web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #9 Natasja Smits

 

Natasja Smits heeft al vanaf 2000 een eigen praktijk voor natuurgeneeswijzen in Gelderland en sinds 2008 combineert ze haar therapievorm met Chinese behandelwijzen, zoals Zhineng Qigong. Ze geeft lessen op basisscholen waarbij ze haar boek Thomas ontdekt Qi als leidraad gebruikt. Dit klinkt interessant, tijd dus om wat meer te weten te komen over deze selfpubber.

 

Kun je iets over jezelf vertellen en over je praktijk?

Mijn naam is Natasja Smits, moeder van twee zoons van 6 en bijna 9 jaar oud, 5 katten, twee grote honden, 5 kippen, vissen en vogels. Ik heb een praktijk voor Chinese behandelwijzen waarin ik onder andere werk met acupunctuur. Qigong is ook een van de pijlers van TCM: traditional chinese medicine. Vaak krijgen volwassenen en ook kinderen die ik behandel oefeningen mee om thuis te doen. Daarnaast geef ik groepslessen Qigong.

 

Thomas ontdekt Qi is een boek met een boodschap. Kun je daar iets over vertellen en waar precies je interesse vandaan komt voor Chinese geneeswijzen?

Het boek is bedoeld als leidraad voor basisscholen, pedagogisch werkers, ouders of grootouders om oefeningen Qigong te doen. Qigong kan kinderen helpen tools te ontwikkelen voor flexibiliteit in lijf, denken en emoties. Het is een visie van mij om deze tools meer op een speelse wijze in het (basis) onderwijs te introduceren. De interesse voor Chinese genees/behandelwijze komt voort uit het holistische karakter. Alles staat met elkaar in verbinding en beïnvloedt elkaar. Eigenlijk is ons lichaam een prachtige wereld waarin constant strijd is om de balans te bewaren. Als we dit concept wat beter begrijpen, kunnen we ook daar naar handelen. Chinese behandelwijzen zijn gericht op preventie om erger te voorkomen en te balanceren. Dat vind ik een prachtig gedachtegoed.

 

Je praktijk was in eerste instantie gericht op de behandeling van volwassenen, wat heeft gemaakt dat je de Chinese methodes ook op kinderen bent gaan toepassen? Betreft het een vorm van mindfulness?

Mijn praktijk behandelt zowel volwassenen als kinderen. Bij kinderen kun je sneller werken, hun Qi is razendsnel en het lichaam is nog fris en niet overladen met jarenlange ladingen emoties. Als mindfullness betekent dat je heel bewust in het hier en nu bent dan is Qigong dat zeker. We zeggen: Qi follows the mind, where the mind is, is Qi. Think ill, Qi acts ill, think healthy, Qi moves healthy. Vroeger heette dat het placebo-effect, nu noemen we dat bewust met je gedachten en intenties werken.

 

Wat heeft je ertoe aangezet het boek te schrijven over Thomas?

 

Na mijn masterclass level 2 voor Qigong had ik een liedje in mijn hoofd dat ik wilde uitwerken. Uiteindelijk is daar een heel verhaal bijgekomen wat heeft geleid tot dit boek. Mijn oudste kind heet ook Thomas en er zijn veel overeenkomsten tussen de hoofdpersoon en mijn zoon. Om hem dingen te leren waardoor hij meer rust kan ervaren of zich beter kan concentreren was het handig hem hieruit voor te lezen. Zelf leest hij het ook en heeft er pas een boekbespreking over gedaan. Vanaf 6/7 jaar kan het boek voorgelezen worden. Vanaf 8 jaar is het boek te lezen en ook beter te begrijpen. In de praktijk gebruik ik oefeningen uit het boek. Momenteel ben ik een training aan het schrijven voor kinder Qigongtrainers. Dit is een vierdaagse training waarin het boek ook wordt gebruikt als tool voor het basisonderwijs. Al verhalenderwijs komen de oefeningen aan bod en wordt uitgelegd wat Qi en Qigong inhouden. In de training wordt vooral de link gelegd tussen allerlei Qigongoefeningen/meditaties en TCM en Chinese begrippen. Een soort van Chinese themaweken voor basisscholen.

 

 

Wat kun je vertellen over het uitgeefproces van het boek?

Ik heb een aantal mensen het boek laten lezen, verbeteren, weer laten lezen, weer verbeteren totdat er uiteindelijk deze versie was. Omdat het ook een doe-boek is met illustraties en een CD had ik met meerdere mensen te maken: een goede illustrator (Sanne van Miltenburg), een goede grafisch vormgever (Simone van Gemert), maar ook een studio waar ik de opnamen kon maken. Al met al een heel proces, zowel het nadenken over de bijpassende illustraties en de zaken die geregeld moesten worden met betrekking tot het produceren van de cd.

 

Het boek ziet er wat vormgeving betreft prachtig uit, maar door het formaat ook wat verwarrend. In eerste instantie doet vermoeden dat het een prentenboek betreft, maar daarvoor is er te veel tekst aanwezig. Waarom heb je gekozen voor dit formaat/deze vormgeving?

We (de illustrator, de grafisch ontwerper en ik) hebben gekozen voor dit formaat omdat het de illustraties het beste tot zijn recht laat komen. Het is een boek wat hopelijk op basisscholen veelvuldig wordt opengeslagen, dus wilden we een gebonden boek en niet gelijmd. De paginagrootte maakte dat de tekst zelf ook groter kon en makkelijker te lezen zou zijn voor kinderen. De illustraties zouden ook beter te zien zijn voor een klas als het voorgelezen wordt.

 

Ben je zelf verantwoordelijk voor de verkoop en promotie van het boek?

Als selfpubber, waar ik dus nog geen ervaring mee had, is het lastig om zonder uitgever achter je het boek van de grond te krijgen. Via het Zhigong instituut worden regelmatig boeken verkocht. Bij mij in het dorp ligt het bij de Bruna. Verder wordt het via Bol.com en mijn praktijk verkocht. Nu de markt nog meer op via bibliotheken en het basisonderwijs. Het zou mooi zijn als we de kinderQigongtraining kunnen koppelen aan het boek. Op het moment dat meer basisscholen met deze vorm van meditatie in beweging (wat Qigong eigenlijk is) in aanraking komen, zal het boek ook meer verspreid worden. Momenteel wordt het boek in het Duits en Engels vertaald zodat het een groter bereik zal krijgen.

 

Heb je plannen om nog meer boeken te schrijven over het onderwerp en/of over dezelfde personages?

Er zal zeker nog een tweede boek komen over deze personages en Qigong. Dat boek zal zich afspelen in China, waardoor het ook meer leuke TCM en China feitjes zal bevatten. Daarnaast ben ik momenteel een spannend boek over katten aan het schrijven.

 

Meer over Natasja en Qigong  is te vinden op haar website.

Natasja, bedankt voor de tijd die je hebt genomen om bovenstaande vragen te beantwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress