web analytics
interviews

Flitsinterview met Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries heeft een nieuw boek uit. Het heet ‘WILD’.

Ook dit boek wordt vast weer een mega-hit. Haar boeken zijn niet alleen heel erg spannend en eigentijds, ze zijn ook nog eens heel gaaf vormgegeven. Ieder boek is met heel veel zorg uitgegeven. Haar nieuwste boek ‘Wild’ is gifgroen met natuurlijk het vertrouwde roze bandje erom heen. Maar ook het binnenwerk is goed gedaan. Je voelt de spanning al voordat je nog maar een letter hebt gelezen.

Ook deze keer staat er een model op de voorkant. Ieder jaar kun je je opgeven als covermodel. Maar niet alleen voor de cover; ook voor de trailers van haar boeken zoekt ze modellen. Dit is een van de vele leuke manieren waarmee Mel Wallis de Vries het contact met haar lezers opzoekt.

2018 is een van haar grootste succesjaren tot nu toe. Zo won ze opnieuw de Prijs van de Jonge Jury, maar wat misschien nog wel leuker is: Haar boek ‘Vals’ werd bewerkt tot film en er is van ‘Schuld’ zelfs een musical gemaakt!

We hebben dan ook teveel vragen aan haar om allemaal in een flitsinterview te stoppen maar we gaan het proberen!

 

Mel, allereerst van harte welkom en vooral gefeliciteerd met je nieuwe boek. Voor de leden die je nog niet kennen: wie is Mel Wallis de Vries?

Je begint meteen met de moeilijkste vraag! Ik probeer die vraag al 45 jaar te beantwoorden 😉 Maar in ‘feitjes’ gevangen ben ik dit: Ik ben 45 jaar, gelukkig samenwonend met mijn jeugdliefde Michel, en met onze kinderen Pien (13), Teun (10) en Roos (6). Ik wilde al schrijfster worden toen ik een klein meisje was. Het is echt geweldig dat die jeugddroom is uitgekomen.

Wild, je nieuwe boek is net uit. Kun je er iets meer over vertellen?

Wild gaat over zes jongeren die op eindexamenreis gaan en spoorloos verdwijnen in een onherbergzaam natuurgebied. Niet iedereen komt levend terug.

Het idee voor Wild is ontstaan door een nieuwsbericht dat ik had gelezen: een tiener was dodelijk verongelukt in een woonwijk.  De omstanders hebben zijn doodstrijd gefilmd en gefotografeerd, en op social media gezet. Ik vond dat echt zo onbegrijpelijk en zo onmenselijk. Hoe ver ga je voor aandacht op social media?

Ieder boek dat uitkomt lijkt wel een groter succes. Ben je nog steeds zenuwachtig?

Ja, ik verstop me nu het liefste in een konijnhol onder de grond… Ik denk dat ik nooit aan die druk zal wennen. Maar ik heb de laatste jaren wel geleerd om me er een beetje voor af te sluiten. Maar dat gaat helaas niet altijd goed haha.

Voor welke leeftijd is het boek geschikt. Dit vraag ik onder meer omdat ik merk dat het boek door hele jonge kinderen gelezen wordt. Wat is jouw advies?

Het hangt denk ik heel erg van het kind af. Mijn zoon van 10 leest zonder problemen al mijn boeken, maar mijn dochter van 13 vindt Harry Potter deel 1 al bijna te eng. Ik zou zelf de leeftijd 12+ voor mijn boeken adviseren, maar ik begrijp heel goed dat kinderen uit groep 7 en groep 8 de boeken ook al lezen. Ik las vroeger als 11-jarige de thrillers van mijn moeder…

 

Wat een geweldig jaar. Teveel op te noemen. Laten we het hebben over Schuld, de musical. Hoe gaaf is dat?!? (hier de trailer van het boek)

Hoe is dat om een boek te zien veranderen in een musical?

Het is echt een soort Efteling achtbaan waarin ik nu zit. Het is zo bijzonder dat een idee dat eerst alleen in je hoofd zit, via een boek uitgroeit tot een geweldige musical met prachtige liedjes. Ik heb echt een beetje moeten huilen (van geluk) toen ik Schuld de Musical voor het eerst zag. Het verhaal was zo goed en zo integer vertaald naar het podium. Dat raakte me echt tot diep in mijn hart.

Zijn er dan ook verhaallijnen die veranderd moeten worden en heb je daar inspraak in?

Ja, er moesten zeker wat dingen veranderen. Ik mijn boek zijn er bijvoorbeeld 25 hoofdpersonen en bijfiguren. Dat wordt wel heel duur en complex voor een musical J Ze hebben het verhaal teruggebracht tot 5 hoofdpersonen.

De regisseur (die ook het script heeft geschreven) was echt geweldig. Hij vroeg elke keer: Wat is voor jou de belangrijkste boodschap van het boek. Wat moet er echt inkomen?

Ben je tevreden over het resultaat?

Ja, het is echt een geweldige musical geworden. Ik zou tegen iedereen met tieners willen zeggen: ga naar deze musical als je de kans krijgt. Niet omdat het een musical van mijn boek is, maar omdat het tieners echt laat zien hoe mooi en bijzonder theater kan zijn.

 

En dan natuurlijk de film Vals (hier is de trailer)

Hoe gaat zo iets? Word je op een dag gebeld door een producent die zegt: Mel we willen graag een boek van je verfilmen?

Haha nou dat weet ik eigenlijk niet meer. Het is namelijk al bijna 5 jaar geleden dat de producent contact met ons heeft gezocht (ik denk eigenlijk via mijn uitgever). En toen duurde het zooooooooo lang. Er moesten subsidies komen, het scenario moest geschreven worden etc etc. Het dak ging er bij mij echt af toen anderhalf jaar geleden duidelijk werd dat de film er echt zou gaan komen.

Hoe zeer ben je betrokken als schrijver van het boek bij het maken van de film?

De film wordt gemaakt door een super team. Ze hebben me bij alle grote stappen betrokken, dat was zo fijn. Het bezoekje aan de set in de Ardennen was echt een hoogtepunt. Opeens sta je naast het huis uit je boek, liggen er tonnen nepsneeuw in het bos, en lopen er honderden mensen rond die allemaal bezig zijn met de film. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken.

Ben je blij met dit resultaat?

Jaaaa, ik ben echt mega blij (stuiter, stuiter, stuiter)!!! De film is heel erg spannend geworden, en het valse meiden gekibbel zit er ook zo goed in. Ik heb het boek gebaseerd op een eigen meidenweekend in de Ardennen. Het is alsof ik met deze film weer terug ben ik dat huisje met mijn vriendinnen. Gelukkig hebben wij het toen allemaal wel overleefd haha.

Als je moest kiezen; boek / musical / film?

Dat kan ik niet, wat een moeilijke vraag… Het voelt een beetje als een geheel. Als verschillende manieren zeg maar, om één verhaal te vertellen: met woorden, of beelden, of muziek.

Wat kunnen we volgend jaar van je verwachten?

Ik ben al met een nieuw boek begonnen (jeeeejjj mijn nieuwe baby)! En als het goed is, dan komt er ook weer een nieuwe musical aan, zo leuk! En er spelen nog wat andere dingen waar ik helaas op dit moment niks over kan loslaten haha. Maar die wel heel leuk zijn.

 

Bedankt voor dit leuke interview!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress