web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #6 Angela Goené

 

Ook de SelfSpot is weer terug van vakantie en we gaan verder met aflevering 6 waarin aandacht voor de uit Groningen afkomstige Angela Goené. Ze werkt als pedagogisch medewerker bij een kinderdagverblijf in Assen. Voor het magazine dat daar werd uitgegeven werd Angela gevraagd of zij elk kwartaal een voorleesverhaaltje wilde schrijven. Dit werden de verhaaltjes van Noor & Nijn.

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben geboren in de stad Groningen en heb daar mijn diploma Pedagogisch medewerker behaald. Omdat er weinig werk was in die sector ben ik gaan solliciteren bij de Koninklijke Marine en ben ik als 18 jarige de militaire dienst ingegaan. Ik kwam bij de verbindingsdienst als telefoniste en kreeg een walplaatsing in Den Helder. Terug in de burgermaatschappij heb ik daarna een baan als telefoniste receptioniste gehad bij een verzekeringsmaatschappij . Daar heb ik ook mijn man leren kennen en zijn we getrouwd. Samen kregen we twee prachtige zoons. Ook stopte ik met mijn full time baan om mij helemaal aan mijn zoons te kunnen wijden.

Toen mijn zoons naar de basisschool gingen heb ik veel gedaan op school als hulpmoeder. Van assisteren met de werkstukken, schoolbibliotheek, plakken van boeken en nog heel veel meer. Uiteindelijk ben ik weer gaan werken als pedagogisch medewerker op kinderdagverblijf Pompeloen in Assen, waar ik nog steeds werk. Daar werd een kwartaalblad uitgeven met informatie over het kinderdagverblijf, de groepen en allerlei wetenswaardigheden. Er werd mij toen gevraagd of ik elk kwartaal een voorleesverhaal wilde schrijven voor de kinderen. Iedereen wist dat dat mijn passie was en natuurlijk wilde ik dat heel graag. Maar waar schrijf je over? Na wat nadenken dacht ik ineens aan mijn zoon met zijn onafscheidelijke knuffel Nijn. Waar mijn zoon was daar was Nijn en zag je Nijn ergens liggen dan wist ik dat hij ook in de buurt moest zijn! Dagelijks maakte ik zoveel mee met mijn kinderen, lieve, grappige en ontroerende momenten. Ik ging achter de laptop zitten en de letters en woorden rollebolden zowat over elkaar heen. De ouders van het kinderdagverblijf waardeerden de verhaaltjes en ik kreeg hele leuke reacties.

 

Wanneer besloot je om de verhaaltjes over Noor te willen publiceren en hoe ben je bij Bookscout terecht gekomen?

Dat het prentenboek werd gepubliceerd heb ik te danken aan mijn man die de verhaaltjes altijd super leuk vond en ervan overtuigd was dat mijn boek het waard was. Ik zelf was daar niet zo van overtuigd maar uiteindelijk heb ik toch een uitgever benaderd in Alkmaar. Zij vonden de verhaaltjes leuk en met de juiste onderwerpen, maar hadden helaas voor mij geen fondsen. Ik ben natuurlijk ook maar een beginnend auteur die aankomt zetten met haar eerste boekje. Ik begreep dat. De volgende uitgever die ik een deel van het boek toestuurde was Boekscout en zij gaven al snel aan mijn boek uit te willen geven. Nadat zij mijn hele boek hadden gelezen zagen ze er wel potentie in en kreeg ik een uitnodiging om naar Soest te komen waar ze elke woensdagmiddag auteursmiddag hadden om uitleg te geven over hoe en wat je moest doen om het boek uit te kunnen geven en werd het contract besproken. Ook kreeg je dan te horen of ze het boek gingen drukken. Wat ik zelf moest doen was er voor te zorgen dat er een afname markt voor het boek zou zijn. Contractueel stond vast dat ik in ieder geval voor 40 e-mailadressen moest zorgen waar zij hun promotiemail van mijn boek naar toe konden sturen. Vervolgens zou Boekscout een boekje printen en daarna zou er geprint worden on demand. Ik heb illustraties uitgezocht en daar zijn zij mee aan de slag gegaan. De prijs ligt altijd vast en die wordt bepaald door de uitgever en daar valt niet aan te tornen.

 

De illustraties zijn ontzettend lief en passend bij de doelgroep. Ze vormen ook een belangrijke ondersteuning voor bij de verhaaltjes. Wat kun je daar over vertellen?

De illustraties realiseren was een groot probleem, omdat ik daar zelf voor moest zorgen en ik geen idee had hoe ik dat moest aanpakken. Eerst kreeg ik een lijst van illustratoren van Boekscout, maar die waren zo duur dat kon en wilde ik ook echt niet betalen. Dat geld zou ik er nooit meer uitkrijgen. Toen kreeg ik van Boekscout een site genaamd: fotolia.com waar ik door het abonnement dat zij daar hadden mijn illustraties zou kunnen vinden. Op deze site bieden beginnende illustratoren hun werk aan zodat zij ook enige bekendheid krijgen. Zo vond ik mijn illustrator katerina_dav. Persoonlijk heb ik haar nooit ontmoet en heb ik ook geen contact met haar gehad. De tekeningen waren al gemaakt, maar pasten wonderwel zo goed bij mijn boek dat het leek alsof ze er speciaal voor waren gemaakt! De afdeling vormgeving heeft her en der wat aanpassingen gemaakt, maar de tekeningen zijn allemaal uniek. De samenwerking is helaas eenmalig, omdat katerina_dav niet meer verbonden is aan fotolia.com en ik haar illustraties dus niet meer kan gebruiken. Dat is erg jammer.

 

Gaan er meer boekjes komen over Noor en Nijn of heb je ook nog andere ideeën?

Ik zou eindeloos kunnen blijven schrijven over Noor & Nijn maar omdat Katerina_dav niet meer beschikbaar is voor mij, is het niet meer mogelijk omdat Noor al een gezicht heeft gekregen. Natuurlijk kan ik een ander kindje bedenken die zijn of haar avonturen beleeft maar daar moet ik nog even over nadenken. Voor mijn collega Carlijn heb ik een sprookje geschreven voor haar verjaardag: Prinses Carlijntje. Dit sprookje gaat over een prinses die heel mooi kan zingen maar daarmee iedereen van het werk afhoudt zodat het hele paleis verstoft en o.a. de kok zijn aardappelen aan laat branden. Ik ga zelf de illustraties doen met waterverf of kleurpotlood. Dus dat wordt nog spannend. Ook ben ik al een tijdje bezig met een thriller-sf. Daar kan ik al mijn fantasie in kwijt en het is een grote droom van mij om dit boek bij een uitgever te krijgen. Prinses Carlijntje wil ik gaan uitgeven nadat ik klaar ben met de illustraties.

 

Hoe promoot je je eigen boek en wat is de uiteindelijke kosten-baten analyse?

Je moet heel veel zelf doen. Je bent je eigen ambassadeur en het promoten van je boek en de verkoop daarvan liggen helemaal in je eigen hand. Boekscout doet daar helemaal niets in.; ze  leveren promotiemateriaal die je op de stick mee kan nemen naar een printbedrijf en dan kun je zelf boekenleggers, visitekaartjes, posters en flyers laten drukken. Je moet echt voorzichtig hierin zijn want je geeft gauw heel veel geld uit om je boek aan de man te brengen terwijl je er weinig voor terug krijgt. Van elk boek dat besteld wordt bij Boekscout krijg ik ongeveer 2,95 euro. Minder nog als het via de boekhandel wordt besteld. Dan ga je promoten bij boekhandels, ga je op een markt staan en verkoop je het boek aan vrienden, bekenden en in mijn geval ook op het kinderdagverblijf. Ook heb ik een signeersessie gedaan bij Boekhandel van der Velde in Assen. Dat was super leuk en daar verkocht ik vrij veel boeken. In november sta ik met Noor & Nijn op de Ouder & kindbeurs in Assen en dat is ook altijd super leuk. Daar heb ik dan ook weer veel zin in. Op dit moment heb ik bijna 120 boeken verkocht in 1 jaar tijd. Het promoten kost veel tijd en het moet echt je passie zijn, anders kost het je te veel.

 

 

Angela, bedankt voor je uitgebreide antwoorden en je uitleg over hoe een boek uitgegeven bij Boekscout in zijn werk gaat! Meer over Angela en Noor & Nijn is te vinden op de Facebookpagina Noor & Nijn prentenboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress