web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #5 Pauline Coenen en Cora Vlug

 

In de 5e aflevering van de SelfSpot aandacht voor selfpublisher Pauline Coenen en illustratrice Cora Vlug. De 37-jarige Pauline komt uit Houten. In het laatste jaar van de Pabo maakte ze als eindopdracht een prentenboek, getiteld Muis is Muis. Ze kreeg hiervoor een hoog cijfer als ook het advies om in de toekomst iets met het boekje te gaan doen. Cora emigreerde in 2000 met man, twee pubers, twee honden en de kat naar de Verenigde Staten. Om snel in te burgeren volgde ze een aantal cursussen, waaronder “tekenen voor beginners”. Dit bleek al snel een verborgen talent te zijn en groeide uiteindelijk uit van een hobby naar werk. De samenwerking tussen Pauline en Cora is uitgemond in het prachtige prentenboek Struis is Struis.

Hoe hebben deze twee talenten elkaar gevonden in een samenwerking en hoe is het boek uiteindelijk tot stand gekomen?

 

Kunnen jullie allebei iets over jezelf vertellen ?

Pauline: Ik ben Pauline Coenen, 37 jaar oud en woonachtig in Houten. Verder ben ik schrijfster van kinderboeken, eigenaresse van Filoubooks, leerkracht op een basisschool en moeder van drie geweldige dochters. Fiene (6 jaar), Milou (3 jaar) en Annelot (10 maanden).
Door de namen Fiene en Milou te mixen ontstond de naam voor mijn uitgeverij: Filoubooks. (Bij het ontstaan van Filoubooks was Annelot nog niet geboren.)

Cora: In 2000 emigreerde ik naar de USA, met man, twee pubers, twee honden en de kat.Om snel in te burgeren ben ik wat cursussen gaan volgen, waaronder “tekenen voor beginners”. Dat bleek al snel een verborgen talent te zijn en ik kreeg al snel verzoekjes voor portretten van huisdieren. Dat is uitgegroeid tot “van je hobby je werk maken”. In 2015 zocht auteur Hermien Stok een illustrator voor een Sinterklaasbundel, met verhalen van 17 schrijvers en illustrators, die hier belangeloos aan mee werkten. Dat was mijn eerste illustratie opdracht.

 

Hoe jullie elkaar hebben leren kennen?

Het boekje Muis is Muis heeft jaren op de plank gelegen, totdat ik bij de geboorte van Milou een prentenboek van iemand kreeg dat ze zelf had geschreven. Via haar ben ik in contact gekomen met de uitgeverij Mira loves Books van Raymond Zachariasse. Hij wilde Muis is Muis wel uitgeven, maar de prenten die ik zelf had gemaakt waren niet commercieel genoeg en dus moesten we op zoek naar een illustrator. Ik wilde realistische prenten en zo dacht Raymond, nadat ik drie mensen had afgewezen, aan Cora Vlug. Zij had voor hem in een Sintboek een prent gemaakt en dacht dat we misschien wel een klik zouden hebben. Dat was het begin van een geweldige samenwerking. Cora keek naar de prenten die ik had gemaakt en maakte vervolgens zelf in continu overleg met mij geweldige tekeningen. Al ons overleg verloopt via de mail en via Messenger. Cora woont in Amerika dus we zien elkaar nooit. In maart 2016 verschijnt Muis is Muis in de winkel.

 

Pauline, jij hebt uitgeverij Filou Books opgericht. Kun je vertellen waarom je hebt gekozen voor het oprichten van een eigen uitgeverij in plaats van de boeken op een andere manier uit te geven?

Als ik in oktober 2016 mijn tweede tekst inlever bij Raymond geeft hij aan geen prentenboeken meer te willen gaan uitgeven. Cora wil echter met alle liefde prenten maken bij mijn tekst. Na veel nadenken en nalezen besluit ik de stoute schoenen aan te trekken en zelf uitgeefster te worden, ik heb nog zoveel verhalen in mijn hoofd.
Terwijl Cora druk bezig is met het maken van opnieuw geweldige prenten, schrijf ik me in bij de kamer van koophandel. Op 1 april 2017 is daar dan uitgeverij Filoubooks en in de zomer ging de website in de lucht.

 

Het boek Struis is Struis is werkelijk prachtig vormgegeven, in een groot formaat waar de bijbehorende tekeningen van Cora heel mooi tot hun recht komen. Hoe is deze keuze tot stand gekomen?

Omdat de vormgeving en het uitgeven van het boek nu volledig in eigen beheer is kan ik al mijn wensen tot uitvoering brengen. Het moet een harde kaft worden met duidelijke, grote prenten waar kinderen, ouders en alle andere prentenboekliefhebbers van kunnen genieten! Inge van der Woude-Bonouvrie van Multicopy Nieuwegein hielp mij met de opmaak. Ze luisterde naar mijn wensen, had zelf leuke ideeën en heeft er vervolgens al haar liefde en tijd ingestopt. In november zijn er 600 Struis is Struis boeken gedrukt door Multicopy Nieuwegein. Biblion bestelt de eerste 112 boeken en voor de rest moet ik reclame gaan maken.

 

Doen jullie alles rondom het uitgeefproces zelf of hebben jullie ook (professionele) hulp daarbij en hoe zit het met de promotie van de boeken?

De reclame voor de boeken doe ik zelf, via Facebook en ansichtkaarten die met de hand geschreven worden en opgestuurd naar (tot nu toe) de basisscholen en kinderopvang in Houten. Eén  van de kinderdagverblijven daar regelt een voorleesmoment met ook een interview in het Houtense krantje. De mond op mond reclame is natuurlijk de beste en tot nu toe verkoop ik gelukkig nog steeds maandelijks twee of meer boeken. Sinds mei 2018 ben ik aangesloten bij een clusteruitgeverij, de ABC-uitgeverij. Nu is het boek ook via Centraal Boekhuis verkrijgbaar en dus in boekhandels en op websites te bestellen. Het uitgeven doe ik dus zelf, maar op mijn pad kom ik wel mensen tegen als Inge van Multicopy en Vera van de ABC-uitgeverij. Om mooie boeken uit te kunnen geven heb je de samenwerking met anderen nodig!

 

Opvallend is dat Struis is Struis voor zo’n groot en omvangrijk prentenboek heel erg redelijk is geprijsd. Is dit realistisch?

De prijs van €15,95 is inderdaad voor het formaat en de kwaliteit van het boek niet hoog. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen mooie boeken lezen en voorgelezen krijgen. In een wereld waar de bekende schrijvers hun boeken voor heel weinig geld in de boekwinkels verkopen kom je er met een hogere, meer realistiche prijs niet tussen. De blije, geboeide kindergezichten zien wanneer ik mijn boek voorlees samen met mijn handpop van Struis zijn echter goud waard. Ik houd er niets aan over maar hoop mijn investering deels terug te kunnen verdienen, zodat ik weer kan gaan investeren in een volgend boek. De titel zou maar zo anders kunnen zijn dan de eerste twee, maar je weet nooit.

Eerst ligt de herdruk van Muis is Muis klaar. Met Filoubooks als uitgever op de kaft en een leuk creatief extraatje voor de lezer in het boek.

 

Pauline en Cora, heel erg bedankt voor het beantwoorden van de vragen en we hopen dat jullie creatieve samenwerking nog lang door zal blijven gaan. Jullie prachtige boeken zijn een aanwinst voor elke boekenkast!

 

 

 

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress