halverwege wat van slag.

Als ik haar vraag waarom, antwoordt ze: ‘het is allemaal zo zielig voor Nathan, snel doorlezen!’

Ze vindt het een erg goed boek. ‘Spannend en geboeid door de meerdere verhaallijnen.’

Linda is het daar helemaal mee eens.  ‘Er gebeurt een heleboel tegelijk. Dat maakt dat je graag door wil lezen.’

 

Na het lezen

Ik vroeg: wat zal je van dit boek altijd bijblijven?

Joan  antwoordde:

‘Dat fantasie en realiteit soms heel dicht bij elkaar liggen. Of zelfs in elkaar overgaan. En dat kinderen meer kunnen  zien dan dat wij als volwassen mensen soms denken.’

Anneke voegde er aan toe:

‘Dat een kind op die leeftijd toch nog zo kwetsbaar kan zijn dat hij vriendjes nodig heeft zoals Sam en Kitty. Dat vond ik erg ontroerend.’

Voor mij was het dat ik me ook ditmaal weer verwonderde dat de auteur binnen een pagina een jochie kan neerzetten die onder mijn huid zit. Ik vond hem meteen leuk.

 

En dan is iedereen klaar met lezen. Altijd weer jammer als je een goed boek moet dichtslaan.

‘Helaas’, zegt Kitty dan ook. ‘Het boek is uit.‘ Zij geeft het boek 4****

‘Ik geef het boek 4-sterren. Het verhaal is vanaf het begin al spannend en zit je al vol met vragen omdat je wil weten waar de moeder van Nathan is gebleven en waarom moesten ze weg, etc.. Door het verhaal heen worden je vragen beantwoord.
De spanning verslapt in dit boek op geen enkel moment en dat is bijzonder knap.
Nathan (de hoofdpersoon) maakt veel mee en dat wordt door het hele boek heen heel goed beschreven. De emoties die in het boek voorkomen zijn zo goed neergezet dat je zelf echt gaat meeleven.
De dunne lijn tussen werkelijkheid en in het boek vind in ook prachtig verwerkt in het boek. De denkbeeldige vriendjes zijn ook zo mooi.’

Patricia geeft het boek ook 4****

‘Ik geef het boek 4 sterren. Vanaf het begin word je meegenomen door de snelheid van het verhaal. Je moet doorlezen. Het is afwisselend spannend en ontroerend. Mooie overgangen tussen fantasie en werkelijkheid. Alleen heb ik wat moeite met het einde. Zo mooi en in detail het eerste deel is zo oppervlakkig vind ik het einde.
Compliment voor de vormgeving. Prachtige omslag (glimmend/dof) fijn lettertype en leuke tekeningetjes. Naast de vlotte schrijfstijl van Lisa maak dit het boek erg aangenaam leesbaar.’

Harriet geeft het boek ook 4****

‘Ik geef het 4 sterren. Mooi geschreven. Je blijft doorlezen. Duurde wel even voor ik het allemaal een plek kon geven qua verhaal.’

Linda maakte een hele mooie blog over het boek inclusief tips om er minilessen van te maken. Haar blog lees je hier. 

Haar conclusie: ‘Als je een verhaal zoekt waarin je helemaal wordt opgezogen dan is dit een zeer geschikt boek. De omgeving waarin Nathan zich bevindt, wordt zeer gedetailleerd beschreven. Je kunt je hierdoor een goede voorstelling maken van zijn omgeving. Daarnaast volgen de situaties, met Sam en Kitty, elkaar in rap tempo op, waardoor er eigenlijk constant iets gebeurt.’

Ook Linda geeft het boek 4****:

‘Ik geef het boek 4 sterren. Ik vind het ontzettend mooi geschreven en je blijft door lezen. De denkbeeldige vriendjes vind ik mooi vormgegeven, maar op zijn verjaardag ging het voor mij echt over de top. Dat vond ik jammer.’

Ook Denise en ik gaven het boek 4****

Mijn mening: Ik vind het bovengemiddeld goed geschreven maar het plot iets te verzonnen. 

Denise:  Ik geef het boek vier sterren. Hoofdpersoon Nathan wordt erg goed neergezet en komt levensecht over. De angsten die hij voelt en alle gebeurtenissen die hij meemaakt met zijn moeder en in zijn eentje zijn zo realistisch en goed geschreven dat je niet anders kunt dan met hem meeleven en hopen dat alles weer goedkomt. De hoofdpersoon maakt een prachtige ontwikkeling door en ontdekt gaandeweg zijn moed.
Bijpersonages Kitty en Sam zijn net zo goed neergezet en voegen een element van fantasie en mysterie aan het verhaal toe.
De schrijfster weet op mooie wijze de problematiek van een relatie waarin de man overheersend en controlerend is te verweven met een verhaal over vriendschap, moed en liefde.
De spanning is goed gedoseerd en verslapt op geen enkel moment in het verhaal. Vooral de spanning omtrent de verdwijning van Nathans moeder is fantastisch uitgewerkt en zal je pagina’s doen blijven omslaan. Daarnaast is het gegeven van denkbeeldige vriendjes erg mooi uitgewerkt.
De schrijfstijl is lekker vlot en leest makkelijk waardoor het boek zowel geschikt is voor kinderen als ouders die zelf ook weleens een kinderverhaal willen lezen.
Om toch nog twee kritiekpunten te benoemen: ik vond de ontknoping omtrent Gary, het vriendje van Nathans moeder, wel erg afgeraffeld en gemakkelijk. Daarnaast vond ik het erg lastig in te schatten hoe oud Nathan was omdat hij op sommige momenten toch wel erg jong leek (zo’n 6 a 8 jaar) en op andere momenten juist weer veel ouder (rond de elf jaar) en zelfs op het eind kon ik er nog niet uithalen wat zijn werkelijke leeftijd nu eigenlijk was.

Joan was razend enthousiast en geeft het boek 5 *****

‘Zeker weten 5 sterren. Prachtig verhaal. Kende deze schrijfster niet. Schrijft heel mooi. Vanaf pagina 1 word je meegetrokken in een prachtig, spannend verhaal. Ook eentje vol emotie. Er gebeuren dingen in die ik totaal niet verwacht had. Het boek heb ik met een lach en een traan gelezen.’

Ook Ingrid gaf het boek 5*****. Zij schreef voor Kinderboeken de recensie. Die lees je hier.

Ik geef het boek 5 sterren.
Bij de start van het boek zit je vol met vragen. Vragen die tijdens het verhaal beantwoord worden. Het boek neemt je mee op een reis in het zelfvertrouwen van de hoofdpersoon. Van een hele bange jongen zie je hem met steun van zijn onderbewustzijn en fantasie uitgroeien tot een jongen die een enorme stap durft te maken. Een stap zo groot dat hij daarmee zelfs de vraag beantwoord die je het hele boek bezig houdt… Waar is zijn moeder. De kracht van zijn eigen oplossende vermogen, teruggevonden door zijn eigen fantasie, helpt hem overleven. Een boek die je leert dat je de kracht uit jezelf kan halen zelfs als je niet meer in jezelf geloofd of verlamd bent door angst.

 

Concluderend kunnen we zeker stellen dat de leesclub een groot succes is geweest. We hebben allemaal genoten van het boek. Met een gemiddelde waardering van 4,2 sterren sluiten we de leesclub met een zeer tevreden gevoel af.

We willen Uitgeverij Meis en Maas hartelijk bedanken voor deze leesclub.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress