web analytics
interviews

KinderBoeken-Vijfluik-FlitsInterview #3 Boekverkoper Manda Heddema

Bij de Faceebookgroep Kinderboeken willen we graag van alles weten over kinderboeken. Wat maakt een kinderboek een goed kinderboek of een succesvol kinderboek? We vragen deze week 5 experts naar hun mening. We laten twee succesvolle makers van mooie kinderboeken aan het woord: Auteur Jan Paul Schutten en illustrator Martijn van der Linden. Beide heren wonnen diverse prijzen want hun werk is zeer onderscheidend: er straalt liefde uit voor het kinderboek en respect voor (de intelligentie van) het kind. Daarnaast vragen we drie experts uit de kinderboekenbranche om hun mening. Van recensent Jaap Friso willen we graag weten hoe hij een kinderboek beoordeelt. Waar let hij op? Wat maakt dat ene boek nou zo speciaal? Welke ingrediënten bevat dat boek? Van literair agent Lester Hekking willen we natuurlijk weten hoe hij de naald in de hooiberg vindt. Er worden wereldwijd zoveel mooie boeken geschreven. Hoe vindt hij die ene parel? En natuurlijk is dit onderzoek niet compleet als we niet een boekverkoper om haar mening zouden vragen. Wat verkoopt? En wat verkoop je graag, vroegen we aan boekverkoper Manda Heddema.

Boekverkoopster Manda Heddema verkoopt al decennialang boeken. In 2000 werd ze (mede)eigenaar van boekhandel De Koperen Tuin in Goes en ze wil dit de komende dertig jaar nog graag blijven doen. Landelijke bekendheid vergaarde ze door deel te nemen in het Boekenpannel van DWDD in het seizoen 2016-17. Van Heddema willen we graag weten hoe ze selecteert welke kinderboeken in haar winkel terecht komen en hoe zij een mooi boek spot: Hoe en wanneer weet ze: Dit is een parel die ik in mijn boekhandel ga promoten.

Dag Manda, Welkom bij Kinderboeken en dank dat je mee wilt werken aan ons vijfluik van flitsinterviews. Bij Kinderboeken willen we het kinderboekenvak graag van alle kanten leren kennen en daarom hebben we vijf experts voor een flitsinterview uitgenodigd. We vroegen een bekende kinderboeken auteur; een illustrator; een recensent; een literair agent en een boekverkoper om over hun vak te vertellen. Van jou willen we graag van alles te weten komen over het verkopen van een boek.

 

Ik volg je al jaren op Twitter. Je bent een van de bekendste boekenverkopers van Nederland en het was dus voor kenners geen verrassing dat je vanaf 2016 deel uitmaakt van het boekenpannel van DWDD. Voor de leden van onze groep die je nog niet kennen. Wie is Manda Heddema?

Ik ben sinds 2000 eigenaar van Boekhandel de Koperen Tuin in Goes. Ik kwam daar in 1989 werken toen ik mijn baan in het onderwijs kwijt raakte. Ik zocht een plek om mijn vakkennis op peil te houden, maar ben nooit meer weg gegaan. Ik houd van boeken, maar nog meer houd ik van mensen. De combinatie van de twee is voor mij ideaal.

 

We kennen je natuurlijk voornamelijk van je besprekingen van literatuurboeken, maar vandaag willen we je graag van alles vragen over kinder-, jeugd- en YA-boeken.

*Als je de oppervlakte van je boekwinkel bekijkt: hoeveel ruimte is er ingericht voor de jeugd?

De kinderen hebben bij ons een eigen vleugel van zo’n 90 m2. De YA boeken staan bij ons bij de volwassen boeken en nemen ook nog een kast of vier ( plus platte presentatie) in beslag.

*Hoe belangrijk zijn jeugdboeken voor je boekwinkel?

Heel belangrijk! Ze zijn belangrijk voor mijn omzet, maar ook zeker zo belangrijk voor mijn werkplezier. Ik vind het leuk om met kinderen te werken, mee te denken met leerkrachten en ouders over de optimale ontwikkeling voor elk individueel kind.

 

Je leest veel, ziet veel en hoort waarschijnlijk nog meer. Hoe weet jij welk boek een topper gaat worden in het komende seizoen?

De voorspelbaarheid van omzettoppers is vrij groot, dat zijn natuurlijk de Losers, Boomhutten en aanverwanten. Maar of een boek een topper is in mijn ogen heeft niet zoveel te maken met verkochte aantallen. Dan kan het gaan om een boek over een onderwerp waar niks over is, en waar wel vraag naar is. Of een boek waarmee je een paar kinderen echt blij mee kunt maken.

 

Hoe koop je kinderboeken in? Komen er vertegenwoordigers van uitgevers langs of kijk je in de brochures net als wij?

Beide. Ik spreek uitgevers en lees brochures. Ik volg zoveel mogelijk op de sociale platforms en ik luister goed naar leerkrachten, ouders, over wat hun wensen zijn.

 

Als je een kinderboek leest, op welke pagina weet je dat het een goed boek is, een gemiddeld boek of een boek dat je niet de moeite waard vindt?

Ik denk dat boekverkopers, in die rol, een beetje anders lezen dan andere mensen. Ik geloof namelijk dat er voor elk boek een kind te vinden is, en voor elk kind een goed boek. Het is mijn taak om de goede match te maken. En in die zoektocht doet mijn persoonlijke smaak er even niet toe. Voor mijn winkel ben ik altijd op zoek naar de ideale mix van titels, zodat er voor iedereen iets te vinden is.

 

Wat vind je van populaire series als Geronimo, Loser en Waanzinnige Boomhut?

Dat er populaire series zijn is toch om te juichen! Het is geweldig dat er boeken zijn die heel veel kinderen willen lezen. Zonder leesplezier kom je namelijk niet zo ver. Het is belangrijk dat kinderen leesmeters maken, en dat kunnen ze alleen maar doen met boeken die ze leuk vinden.

   

Wat is je favoriete:

Peuterboek: de boeken van Boer Boris

Kinderboek : De grote kleine kapitein – Paul Biegel ( een heerlijk voorleesboek)

Jeugdboek : Levende bezems – Lisa Tetzner ( een boek om voor te lezen aan oudere kinderen)

YA-boek: John Geen – Een weeffout in onze sterren

 

Eigenlijk vind ik dat een vraag waar geen goed antwoord op mogelijk is. Juist voor jeugdboeken geldt dat de mooiste boeken die boeken zijn waar de beste herinneringen aan kleven. Maar dat doet tekort aan de vele mooie boeken die nu verschijnen. En waar ik er ook zoveel mogelijk zelf van probeer te lezen.

 De meest gestelde vraag in de groep is waarschijnlijk: hoe vind ik het juiste boek voor mijn kind? Heb je een advies voor ouders voor kinderen die niet graag lezen?

Ik probeer altijd eerst uit te vinden waarom kinderen niet graag lezen. Vinden ze het moeilijk? Moeten ze lezen op tijden dat ze dat niet willen? Of vinden ze alle boeken stom? Ik trek er altijd ruim de tijd voor uit om met zo’n kind in gesprek te gaan, om echt goed te luisteren. Als het te druk is in de winkel, maak ik er zelfs een afspraak voor.

Ik merk dat veel volwassenen denken dat kinderen fictie (verhalen) moeten lezen. Maar heel veel kinderen zijn veel meer geïnteresseerd in non-fictie (informatief). Ze zijn gefascineerd door een onderwerp (dino’s, het heelal bijv), of zijn gek op allerlei rare weetjes.

En sommige kinderen houden heel erg van koken of bakken.

Soms moet er dan een knop om. Het maakt niet uit wat voor boeken je leest, als je maar leest. Ook het lezen van een recept in een (kinder)kookboek draagt bij aan het begrijpend lezen.

En er zijn zoveel prachtige informatieve kinderboeken. Ik heb er niet voor niks een wand vol mee.

 

En verder moeten ouders vooral blijven voorlezen. De hele basisschool lang. Er zit een groot gat tussen wat kinderen technisch aankunnen en wat ze emotioneel kunnen behapstukken. Juist door voor te lezen kun je de belevingswereld van het kind verruimen.

 

Dank je heel hartelijk voor dit interview. Dit is zeer verhelderend en dank vooral voor alle goede tips!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress