web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #14 Maike van Heusden

 

 

Wie is Maike van Heusen, kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Maike van Heusden, ben 35 jaar, woon samen met mijn man en drie dochters, drie katten en vier konijnen in Heemstede. Daarnaast heb ik nog een paard, helaas past zij niet in de tuin. Naast het schrijven heb ik te veel hobby’s en te weinig tijd. Ik ben gek op paardrijden en maak graag mooie ritten met mijn paard Porscha. Ik loop hard en doe graag lesjes op de sportschool. Verder ben ik dol op eten en dan het liefst zo puur mogelijk, in de lente bloei ik dan ook echt samen met de natuur op. Ik kan weer zaaien in de moestuin en genieten van de tuin. Voor theetjes en wijntjes drinken met vriendinnen ben ik ook altijd te porren. Daarnaast ben ik dol op onze dochters, heerlijk om samen tijd met ze door te brengen. Oh en ik help ook graag en vaak op school.

 

Hoe zijn De Lumies ontstaan en waar komt de keuze vandaan om de boekjes educatief te laten zijn?

Toen onze oudste dochter bijna 3 was moest ze echt een keer van haar speentje af. Haar speen was naast haar troost ook haar beste vriendje. En dat moest ik, de vrouw die haar ook vriendjes had laten worden met haar speen, haar af gaan nemen. Zoals bij veel stappen waarbij ik niet zo goed wist hoe ik het aan moest pakken, dacht ik: we halen een boekje. Dan weet ze een beetje hoe het zal gaan. Maar helaas. De boekjes die er te vinden waren over afscheid nemen van speentjes sloten ofwel niet aan bij haar leeftijd, óf bestonden uit veel ingewikkelde stappen.
En zo zijn de Lumies geboren. Als helpende vriendjes voor onze eigen dochters en daarna ook als helpende vriendjes voor alle andere kindjes. Wij geloven erg in positief stimuleren en merkten dat boeken daar een belangrijke rol in konden spelen. Zo is ook de keuze gevallen op educatieve boeken. Altijd met een lief, positief en grappig verhaal, maar ook met een boodschap.

 

Wat betekent “Lumies”, waar zijn ze op gebaseerd en hoe is hun wereld ontstaan?

Lumies komt van het Franse woord Lumière wat licht betekent. Als de Lumies blij zijn geven ze licht. Hun wereld is ontstaan in ons hoofd en door de illustrator Erik Visser prachtig vormgegeven op papier. De cadeautjes die toegevoegd zijn aan de boekjes zijn altijd ondersteunend aan het verhaal en ontstaan al vrij vroeg in het schrijfproces. De kleurplaten maakt Erik en de spelletjes zijn de verdiensten van mijn man.

 

De illustraties zijn bij een prentenboek altijd erg belangrijk, kun je iets vertellen over de illustrator, hoe de samenwerking is ontstaan en hoe jullie gezamenlijk tot een nieuw boek komen?

Het vinden van een illustrator is best een zoektocht geweest. Wij wilden de boeken in eigen beheer uitgeven, wat ook betekent dat je zelf een illustrator moet zoeken. We hebben meerdere illustratoren de Lumies laten tekenen. In ons hoofd hadden ze al een bepaalde vorm en gevoel, maar probeer dat maar eens uit te leggen. Na flink wat schetsen en probeersels gezien te hebben, kwam mijn man met Erik Visser. Hij is naar aanleiding van ons verhaal gaan tekenen. Ik weet nog zo goed dat zijn mail met tekeningen binnenkwam, ik hem opende en direct mijn man belde en zei ‘dit is het! Zo zien de Lumies eruit”. Een magisch moment.

Een nieuw boek begint altijd met mijn verhaal. Dat verhaal gaat vervolgens naar Erik. Hij schiet nog een keer op de tekst en gaat dan beginnen met tekenen. Ik ontvang dan de eerste schetsen waar ik dan weer op mag schieten. Zo komen het verhaal en de tekeningen steeds meer naar elkaar toe. Tot het klaar is en klopt. We hebben inmiddels vier titels en weten heel goed van elkaar wat we willen en kunnen verwachten. Ik vind het altijd best spannend. Als ik schrijf dan heb ik er in mijn hoofd ook direct een beeld bij. Het kan mij echt ontroeren als ik het dan door Erik op papier tot leven zie komen. Nog mooier en nog leuker dan de beelden in mijn hoofd.

 

Dan, het proces van de uiteindelijke totstandkoming van het boek. Hoe is dit gelopen?

We wisten al vrij snel dat we de boeken in eigen beheer uit wilden gaan geven. Dat geeft ons namelijk de vrijheid om het op onze manier te doen en vast te houden aan onze eigen ideeën. Toen we begonnen dachten we nog ‘hoe moeilijk kan het zijn?’. Nou best lastig weten we inmiddels. Wij komen allebei niet uit de boekenwereld. Ik heb lang in het ziekenhuis gewerkt en mijn man komt uit de reclame. Er worden jaarlijks veel kinderboeken uitgegeven en probeer daar maar eens tussen te komen. Inmiddels heb ik mezelf flink wat skills aangeleerd en ga ik regelmatig als ‘vertegenwoordiger’ op zoek naar fysieke verkooppunten. Het is een wereld waarin veel gepassioneerde mensen werken. Zij vinden het vaak juist leuk dat wij het allemaal zelf doen, dat geeft je ook wel een gunfactor. En niemand kan het verhaal van de Lumies natuurlijk beter vertellen dan wijzelf. Of we in de toekomst andere auteurs aan gaan trekken? Dat staat nu niet op de planning, maar goed vijf jaar geleden had ik ook niet kunnen denken ooit mijn eigen boek te schrijven.

De promotie van de boeken doe ik allemaal zelf, al levert mijn man ook een grote bijdrage. Op het gebied van social media heb ik in het begin iemand erbij gehaald om mij te leren wat je wel en vooral niet moet doen. Dat was heel erg fijn. Inmiddels heb ik het redelijk in de vingers. Er is nog zoveel over te leren en daarom volg ik regelmatig online trainingen, ook omdat social media blijft innoveren.

 

Wat zijn jullie ambities op schrijfgebied?

Ik wil heel graag mijn liefde voor gezonde, pure en lekkere voeding combineren met de Lumies. Dat balletje is momenteel aan het rollen. Ook hebben we plannen om Lumies producten te gaan leveren. Denk bijvoorbeeld aan broodtrommels, drinkbekers, knuffels en/of tassen. Filmpjes maken met de Lumies is ook echt nog een grote wens. Aan ideeën gelukkig geen gebrek!

 

Meer over De Lumies is te vinden op de website  en op Facebook. Maike zelf is te volgen op Facebook, twitter en Instagram.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress