web analytics
Illustrator estafette

#4 Illustrator Estafette. Alex de Wolf

Sinds begin dit jaar staat er iedere maand een illustrator in de Spotlights bij de Facebookgroep Kinderboeken. We willen graag alles te weten komen over de mensen die al die mooie illustraties in onze lievelingsboeken maken. Maar wat moet je ze vragen? Dat is best moeilijk want als leek heb je weinig verstand van teken-technieken of van de “markt” waarin illustratoren werken. Dus we verzonnen het volgende: we vragen bekende illustratoren van Nederlandstalige kinderboeken om elkaar vragen te stellen. Dat leverde tot nu toe erg interessante gesprekken op. Kinderboeken beet het spits af en interviewde Mark Janssen; Mark onderwierp Saskia Halfmouw aan een vraaggesprek; Saskia interviewde op haar beurt Juliette de Wit en nu is het de beurt aan Alex de Wolf. En wederom is het een heel mooi gesprek geworden tussen twee professionals.

 

Juliette: Dag Alex, dit estafettestokje kwam via onze collega Saskia Halfmouw, nu geef ik deze met plezier aan jou door. Wij kennen elkaar erg lang, we zaten samen op de IVKO-school en deden gelijktijdig de illustratie opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie. Als kind en student tekende je heel anders, mooi om te zien hoe je werk zich heeft ontwikkeld in al die jaren.

 

  1. Wat is Alex de Wolf voor een illustrator? Ben jij als zoon van een architect gestimuleerd om te tekenen en wilde je altijd al illustrator worden?

Alex: Als kind was ik een luie lezer, ik las eigenlijk alleen maar stripboeken. Maar tekenen deed ik graag. Op school deed ik eigenlijk niet veel anders, het liefst wilde ik toen striptekenaar worden.

 

  1. Heb je op de Rietveld goed les gekregen? Je was een eigenzinnige student, trad nooit op de voorgrond tussen de behoorlijk extraverte types op de kunstacademie, voelde je je wel gezien, is er een speciale docent geweest die jou heeft geïnspireerd?

Op de Rietveld academie verloor ik mijn belangstelling voor strips. In het tweede jaar kregen we illustratieles van Carl Hollander, de tekenaar van Pippi Langkous en de Kleine Kapitein. Door hem wilde ik ook illustrator worden. Ook kreeg ik les van Piet Klaasse, maar daar had ik niet zo’n klik mee. Gelukkig waren daar de ook de Artis lessen van Waldemar Post, tekenaar voor de Volkskrant. Dieren bestuderen en tekenen vond ik geweldig, en ik doe het nog steeds heel graag. In het laatste jaar had ik les van The Tjong Khing. We zijn samen nog door Israel gereisd, allebei inspiratie opdoend voor bijbelse illustraties.

 

  1. Wat waren jouw eerste uitgevers toe je begon als illustrator?

Alex: Voor mijn eindexamen was ik langs geweest bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf. Mijn eerste betaalde opdracht voor een omslag hing op de examententoonstelling: Noodweer op de Weisshorn! (Jaap ter Haar). Ik schilderde toen heel realistisch. Snel daarop kreeg ik ook werk van Ploegsma, Zwijsen en Malmberg.

 

  1. Je tekent en schildert op papier, jouw hand heeft een schwung die heel herkenbaar is.

Wat ik mooi vindt in jouw tekeningen is dat je in jouw handschrift de verf of inkt ziet, de toets. (zeg ik dat goed?) Denk je dat je nog eens overstapt op digitaal tekenen?

Alex: Ja, ik teken en schilder nog op de ambachtelijke manier. Ik geniet van het krassen van een pen op papier of het vloeien van de waterverf. Digitaal werken lijkt me best voordelen hebben, maar ik zie op tegen de vele handelingen om er echt vrij in te worden. Toch moet ik bekennen dat voor mijn recente boek: De reis van Syntax Bosselman (Arend van Dam), ik wel een poging heb gedaan. Bij de z/w illustraties mocht er een steunkleur bij komen. Jij bent heel bedreven in digitaal tekenen, dank voor je hulp, Juliette! Mijn steunkleur is uiteindelijk niet in het boek terecht gekomen. Maar wie weet bij een volgende opdracht.

5. Je hebt veel boeken geïllustreerd van series van Arend van Dam. Is het zo dat er na zo’n lange samenwerking een wisselwerking ontstaat, dat je elkaar kunt sturen in het verhaal? Werken jullie nauw samen en kun jij hem aangeven wat voor jou interessant is om te tekenen of juist niet?

Alex: De bijzondere samenwerking met Arend is begonnen bij de beren prentenboeken over De liefste papa van de wereld. De verhalen ontstonden tijdens een lunch, heel leuk om te doen.

Maar de serie die begon met Lang geleden…, schreef Arend alleen.Hij werkt een heel jaar aan de 50 verhalen en dan kan ik gaan tekenen. Er is echter één uitzondering, dat is Een hele kunst…! Daarvoor gingen we samen op pad om de kunstenaars zelf te spreken, geweldig. Ook vond ik het leuk hiervoor verschillende technieken te gebruiken, afhankelijk van de kunstvorm.

  1. Omdat jij ook al zo lang bezig bent ook aan jou de vraag: is er veel veranderd in vergelijking met vroeger toen we begonnen met illustreren?

Alex: Het is veel belangrijker geworden lijkt het, of er genoeg van een titel verkocht gaat worden. Meer mensen bemoeien zich met de illustraties, vooral bij omslagen. De verkoopafdeling is belangrijker geworden. Vroeger deed de uitgever het meer op gevoel, zo leek het. Veel leuke ideeen voor prentenboeken konden gewoon gerealiseerd worden, dat is nu moeilijker.

 

  1. Je bent een behalve illustrator ook kunstschilder. Ook heb je een opleiding gedaan om kunstlessen te geven. Waarin kun je van jezelf het meest kwijt?

Alex: Ik ben pas laat begonnen met vrij schilderen, lekker in het veld staan en alles om je heen vergeten. Maar ik blijf natuurlijk een illustrator en van schilderen alleen kun je niet leven. Ook geef ik graag les, ik vind het leuk kinderen (tijdens schoolbezoeken) en volwassenen (tijdens mijn schildercursussen) te inspireren. Bij de schoolbezoeken is het genieten om te zien wat de kinderen gaan maken, echt elke keer weer een verrassing.

 

  1. Ik ben erg gecharmeerd van jouw kniptechniek, zoals bijvoorbeeld de boeken Wild verliefd en Mama mia maffia. Ben je meer gegrepen door vormen of juist door lijnen?

Alex: Moeilijke vraag, eigenlijk begint alles met lijnen, al tijdens het schetsen. Je kunt de vorm opvullen met verf of papier. Papier geeft sterke vormen, dat kan soms goed werken.

De mooiste lijnen vind ik die Ernest H. Shepard bij Winnie The Pooh, en natuurlijk niet te vergeten Quentin Blake. En ik kijk ook graag naar de lekker losse (pen)lijnen van Georgien Overwater!

  1. Het lijkt er op dat je meer van dieren tekenen houdt dan van mensen. Wat trekt je aan in het tekenen van dieren?

Alex: Het is heerlijk om ze als mensen te later acteren. Ik kan ze makkelijker kneden dan mensen.

 

  1. Zou je meer eigen boeken willen maken? Of wat zou voor jou de droomopdracht zijn die je als illustrator zou willen krijgen? Of zou je deze liever als kunstenaar willen krijgen?

Alex: Zelf iets bedenken is leuk, maar ik laat me graag inspireren door een mooie tekst. En voor een leuk, gek en origineel verhaal met dieren in de hoofdrol mag je me altijd wakker maken!

 

Wil je meer werken van Alex zien? Neem dan een kijkje op zijn leuke website.

Wie de volgende illustrator in het rijtje wordt maken we snel bekend.

 

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress