web analytics
interviews

Flitsinterview met Bibi Rumping

Bij Kinderboeken zijn we altijd op zoek naar leuke boeken. En sinds een paar maanden komen er hele mooie boeken voorbij van een uitgever die ons niet bekend voorkwam. Nu zijn we nogal nieuwsgierig van aard, dus zochten we contact met deze nieuwe uitgever.

BILLY BONES heten ze en zo stellen ze zichzelf voor:

Wij zijn BILLY BONES, een eigentijdse en vernieuwende kinderboekenuitgeverij voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Lef, humor, stoer, uitdagend, vernieuwend, leesplezier en avontuur zijn kernwoorden waar BILLY BONES zich aan verbindt. Ons doel is om boeken te maken die aansluiten bij de belevingswereld van het kind. We willen vooral kinderen bereiken die nog niet weten dat ze lezen leuk (gaan) vinden door kwalitatief toegankelijke (non-)fictie vol humor en avontuur uit te brengen!

BILLY BONES is een imprint (handelsmerk, red.) van uitgeverij MEIS & MAAS.

 

Dat sluit echt naadloos aan bij de visie die Kinderboeken heeft dus spraken we met de Bibi Rumping, de uitgever van deze leuke nieuwkomer.

 

Bibi, wat leuk dat je een paar van onze nieuwsgierige vragen wilt beantwoorden. Voor de leden die jou en BILLY BONES nog niet kennen, stel je gezellig voor.

Wat superleuk dat ik gevraagd ben voor dit interview! Ik ben Bibi Rumping, 27 jaar en uitgever van BILLY BONES. Drie jaar terug ben ik bij MEIS & MAAS aan de slag gegaan als vertegenwoordiger. Ik werkte voor die tijd al zeven jaar in een boekhandel en had Nederlandse Taal en Cultuur als bachelor en Boekwetenschap Cultureel Ondernemen in het Boekenvak als master gevolgd, beide aan de UvA. Als tweede master heb ik Jeugdliteratuur gedaan in Tilburg. Gek van boeken dus! Ik wilde dan ook dolgraag bij een uitgeverij werken, maar het is een kleine wereld en misschien toch wat lastig om binnen te komen. Ik zag een vacature voorbijkomen bij MEIS & MAAS als vertegenwoordiger en ik bedacht me dat ik dat best zou kunnen, ik vond verkopen immers ontzettend leuk! Het klikte meteen met Sanneke en Marijn – de eigenaren van MEIS & MAAS en BILLY BONES – en na anderhalf jaar vroegen ze mij of ik redacteur wilde worden. Ik deed zowel bureau- als eindredactie voor de boeken en magazines en las mee voor nieuwe boeken. Negen maanden later vroegen ze of ik een nieuwe imprint wilde oprichten voor MEIS & MAAS waar ik uitgever van zou worden. En natuurlijk wilde ik dat!

Bibi Rumping van Billy Bones

 

Er zijn al zoveel uitgeverijen. Is er volgens jou ruimte voor en behoefte aan een nieuwkomer op de markt?

Deze vraag krijg ik wel vaker gesteld en ik begrijp ook dat mensen hier nieuwsgierig naar zijn. Met BILLY BONES proberen we ons te onderscheiden van andere uitgeverijen. Wij maken kwalitatief toegankelijke boeken voor een brede doelgroep en willen juist óók die kinderen bereiken die niet zo graag lezen. Ons doel is niet dat BILLY BONES de grootste kinderboekenuitgeverij wordt, maar wel die met de leukste boeken! Bij het acquireren van titels kader ik behoorlijk en doorloop ik voor iedere titel een soort van vragenlijstje. Gek genoeg voel ik aan het begin van een boek meteen of het ‘klikt’ en of het past bij BILLY BONES. Twijfel ik? Dan gaat hij direct van de lijst. Maar om terug te komen op je vraag: ja, er is behoefte aan nieuwkomers, zolang zij zich van de rest onderscheiden. Bovendien geloof ik erin dat kinderen die eerst de boeken van BILLY BONES en MEIS & MAAS lezen – het enige onderscheid tussen ons is dat MEIS & MAAS met licenties werkt – uiteindelijk lezen zo leuk gaan vinden dat ze ook de meer ‘literaire’ kinderboeken gaan lezen van andere uitgeverijen. En zo helpen we elkaar weer!

Waarom heten jullie BILLY BONES?

We hebben heel wat middagen overlegd om tot een goede naam te komen. We vonden het belangrijk dat het een stoere naam zou zijn die zowel meisjes als jongetjes aansprak. Een van de personages uit Schateiland heet Billy Bones. We vonden dat stoer klinken en bovendien vinden we Billy zowel een leuke naam voor jongetjes als meisjes. We zijn blij dat er zo leuk op gereageerd wordt!

De Kerstmisaurus is een van jullie boeken. Het is echt een geweldig boek. Kun je ons vertellen hoe jullie als nieuwkomer deze toptitel hebben kunnen bemachtigen?

Fijn om te horen dat je het boek zo tof vindt! Ik ben er ook weg van! Voor dit boek kan ik niet met alle eer gaan strijken. Sanneke en Marijn vroegen mij in 2017 al om dit boek te lezen omdat ze gehoord hadden dat het een fantastisch boek was. Ik vertelde hen dat het uitgeven van kerstboeken vrij risicovol is, want deze titels willen lang niet allemaal goed verkopen. Toen ik begin dit jaar uitgever werd, vroegen ze mij of ik toch niet naar The Christmasaurus wilde kijken. Een paar maanden lag het boek op mijn bureau, en iedere keer zag ik die fantastische cover. Ik besloot het te gaan lezen en eenmaal begonnen kon ik niet meer stoppen! Ik maakte direct een presentatie voor de rights manager van de Engelse uitgever waarom dit boek bij BILLY BONES uitgegeven zou moeten worden en ze reageerde heel enthousiast. Er gaat best wat tijd overheen voor je zeker weet dat je een boek hebt aangekocht of niet. Naast dat de oorspronkelijke uitgever akkoord moet gaan met je bod, moeten de auteur en diens agent ook akkoord gaan. Omdat ik wel doorhad dat Tom Fletcher echt heel bijzonder schreef, had ik uitgesproken dat ik ook interesse had in zijn nieuwste boek, The Creakers. Deze kocht ik twee maanden later aan. Het verschijnt in april als De Knerpers, en is ook écht fantastisch.

Wat is je favoriete kinderboek?

Van je eigen uitgeverij: ‘De jongen onder water’ (deze week uitgekomen, red)

Van je eigen jeugd: ‘Bloemen voor de boze heks’

Van dit moment: de boeken van Lars Kepler

Jullie gaan ook boeken van Nederlandstalige schrijvers uitgeven. Naar wat voor manuscripten zijn jullie op zoek?

Zeker! We zijn op zoek naar manuscripten die aansluiten bij wat we willen uitdragen als uitgeverij. Boeken vol avontuur en humor maken mij heel blij, maar een literair pareltje dat op een pakkende manier is geschreven vind ik ook fantastisch – denk aan De Goudvisjongen of De jongen onder water. Belangrijkste is dat het goed geschreven is, mij direct het verhaal in meeneemt en voor 7 tot 12 jarigen geschikt is.

Wat is jullie doel voor 2019?

Ons doel is om mooie boeken te maken en BILLY BONES op de kaart te zetten. We willen laten zien wat we kunnen en hoe kinderen van de boeken genieten. Daarom vinden we ons lezerspanel zo belangrijk, waarbij we direct met onze doelgroep in contact staan.

We vragen in onze interviews altijd om een tip. Niet alle kinderen lezen graag. Heb jij een gouden tip om ook die kinderen aan het lezen te krijgen?

Laat kinderen lezen wat ze willen. Dus ook als het een Donald Duck is of een boek waar je eigenlijk als ouder niet echt weg van bent. Willen ze écht niet lezen? Lees dan lekker voor. Zo kun je samen van boeken genieten en wie weet wat er gebeurt als je het boek achterlaat op hun nachtkastje…

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress