web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #4 Esther Grootveld

In de vierde SelfSpot deze keer aandacht voor een vrouwelijke selfpublisher: Esther Grootveld. Ze komt uit een creatieve familie en ze begon zelf ongeveer tien jaar geleden met schilderen. Esther is een enorme dierenliefhebber en tekent daarom voornamelijk dieren. Haar eerste boekje heette Roosje zoekt een vriendje, daarna volgde de serie over het poesje Kiki. Ze is inmiddels aan het vijfde deel bezig en ze heeft de boekjes laten drukken via Printing On Demand. In onderstaand interview vertelt Esther meer over zichzelf en Kiki en hoe het POD in zijn werk is gegaan.

 

Esther, kun je iets over jezelf vertellen?

Na de HAVO heb ik de opleiding LKC (leidster kindercentra) gedaan. Ik heb een aantal jaren op kinderdagverblijven gewerkt en op alle groepen gestaan: baby’s, dreumes en peutergroepen. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Tot ikzelf drie kinderen kreeg en toen fulltime moeder werd. Zelf kom ik uit een heel creatief gezin, mijn beide ouders hebben de kunstacademie gedaan en het hele gezin was altijd op vele terreinen creatief bezig. Zo’n 10 jaar geleden ben ik begonnen met schilderen, door veel oefenen word ik steeds een beetje beter. Ik schilder voornamelijk dieren, maar ook landschapjes. Mijn hart ligt bij dieren, alle dieren van insecten tot aan gorilla’s.

 

 

Je eerste boekje ging ook over een poes, namelijk Roosje. Hoe ben je hiertoe gekomen en waarom heb je het laten publiceren?
Ik ben een poezenmens, ik heb twee dames: Kitty en Roosje. Door mijn liefde voor kinderen, poezen en schilderen te combineren kwam ik op het idee om een kinderboekje te maken en dat werd Roosje zoekt een vriendjeIk heb dit boekje in eerste instantie gemaakt omdat ik het zelf zo leuk vond om te doen en ging op zoek hoe ik deze met weinig geld kon laten afdrukken. Zo kwam ik bij bestelmijnboek terecht van Esther Kraaijenbrink. Je kunt je boek daar on demand laten afdrukken, dit betekent dus per stuk. Esther Kraaijenbrink heeft mij geholpen bij het kiezen van het formaat en zij kwam met het idee om de pagina’s met tekst een kleur te geven die in de illustraties zit. Ook is zij degene geweest die de prijs heeft berekend inclusief de onkosten.

 

Je bent niet verder gegaan met Roosje, maar overgestapt op een ander poesje. Van Kiki heb je inmiddels vier delen laten afdrukken, kun je iets vertellen over die beslissing?

Hoewel ik erg blij was met mijn eerste boekje, vond ik ook dat voor de door mij gekozen doelgroep (dreumesen en peuters) de illustraties eenvoudiger moesten worden. Het poesje bleef, maar zij werd Kiki en de kleurtjes bleven ook. Ik heb ideeën genoeg, dus waarom niet meteen drie boekjes tegelijk? Na een jaar had ik ze af en ging ik er weer mee naar Esther Kraaijenbrink van bestelmijnboek. Inmiddels is ook het vierde boekje al verschenen en ben ik bezig met de vijfde.

 

Zie je jezelf meer als een verhalenverteller of als een illustrator?

Ik ben geen grote verhalenverteller, ik moet het meer van mijn illustraties hebben. Ik maak ze met acrylverf en ik heb er heel veel lol in, hoewel ik het soms best lastig vind om de illustraties simpel te houden. In mijn schilderijen ben ik gewend om met veel details te werken.

 

Hoe regel je de promotie van de boekjes?

Zoals gezegd heb ik veel lol in het maken van de boekjes, maar ik vind het natuurlijk ook leuk als er kinderen zijn die ze met hun ouders gaan lezen. Dan moet je echter wel jezelf en je boekjes gaan promoten en onder de aandacht brengen en dat is best wel lastig als niemand je kent. Via Bol.com, Bestelmijnboek, Facebook en Linked-in probeer ik gezien te worden. Ik blijf het moeilijk vinden, het is niet zo mijn ding. Ik zit liever aan tafel met mijn verf en penseel, maar aan de andere kant maak ik kennis met leuke mensen en gaat er een wereld voor me open.

 

Wat zijn je verdere ambities op het gebied van schrijven en illustreren?

Wat nog een wens van mij is, is om natuurboeken te illustreren voor iets oudere kinderen. Over bijvoorbeeld wat je ziet in een sloot of in de duinen.

 

Dank je wel Esther, voor het beantwoorden van mijn vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress