web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #10 Terry van Driel

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ruim twaalf jaar geleden ben ik de roep van m’n hart gevolgd en heb ik m’n geboorteland Nederland en m’n ouderlijk huis verlaten om te gaan wonen in Brugge, België. Een waar avontuur waarin ik doorheen een zware burn-out van zeven jaar mezelf leerde kennen en zo ook m’n passies ontdekte en deze ben gaan volgen.

 

Wat is die passie en hoe is die ontstaan?

Mijn passie voor het schrijven en uitgeven is begonnen toen ik zo’n 8 jaar geleden bezig was met het geboorteverhaal van Jezus. Ik zat ziek thuis en dan heb je nogal eens tijd om na te denken. 😉
We kennen allemaal het geboorteverhaal dat zich zogezegd in de winter zou afspelen. Onder een dikke laag sneeuw zien we Jozef en Maria in een stal met een kribbe en herders die op bezoek komen nadat ze de engel hebben gezien. Maar, vroeg ik mij af, dat kan toch helemaal niet? Geen herder is dan nog buiten met z’n schapen. Waarom schrijft er nu nooit eens iemand een boek over hoe het geboorteverhaal echt geweest is? De Op Weg Serie was geboren. Ik besloot het zelf te gaan doen. Ik had echter nog nooit geschreven en ook vergde wat ik wilde doen veel onderzoek. Na een kleine opleiding, heel veel schrijven en onderzoek doen, kwam het boek uiteindelijk na zeven jaar uit, met hulp van uitgever en illustrator Raymond Zachariasse.

 

 

Je bent nu de eigenaar van een eigen uitgeverij. In de wereld van de selfpublishing is dit heel interessant, hoe is dit zo gekomen?

Het geboorteverhaal van Jezus zonder de door de traditie toegevoegde elementen uitgeven is niet zo evident. De diverse uitgeverijen waarmee ik contact heb opgenomen zagen dit dan ook niet zitten. Dus net als bij het schrijven besloot ik om ook dit zelf te gaan doen. En daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad. Het grote voordeel is dat je alles in eigen hand houdt en geen verantwoording hoeft af te leggen aan een ander. Wat overigens niet weg neemt dat er ook boeken van mij bij andere uitgevers terecht kunnen komen. Maar de Op Weg Serie blijft bij mij.

 

Aan je uitgeverij en boeken ligt een christelijke basis ten grondslag. Betekent dit dat alles wat je nu en in de toekomst zult uitgeven gebaseerd zal zijn op een verhaal uit de Bijbel?

Niet per se. Met de Op Weg Serie en met nog een aantal andere series, zal dit zeker het geval zijn. Op het christelijke thema zal ik dus zeker voortbouwen. Daarnaast sta ik ook open voor andere genres boeken, zolang ze binnen mijn visie passen. Zo breng ik bijvoorbeeld, uit liefde voor de stad Brugge, in het voorjaar van 2019 Het zwaantje van Brugge uit, een peuterboek over deze wondermooie stad. Ik woon enorm graag in Brugge en wil deze liefde ook delen met de allerkleinsten. Doordat de tekst in dit boek in vier talen geschreven is, zal het een erg leuke souvenir worden voor zowel de Bruggeling als voor de vele toeristen die onze stad jaarlijks bezoeken. Het boek is inmiddels al te reserveren via de webshop.

 

Jij hebt je eigen uitgeverij, maar je hebt ook een team om je heen verzameld waar je mee werkt, kun je vertellen hoe je aan hen bent gekomen en hoe de taakverdeling is?

Ik was op zoek naar een illustrator die Op weg met Jozef en Maria kon en wilde illustreren. Raymond Zachariasse reageerde daarop en we besloten samen te werken. Naast illustrator heeft hij door zijn eigen uitgeverij Mira Loves Books ook veel kennis in huis over het boekenvak en het uitgeefwereldje. Een kennis die hij graag deelt en waarmee hij mij op weg heeft geholpen. Hij is een klankbord en kennisbank die ook nog eens superleuk illustreert.

Aisha en Kim zijn twee illustrators die in opdracht voor me werken. Aisha illustreert bijvoorbeeld het Zwaantje van Brugge en Kim schrijft en illustreert een geheel eigen kinderboek voor de christelijke markt. Ook helpen zij mij met het verzenden van artikelen in Nederland. Zo kan ik de verzendkosten voor m’n Nederlandse klanten laag houden.

 

Ben je fulltime bezig met het schrijven van boeken en de uitgeverij of heb je daarnaast andere werkzaamheden?

Als hoofdberoep werk ik in een sociaal restaurant in Brugge. Een plek waar iedereen welkom is of je nu een hoog of laag inkomen hebt. De prijs van bijvoorbeeld de dagschotel hangt af van je inkomen. Een erg mooi initiatief waar ik graag werk.

 

Je richt je op echt jonge kinderen, waar komt die voorkeur vandaan? Zie je jezelf ook een boek schrijven voor oudere kinderen?

Het geboorteverhaal van Jezus wordt al van kleins af aan verteld aan kinderen. De os, de ezel en de stal, die overigens niet in de Bijbel genoemd worden, zijn als het ware met de paplepel ingegeven. Daarom leek het mij dan ook het slimst om het echte verhaal ook bij kinderen te laten beginnen. Daarnaast is schrijven voor kinderen gewoon hartstikke leuk! Ik zie mijzelf niet direct voor oudere kinderen schrijven. Ik heb niet het gevoel dat dat bij mij past. Wel zal ik boeken voor oudere kinderen met plezier uitgeven!

 

Naast het schrijven en uitgeven van boekjes bied je ook knutselvellen en kleurboeken aan. Richt je je hiermee bijvoorbeeld op het onderwijs?

Jazeker! Het beroep van leerkracht wordt nogal eens onderschat. Het werk dat zij in hun vak steken om onze kinderen mee op te voeden is van onschatbare waarde. Van Driel Publishing wil dan ook een uitgeverij zijn die kant en klare middelen biedt waarmee leerkrachten direct aan de slag kunnen. Naast kleurboeken en knutselvellen bieden we voor scholen ook kamishibai vertelplaten aan.

 

Kun je uitleggen wat kamishibai is en hoe zich dit vertaalt naar een boek?

Hier citeer ik even een tekst van abc-web.nl

De Kamishibai is een verteltheaterkastje waarin grote prenten (A3) kunnen worden geschoven. Op de achterzijde van die prenten staat een verhaal dat de kamishibai-verteller voorleest of vertelt. Bij elke nieuwe episode verschuift de verteller een prent uit het kastje, en vertelt hij/zij verder: beeld en taal gaan perfect samen. Een kamishibai-vertelling heeft iets weg van een vertraagde animatiefilm. De kamishibai is een Japanse traditie (kami = papier, shibai = drama, papieren drama dus).
Dertig jaar lang, van 1920 tot 1950. maakte deze verteltechniek furore in Japan, en het was de voorloper van de populaire mangacultuur. Sinds enkele jaren kent dit unieke verteltheater een wereldwijde comeback.
De vertelplaten zijn ideaal voor gebruik in school of bibliotheken. Kinderen hoeven daardoor niet heel dichtbij de verteller te zitten en iedereen kan tegelijk meekijken en luisteren.

 

Hoe pak je je promotie aan? Hoeveel werk is dit, doe je dit allemaal zelf?

Hier gaat het grootste deel van mijn tijd naar toe. Promotie is heel veel werk. Vooral als beginnende uitgever (Van Driel Publishing bestaat nu meer dan een jaar), waar nog weinig mensen je kennen. Via social media, e-mail, website, signeersessies, het staan op beurzen en het letterlijk met een tas vol boeken naar de boekhandels toegaan, leren steeds meer mensen ons kennen. We zijn dus goed op weg.

Al onze boeken zijn te koop in iedere boekhandel in Vlaanderen en Nederland. Christelijke boekhandels hebben ze meestal op voorraad. In reguliere boekhandels kunnen ze besteld worden. De christelijke boekhandels verkopen, naast de boeken, ook al ons andere materiaal. Daarnaast is iedereen van harte welkom op onze eigen webshop op www.vandriel.be  De distributie verloopt via het systeem van CBC, dé distributeur voor de christelijke boekenmarkt. In Vlaanderen kan men naast het CBC ook terecht op De Boekenbank.

 

Wat zijn je verdere ambities op schrijfgebied? Heb je nog allerlei creatieve plannen in je hoofd zitten?

Het uitwerken van de drie volgende boeken uit de Op Weg Serie is het eerste op mijn schrijvers agenda. Het tweede deel uit de serie: Op weg met David is bijna klaar en verschijnt najaar 2019. Daarnaast vind ik het uitgeven ook steeds leuker worden, dus daar zal zeker ook een groot deel van mijn tijd naar toe gaan.

 

Terry, super bedankt voor het uitgebreid beantwoorden van de vragen!

Meer over Terry, de uitgeverij, de boeken en de andere producten is te vinden op:

Kinderboekenserie Op Weg

Uitgeverij van Driel

Facebookpagina Op Weg

Facebookpagina van Terry

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress