web analytics
Blog Anneke recensiegrid recensies jeugdboek recensies kinderboek

Natasja Smits – Thomas ontdekt Qi

Natasja Smits heeft een praktijk voor Chinese behandelwijzen waarin ze onder andere werkt met acupunctuur. Ze geeft ook groepslessen Qigong. De bewegingsleer Qigong is een van de pijlers van Traditional Chinese Medicine. Kinderen zijn over het algemeen nog heel puur wat betekent dat ze een snelle Qi hebben en zij goed ontvankelijk zijn voor Qigong. Het kan ze helpen tot rust te komen en zich beter te concentreren, waardoor er flexibiliteit en evenwicht ontstaat in het lichaam, het denken en de gevoelswereld. Natasja heeft het boek Thomas ontdekt Qi geschreven als hulpmiddel in bijvoorbeeld het basisonderwijs. Het boek reikt op speelse wijze leerkrachten (of ouders) handvaten om met Qigong aan de slag te gaan.

 

Thomas ontdekt Qi

Het is zomer en Thomas is met zijn ouders en jongere broertje Floris op vakantie. Op de camping waar ze verblijven neemt hij deel aan een surfcursus. Het valt niet mee om je evenwicht te bewaren op een kleine, natte plank die deint op de golven. En het zeil omhoog houden in de wind is hard werken. Thomas merkt dat zijn concentratie soms verslapt en hij gefrustreerd raakt omdat zijn pogingen vaak op niets uit lopen. Dan ontmoet hij het meisje Qidanne die hem meerdere malen voorbij surft op haar plank. Zij vertelt Thomas over zijn Qi, zijn levensenergie en hoe oefeningen hem misschien wel kunnen helpen. Samen bezoeken ze Tan, de opa van Qidanne die Thomas van alles leert. Thomas merkt dat na verloop van tijd zijn inspanningen op de surfplank worden beloond en ook lukt het hem beter om zijn geduld te bewaren. Uiteindelijk wordt het de beste vakantie die Thomas ooit heeft gehad.

 

 

Het boek Thomas ontdekt Qi is een combinatie van een aantrekkelijk verhaal voor kinderen en een uitleg over Qi, Qigong en hoe je dit kunt beoefenen. Het verhaal wordt ondersteund met vaak paginagrote kleurrijke illustraties. Naast het verhaal bevat het boek ook nog een beschrijving van  7 Qigong oefeningen met tekeningen erbij die laten zien hoe de oefeningen uitgevoerd moeten worden. Dezelfde oefeningen komen ook terug op de bijgevoegde cd. Natasja heeft plannen om nog een vervolg te schrijven met Thomas en Qidanne in de hoofdrol om het onderwerp weer wat verder uit te werken.

Op Natasja’s website kun je meer lezen over Natasja en haar praktijk en op de website van Zhigong zijn ook video’s te vinden waarin ze sommige oefeningen laat zien. Ook is ze te vinden op Facebook. Het boek Thomas ontdekt Qi is behalve bij Natasja zelf ook te koop bij Bol. Het boekje kost €26,50, niet echt goedkoop, maar het is wel uitgevoerd in A4 formaat met een harde cover en een cd!

 

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress