web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #13 Barbara Wielders

 

Barbara Wielders woont in Alphen aan den Rijn met haar man en twee kinderen. Naast haar baan als leerkracht heeft ze een eigen bedrijf rondom paarden en het lesgeven aan kinderen. Daarnaast organiseert ze verschillende trainingen voor kinderen in combinatie met haar paarden Boris en Broes. Ze bracht eerder al in eigen beheer het boek Kinderen leren paardrijden uit waarin de sociaalpedagogische aspecten rondom het paardrijles geven aan kinderen centraal staan. Nu heeft ze haar belevenissen met de paarden opgeschreven en gebundeld in het boekje De avonturen van Boris & Broes. Tijd om deze creatieve en veelzijdige dame wat vragen voor te leggen.

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Barbara, ook wel Bar of Barrie, en ik ben 47 jaar. Ik woon samen met mijn twee tieners en mijn man Robert. Samen delen wij de passie voor dieren en het buitenleven. Wij brengen graag onze tijd door in gezelschap van onze twee honden en bij Boris en Broes, onze paarden. Ik werk al heel lang in het onderwijs en naast mijn baan als leerkracht heb ik ook een eigen bedrijf rondom paarden, lesgeven en kinderen. Ook geef ik mindfulness trainingen aan kinderen en organiseer ik verschillende middagen voor kinderen bij onze paarden.

 

 

 

De verhalen van Boris en Broes zijn gebaseerd op je eigen paarden. Hoe is het idee ontstaan om hen te gebruiken in verhalen?

In mijn klas is het de gewoonte om na het weekend verhalen te vertellen over wat je allemaal hebt gedaan op zaterdag en zondag. Toen de kinderen in de gaten kregen dat ik met de paarden altijd wel iets geks, leuks, spannends of grappigs meemaak in het weekend, konden ze geen genoeg krijgen van alle avonturen. Want met paarden gebeurt er altijd wel iets. En zelfs bekende verhalen, dus als ik die al eerder verteld had, waren populair. Of ik nog eens wilde vertellen van de wortelkak bijvoorbeeld. Daardoor is het idee ontstaan om de verhalen op te schrijven. En dat is inmiddels gelukt!

 

Het boek over Boris & Broes heeft een hele aparte vormgeving, waarom heb je hier voor gekozen?

Wanneer ik vroeger logeerde bij mijn oma, las zij altijd voor uit De drie paardjes van Piet Worm. Dat hebben we letterlijk stuk gelezen. Dit is een heel groot en langwerpig boek. Tijdens brainstormsessies met mijn redactrice Ellis, vormgever Chiel en illustratrice Annelies kwamen we met dit idee. Ook groot en apart qua vorm, maar dan horizontaal in plaats van verticaal zoals bij de drie paardjes. Verder wilden we een opvallend en ook een beetje een stoer boek maken. Vandaar het heldere blauw en robuuste materiaal waarmee is gewerkt.

 

De illustraties zijn een echte blikvanger, hoe heb je je illustrator gevonden?

Annelies en ik kenden elkaar al van mijn vorige boek Kinderen leren paardrijden. Het was voor mij direct duidelijk dat ik weer met Annelies wilde samenwerken. De vrolijke en heldere illustraties vind ik heel erg aanspreken. En de humor,  die Annelies er altijd in weet te brengen, is ook enorm belangrijk. Ze brengt het ondeugende en speelse karakter van Boris en Broes perfect in beeld.

 

 

 

Wanneer kwam het besluit om je verhalen samen te voegen tot een boek en uit te geven? Kun je vertellen hoe dit in zijn werk is gegaan en welke keuzes je hierbij hebt gemaakt?

Het hele team (vormgever, redactrice, illustrator en mijn man Robert) waarmee we mijn vorige boek hebben gemaakt en uitgegeven, was direct enthousiast toen ik over mijn nieuwe plannen vertelde. Ik wilde het graag weer zelf uitgeven als ik de financiële investering kon opbrengen natuurlijk. De artistieke vrijheid, precies kunnen doen wat we zelf willen, was bepalend voor de beslissing om het weer zelf uit te geven. Vormgever Chiel Veffer en redactrice Ellis Buis zijn al in een vroeg stadium naar de drukker gegaan om ideeën en mogelijkheden te bespreken. Een super leuk en ook spannend proces trouwens. Maar ik zou het zeker weer op deze manier doen!

 

Waar is het boek zo te koop en wat moet of kun je daar zelf in betekenen? Hoe pak je de promotie van het boek aan?

Het boek is te koop op mijn eigen website www.barbarawielders.nl Wij verzenden zelf alle bestellingen. De promotie regelt Ellis samen met mijn man. Ik lees voor in boekwinkels en bibliotheken en we organiseren Boris & Broes middagen. In het voorjaar staan er weer leuke bezoekjes op de planning. Zo gaan we naar de pannenkoekenboerderij met ze. Kinderen kunnen dan een echte Boris & Broes pannenkoek maken en een ritje maken natuurlijk.

Komt er een vervolg op de avonturen van Boris en Broes of heb je wellicht nog andere ambities op schrijfgebied?

Er zijn avonturen genoeg met mijn paarden, dus wat dat betreft kan ik zo weer een boek vullen. Op welke termijn er een tweede boek komt, vind ik lastig te zeggen. Het is nu best druk met alle activiteiten rondom Boris & Broes en een boek maken kost hartstikke veel tijd. En omdat we het ook goed willen doen, moet er wel wat meer ruimte in de agenda zijn!

 

 

 

 

 

De avonturen van Boris & Broes kost €14,95 en is te koop via de website van Barbara. Daar is ook meer informatie te vinden over haar praktijk Alles doet ertoe en welke trainingen Barbara organiseert met de paarden. Op de site zijn ook veel leuke foto’s te vinden van de helden van het boek, de paarden Boris en Broes. Met haar praktijk is ze ook te vinden op Facebook en ook Boris en Broes hebben hun eigen pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress