web analytics
Blog Anneke recensiegrid recensies kinderboek

Maike van Heusden – De Lumies op zoek naar avontuur

 

De 35-jarige Maike van Heusden gelooft in positief stimuleren in de opvoeding van kinderen. Op deze manier wilde ze ook haar destijds 3-jarige dochter helpen om de speen te laten liggen. Zij en haar man gingen op zoek naar een geschikt boekje om hen daarbij te ondersteunen, maar vond er geen. Zo is het idee ontstaan om zelf een boekje te schrijven over het onderwerp, passend bij hun eigen wensen. Blijkbaar werd hier ook in een behoefte voorzien, De Lumies zijn niet alleen maar slechts een helpende hand voor hun eigen kinderen. In de serie zijn inmiddels al vier delen uitgebracht, waarvan De Lumies op zoek naar avontuur de laatst verschenen is. Lumies komt van het Franse woord Lumière wat licht betekent, wanneer de Lumies blij zijn geven ze licht. Het zijn kleine wezentjes die leven in een wereld die op de onze lijkt. Maike had in eerste instantie een uitgedacht concept in haar hoofd en een eerste verhaal in haar pen. Meerdere illustratoren hebben de Lumies op papier gezet totdat illustrator Erik Visser de juiste snaar raakte bij Maike. Samen hebben ze de hele wereld van de Lumies vorm gegeven.

 

In een wereld ver weg, maar toch ook weer heel dichtbij wonen de Lumies. Een vrolijk en lief volkje dat leeft in Lumieland, onder de grond waar ze allemaal dingen doen die mensenkinderen ook doen. Er zijn vijf Lumies, te weten: LouLou, Lux, Luca, baby Lana en baby Lexie. Ze hebben allemaal een eigen kleur en ze kunnen licht geven, wat heel handig is wanneer je onder de grond leeft.

 

 

 

 

Elk boekje behandelt een specifiek onderwerp, zoals het het afleren van de speen, zindelijk worden en een broertje of zusje krijgen. Daarmee krijgen de boeken een educatief karakter, een concept dat nog verder wordt uitgebouwd door de extraatjes die meekomen met de boeken. De verhalen zijn herkenbaar en het wordt daardoor gemakkelijk voor kinderen om zich met de Lumies te identificeren.

In De Lumies op zoek naar avontuur vervelen LouLou en Lux zich. Ze willen iets gaan doen wat ze nog niet eerder hebben gedaan, het liefst iets spannends. Ze pakken allebei hun rugzakje in en gaan op pad. Buiten komen ze in hun zoektocht naar een avontuur steeds een vriendje tegen dat aan het spelen is. Zo vraagt Mier die aan het knikkeren is of ze mee willen spelen. Even dan, want eigenlijk hebben LouLou en Lux geen tijd, ze zijn immers op zoek naar een avontuur. Voordat ze het door hebben is de dag al weer om en moeten ze naar huis. Ze vertellen aan mama dat ze op zoek waren gegaan naar een avontuur, maar die niet hebben gevonden en dat het daardoor maar een stomme dag is geweest. Maar is dat wel zo?

De Lumies op zoek naar avontuur is een een mooi vormgegeven voorleesboek voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar. Het verhaal stelt het belang van buitenspelen voor kinderen aan de orde en wordt verteld aan de hand van duidelijke, gemakkelijke zinnen en prachtige paginagrote illustraties. Met het boekje komt ook een buitenspeeldiploma dat door de ouders kan worden ingevuld en een leerzame interactieve website: Lumieland. De boekjes worden door Maike en haar man zelf uitgegeven en kosten €14,95 per deel. Ze zijn te bestellen via Bol.com, maar ook bij de website van Maike: De Lumies.

 

 

Maike van Heusden – De Lumies op zoek naar avontuur

illustrator: Erik Visser

ISBN: 9789492542038

leeftijd: vanaf ongeveer 2 jaar

© 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress