web analytics
Illustrator estafette

#5 Illustrator Estafette. Georgien Overwater

Sinds begin dit jaar staat er iedere maand een illustrator in de Spotlights bij de Facebookgroep Kinderboeken. We willen graag alles te weten komen over de mensen die al die mooie illustraties in onze lievelingsboeken maken. Maar wat moet je ze vragen? Dat is best moeilijk want als leek heb je weinig verstand van teken-technieken of van de “markt” waarin illustratoren werken. Dus we verzonnen het volgende: we vragen bekende illustratoren van Nederlandstalige kinderboeken om elkaar vragen te stellen. Dat leverde tot nu toe erg interessante gesprekken op. Kinderboeken beet het spits af en interviewde Mark Janssen; Mark onderwierp Saskia Halfmouw aan een vraaggesprek; Saskia interviewde op haar beurt Juliette de Wit en afgelopen maand was de beurt aan Alex de Wolf. En deze maand staat Georgien Overwater in de spotlights. Alex stelde haar 10 hele interessante vragen. Ook deze maand is het een heel mooi gesprek geworden tussen twee professionals.

Alex: Welke opleiding heb je genoten en was er een leraar die bij jou de illustratie- vlam heeft aangewakkerd?

Georgien: Ik zat op de Kunstacademie in Arnhem .
Tekenles kreeg ik van Pim van Boxsel en Friso Henstra.
Dat was fijn want ik bewonderde hun werk enorm.
Pim maakte heel gekke, virtuoze tekeningen en die van Friso waren ook een beetje gek en heel ruimtelijk en esthetisch.

Alex: Je werkt al jaren in een studio met anderen (o.a. Gertie Jaquet, Ineke Goes en Lars Deltrap). Ik heb er ook nog een tijdje bijgezeten. Zou je zo’n samenwerking aanraden aan beginnende illustratoren?
Georgien: Zelf hou ik wel van de rustige reuring van collega,s aan het werk om me heen.
Het hangt er van af of je liever in eenzaamheid werkt of niet.
Ik doe eigenlijk half om half : soms thuis werken en soms op de studio.
Het is fijn dat ik daar snel even raad kan vragen aan een collega en het is ook gezellig. Als ik nu zou beginnen zou ik een studio zoeken of oprichten.

   

Alex:  Wij werken samen voor dezelfde schrijver: Arend van Dam. Meestal voor verhalen uit de geschiedenis. Hoe ga je te werk bij een historisch boek? Zoek je bijvoorbeeld kleding op over hoe de Grieken eruitzagen?
Georgien: Ik zoek plaatjes op en kijk naar filmpjes over, in dit geval, de Grieken, van bijv. de BBC of Schooltelevisie.
En ik ga naar musea naar de Griekse afdeling.
Dat studeren vind ik heel fijn om te doen.
En Arend schrijft heel leuk.

Alex: Je werkt aan succesvolle series als Floor en Dr. Proktor. Je maakt ook zelf de belettering van de omslagen. Waarom?

Georgien: De Floorserie gaat over regels die zij zelf verzint en schrijft .
Daarom is de tekst handgeschreven.
Dr Proktor is voortdurend allerlei dingen aan het uitvinden en daarom vond ik de getekende, zelf geknutselde letters voor het omslag wel toepasselijk.

Alex: Ik zie bij je illustraties in kleur, bijvoorbeeld bij De Grieken, ook schilderachtige delen. Komt dit door je interesse in het schilderen? Zit er ook een schilder in jou?
Georgien: Misschien wel!

Alex: Bij je recente werk zie ik divers gebruik van materialen, soms denk ik dat je in één hand een pen, rietpen en penseel hebt? Hoe doe je dat?
Georgien: Ik gebruik ze na elkaar..

Alex: Je bent geinspireerd door beroemde cartoonisten als Saul Steinberg, Ronald Searle en Sempé. Als het tijdschrift de New Yorker je zou vragen voor een cover, wat zou je dan maken?
Vooral op het werk van Sempe ben ik nog steeds verliefd.
En op dat van Steinberg ook.
Voor zo’n cover zou ik misschien New York tekenen met heel veel toeristen.

Alex: Zou je liever een cartoonist zijn?
Een politiek cartoonist moet elke dag veel kranten lezen; daar zou ik heel droevig van worden.
Dus nee, liever niet.

Alex: Al je illustraties zien er vrolijk/humoristisch uit. Heb je wel eens een serieus/zwaar boek gemaakt?
Harmen van Straaten schreef een boek De engel van de overkant. Dat had een melancholieke ondertoon. Ik zou best een heel zwartgallig boek kunnen maken, denk ik. Maar of dat er ooit van komt?

 

Alex: Je maakt altijd en overal schetsen, op reis maar ook in je thuisstad Amsterdam. Dat resulteerde in een prentenboek over onze mooie stad. Zou je meer prentenboeken willen maken, op basis van je observaties op reis?
Ja,dat lijkt me heel erg leuk.
Misschien moet ik dat de komende tijd gaan doen!

Ik geef het illustrator estafette stokje volgende maand door aan Mattias de Leeuw.
De grote schilderachtige vormen gecombineerd met details vind ik heel erg mooi. En hij tekent leuke mensjes.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress