web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #8 Lisanne Tiemissen

 

In deze SelfSpot is het de beurt aan Lisanne Tiemissen en haar boekjes over Big en Biggetje. Sinds 2015 schrijft ze verhalen over deze broertjes big en er zijn inmiddels drie delen van verschenen. Wie is Lisanne, hoe is ze gekomen tot selfpublishing en wat zijn haar ambities?

 


Kun je wat over jezelf en je achtergrond vertellen?

Ik ben 28 jaar en kom uit Berghem, Noord Brabant. Ik ben een vrolijke energieke meid die houdt van dieren, tuinieren, schrijven, fotograferen, en diverse hobby’s zoals haken en diamond painting. Oftewel ik zit nooit stil en ik ben altijd wel met iets bezig. Veel mensen in Berghem kennen mij, en middels mijn boeken al helemaal. Vaak noemen oudern mensen dat ze me in de krant hebben gezien. Ik ben ook postbezorger naast mijn baan als begeleider op een dagbesteding, dus ik kom overal in het dorp.
Ik ben enigkind, en opgegroeid in een warm en liefdevol huis. Inmiddels woon ik een aantal jaar samen met mijn man Christian.

Ik schrijf sinds 2015 kinderboeken genaamd Big en Biggetje.

 

 

Hoe zijn de boeken van Big en Biggetje ontstaan en hoe komt het dat biggen de hoofdpersonen zijn in je boekjes?

De boeken van Big en Biggetje zijn ontstaan in mijn jeugd. Mijn vader vertelde vroeger voor het slapen gaan verhaaltjes die hij ter plekke verzon. Hij vertelde over twee biggetjes, twee broertjes die precies hetzelfde hadden meegemaakt als ik die dag. Zo was er elke dag een ander verhaaltje. Naarmate ik ouder werd, werd er natuurlijk niet meer voorgelezen uit Big en Biggetje, maar dat wil niet zeggen dat ik ze vergeten was. In 2011 is mijn vader helaas overleden, waarna ik de behoefte voelde om zijn verhalen tot leven te laten komen. De verhaaltjes zijn echter nooit door mijn vader op papier gezet en hoe ze precies gingen weet ik natuurlijk niet meer precies. Gelukkig bezit ik veel fantasie en op een dag zette ik mijn computer aan en schreef een verhaal.

 

Het verhaal werd een boek en je besloot het te willen publiceren. Hoe heb je dit aangepakt?

Na lang zoeken op Facebook, Google en andere sites kwam ik terecht bij Boekscout. Een online uitgever, waar je je werk kon publiceren zonder te hoeven investeren. Dat klonk eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar toch stuurde ik een mail. Een paar weken later kreeg ik een telefoontje, Boekscout wilde me uitnodigen voor een gesprek. Ze waren enorm enthousiast over Big en Biggetje en de snoepjesbuik en wilden het uitgeven. Mijn boek, mijn eigen verhaal, mijn fantasie: het was echt onwerkelijk. Mijn eerste Big en Biggetje verscheen in november 2015, gevolgd door Het zandkasteel in 2016. Ze bleken een succes en inmiddels is ook het derde deel er al: Big en Biggetje op de bruiloft.

 

Je boekjes zijn ook voorzien van illustraties, hoe heb je een illustrator gevonden?


De eerste illustrator die ik vond kwam bij mij uit de buurt. Hoewel ik haar niet persoonlijk kende, hebben we kennis gemaakt en het klikte. Zij wilde voor mij illustreren en ze had de tekeningen ook snel af. Het verliep goed en vlot. Door persoonlijke omstandigheden ben ik na het eerste boekje op zoek gegaan naar een andere illustrator. Ik vond haar via Facebook door middel van een oproep en ik was meteen verliefd op haar tekenstijl. Big en Biggetje hebben nu echt een gezicht, en zo zijn ze, en niet anders.
Illustraties zijn voor mij héél belangrijk omdat een kind leert van plaatjes kijken. Het laat zien waar het verhaal over gaat. Ik heb echt voorleesboekjes geschreven en zonder tekeningen komen de boeken niet tot leven. Naarmate een kind wat ouder wordt, kan het Big en Biggetje ook prima zelf lezen.

 

 

 

Welke invloed heb je bij Boekscout op het uitgeefproces en hoe belangrijk vind je dit?

Bij Boekscout heb je twee opties. Uitgeven in eigen beheer, of laten uitgeven door Boekscout. Ik heb voor het laatste gekozen en het betekent dat Boekscout mijn boek uitgeeft, en daardoor de verantwoordelijkheid draagt voor de kosten. Ik stuur zelf mijn manuscript en illustraties in, Boekscout maakt het dan op volgens mijn wensen en stuurt een voorbeeld naar me toe. Ik kan dan nog zaken aanpassen in bijvoorbeeld illustraties, lettertype of opmaak. Wel moet je zelf je tekst redigeren, een goede kennis heeft mij hierbij geholpen. Je kunt dit door Boekscout laten doen, maar dan betaal je daar natuurlijk voor. Nu kost het uitgeven van het boek mij helemaal niets, maar er zijn vanzelfsprekend ook nadelen aan verbonden. Ik krijg promotie materiaal om mijn boek te promoten, mijn boeken zijn echter alleen online te koop en niet in boekhandels. En dat kan een nadeel zijn, zeker als je geen naamsbekendheid hebt. Bij Boekscout wordt gewerkt met royalty’s. Per verkocht boek krijg ik een bepaald percentage dat eens per jaar wordt uitgekeerd. Mijn illustrator verdient hier niet aan, zij heeft in opdracht voor mij tegen betaling geïllustreerd.

Ik ben tevreden over Boekscout en zou mijn volgende boeken daar ook uitgeven, maar dan overweeg ik toch om het in eigen beheer te doen. Dezelfde service, alleen kun je dan zelf je verkoopprijs bepalen. Boekscout zet de prijs voor het boek best hoog in, en als een onbekende naam waarbij je boek alleen online te koop is, valt dit als beginnend schrijfster toch tegen. Bij eigen beheer koop je je eigen boeken, maar kan je ze ook verkopen, of in de winkels leggen.

 

Hoe regel je de promotie voor je boeken?

Ik promoot me suf, ik werk er echt hard aan om mijn boeken bekendheid te geven. Ik heb een Instagram en een Facebookpagina . Ik heb de regionale kranten gemaild en de lokale tv zender. Daarnaast heb ik contact opgenomen met scholen en bibliotheken om te komen voorlezen. Onlangs stond ik in het dorpsblad om mijn verhaal te mogen vertellen. Ik heb visitekaartjes laten drukken, flyers en posters. Ik probeer waar dan ook naamsbekendheid op te bouwen.

 

Wat zijn je ambities op schrijfgebied?

Vroeger schreef ik voor de lol toneelstukken met een vriendin en het lijkt me een droom om een keer een script te schrijven voor een serie. Ik heb ook al eens zitten denken om iets anders te proberen, maar ik krijg er nog geen fantasie voor. Soms kan ik in een keer een verhaal schrijven, maar het gebeurt ook dat er maanden niets in me opkomt. Zodra ik een fantasiebreak heb schrijf ik mijn verhalen op. Zijn ze goed genoeg en kan ik ze uitgeven, waarom niet? Het is echter helemaal geen streven om elk jaar een boek uit te geven. Ik ben ook nog bezig met een ander boek, een boek wat zelf in te vullen is. Dit staat momenteel op een laag pitje en komt vanzelf een keertje af. Kinderboeken blijft wel echt mijn ding. Wie weet verzin ik in de toekomst ooit een ander personage, maar voor nu blijven het Big en Biggetje!

 

Meer over Lisanne en Big en Biggetje is te vinden op haar Facebookpagina en haar Instagram.

Lisanne, bedankt voor de tijd die je hebt genomen om bovenstaande vragen te beantwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress