web analytics
Illustrator estafette

#8 Illustrator Estafette: Kees de Boer

Illustrator Estafette. Twee ‘stripillustrators’ aan het woord.

 Sinds begin vorig jaar hebben we bij Kinderboeken een heel interessant item: de illustrator estafette waarbij een bekende illustrator een andere succesvolle illustrator een aantal deskundige en diepgaande vragen stelt over het illustrator vak. (Hier lees je ze allemaal)

Wat begon als een idee van Mark Janssen en mij (Nienke Pool, red.) is uitgegroeid tot een prachtig item vol waardevolle informatie over dit leuke vak. Vandaag is het de beurt aan Flo de Goede om zijn vragen aan Kees de Boer te stellen. Beide mannen zijn van oorsprong striptekenaars. Maar zijn nu (ook) bekend als illustrator. Hun stripverleden komt in hun tekenstijl duidelijk naar voren. Stripillustrators dus.

 

 

Flo: Net als bijna elk Nederlands kind las ik de Donald Duck. Maar mijn favoriete strip in het blad was er niet een over een Disneykarakter, maar Sidi & Smook van Kees de Boer. Hij is, samen met The Tjong Khing, een van de weinige stripmakers die ik ken die de overstap van strip naar kinderboeken heeft gemaakt.
Is die overgang met de jaren geleidelijk gegaan of illustreerde je al kinderboeken in je stripperiode?

Kees de Boer met ‘Agent’ van Agent en Boef

 

Kees: Nee, de wens om kinderboeken te illustreren kwam veel later. Ik las vroeger ook veel meer strips dan kinderboeken. Tijdens mijn korte striploopbaan tekende ik wel veel andere dingen: tekenfilmdecors, reclamewerk, illustraties voor schoolboeken. Het bevredigde me echter niet. Ik had en heb de behoefte om steeds iets anders te doen. Dat komt door mijn rusteloze natuur. In mijn hoofd ben ik ook al jaren cabaretier. Maar of het daar ooit echt van gaat komen… haha.

Flo: Mis je het maken van strips? Of verwerk je stripelementen in je boeken?

 

Kees: Ik mis het wel. Mijn laatste strip was een 4 pagina verhaal van Agent 327 voor Eppo. Erg leuk om te doen. Het kostte me alleen erg veel moeite en tijd omdat strips maken een heel ander metier is. Ik deed het vooral om een buiging voor de geestelijk vader van Agent, Martin Lodewijk, te maken. Ik bewonder Martin en ik heb veel van hem opgestoken.

Ik zou graag nog eens een dik stripboek maken, maar ik moet ophouden dat te zeggen in interviews. Ik zag laatst een oud interview waarin ik dat ook al zei.

Flo: Heb je niet de behoefte om eens een soloboek te maken? Of werk je liever samen?

 

Kees: Ik heb een map vol met soloplannen. Maar dan komt Tjibbe (Veldkamp – red.) weer met iets geweldigs. In de kern ben ik erg onzeker over mijn eigen schrijfsels, maar het gaat er een keer van komen. Er zijn een paar projecten die er om schreeuwen uitgewerkt te worden. Ik heb er een deel van dit jaar voor gereserveerd.

Samenwerken vind ik wel heel leuk, hoor. Het is fijn om aan goede verhalen te werken. Ik ben vrij kritisch op manuscripten die ik krijg toegestuurd en weet steeds beter of iets me past en of mijn tekeningen iets kunnen toevoegen aan het verhaal. Er staan weer een paar leuke samenwerkingen op stapel. O.a. met Jozua Douglas en Jan Paul Schutten. Met JP laatste maakte ik ‘De beste geweldigste meest fantastische opa’s ter wereld’. Die samenwerking smaakt naar meer. Met Tjibbe breng ik dit jaar twee boeken uit. Een groot prentenboek en de tweede Avi-m3 Agent en Boef.

 

Flo: Hoe is je werk in de loop der jaren geëvolueerd?

 

Kees: In het begin deed ik erg mijn best om het stripachtige uit mijn kinderboektekeningen te laten. Ik was enorme fan van Philip Hopman en wilde dezelfde losheid in mijn tekeningen hebben. Maar het werd nooit echt los. Vervolgens heb ik dat eh, losgelaten en mijn strip- invloed is nu goed te zien.

 

Mijn tekeningen zijn steeds helderder geworden. Ik wil graag dat het beeld meteen binnenkomt. Net als taal. Over zinnen moet je ook niet struikelen. Elk prentenboek is een beetje anders. Onbewust ga je mee met de toon van een verhaal. Des te droger de humor, des te kleiner de neuzen.

 

Kees de Boer heeft een uitgebreid oeuvre, maar is vooral bekend van de prentenboeken (over) Agent en Boef (met Tjibbe Veldkamp), waarvoor hij in 2009 de zilveren griffel won, daarnaast verzorgde hij illustraties voor kinderboeken van Reggie Naus, Lydia Rood, Jacques Vriens. Meer Kees de Boer? Check op instagram (kees.de.boer) of facebook.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress