web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #15 Yoke Goris

 

Yoke Goris groeide op in Belgisch Limburg en voelde als kind al dat ze anders was. Pas op latere leeftijd ontdekte ze dat ze hooggevoelig is. Voor volwassenen is het wat gemakkelijker om te zoeken naar hulpmiddelen om hier mee om te gaan, voor kinderen is dit echter lang niet zo eenvoudig. In haar jeugd raakte Yoke gefascineerd door de uitstraling van kristallen en na het volgen van een cursus Kristallentherapie zette ze haar kennis in om een steun te kunnen zijn voor hooggevoelige kinderen.

 

Wie is Yoke Goris, kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben geboren in 1962, in Hechtel en ik ben opgegroeid in Zonhoven in de Belgische provincie Limburg. Ik ben moeder van twee zonen en sinds kort heb ik er een schattig kleindochtertje bij.
Al sinds mijn kinderjaren merkte ik dat ik anders was, maar pas op latere leeftijd ontdekte ik dat ik hooggevoelig ben. Sinds twee jaar maak ik juwelen met edelstenen, organiseer ik workshops en schrijf ik meditaties met bepaalde kristallen. Door al mijn levenservaring in een verhaal te gieten, hoop ik  kinderen op deze manier een hulpmiddel aan te reiken. Een kind kan door middel van een steentje, dat als hulpmiddel kan dienen, meer zelfvertrouwen krijgen en meer geloven in zichzelf.

 

Wat is jouw relatie tot kristalstenen en hooggevoeligheid en wat heeft je doen besluiten er een verhaal over te schrijven?

Mijn aantrekkingskracht tot kristallen is ontstaan in mijn kindertijd. Mijn vader was veel bezig met kruiswoordraadsels oplossen. Nu en dan gebruikte hij hiervoor een encyclopedie. In die tijd was het nog niet zo gewoon om gekleurde afbeeldingen te vinden in een boek, deze bevatte echter enkele kleurenfoto’s waarvan één bladzijde vol met gekleurde kristallen. Onze vakanties brachten wij meestal door in Oostenrijk. Wat had je gedacht? Kristallen in overvloed. Ook daar werd mijn interesse erg geprikkeld.
Enkele jaren geleden heb ik me verdiept in de kristallenwereld en heb de cursus ‘Kristallentherapie’ gevolgd. Van het één kwam het ander. Ondertussen maak ik juwelen met kralen en kristallen, schrijf ik meditaties met kristallen en geef workshops kristaljuwelen.
Op een dag kwam ik op een beurs de ‘drakensteen’ tegen . De steen met drakenkracht, verbonden met de aarde, goed voor ADHD, zelfvertrouwen en hooggevoeligheid. Dit leek me ideaal om een kindermeditatie mee te schrijven, maar het werd meer. Zo ontstond het verhaal Alex en de drakensteen.

 

Waar gaat het boek Alex en de drakensteen over en voor wie is het bedoeld?

Met dit verhaal wil ik me vooral richten tot hooggevoelige kinderen.  Alhoewel het ook een hart onder de riem kan zijn voor alle kinderen of volwassenen. Even in het verhaal gaan. Meebeleven, meevoelen en vooral de kracht van kristallen ontdekken.

Je merkt dat jongeren en kinderen meer en meer hun weg kwijt raken. Ze begrijpen niet wat er in hun omgaat. Ze voelen zich een zonderling, eenzaam. Er wordt tegenwoordig gesproken over hooggevoeligheid, ADHD, nieuwetijdskinderen. Alleen weten weinigen wat dit betekent. Wij als volwassen vinden wel hulpmiddeltjes om er mee om te gaan zoals meditatie, yoga of mindfulness. Maar hoe zit dat met onze kinderen? Zij hebben nog niet ontdekt dat er ook voor hen oplossingen zijn. Tegenwoordig kan je er niet snel genoeg bij zijn. Alsmaar meer komen zware feiten naar boven. Daarom… laat een kind de kracht in zichzelf vinden! Dit kun je toepassen met behulp van een kristal en/of kristalverhaal.

 

Hoe is je verhaal daadwerkelijk een boek geworden?

Dit heb ik eigenlijk te danken aan mijn zoon. Hij spoorde me aan om het door te sturen naar een uitgever. Ik reageerde nogal verbaasd: “Ik ?” “Een uitgever opzoeken?”, maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Op internet kon ik wat meer info zoeken over de werking van een uitgever. Bovenaan de website stond “manuscript insturen”. Ik trok mijn stoute schoenen aan, voegde de bijlage toe, een druk op de knop en… de mail met bijlage manuscript was verstuurd. Ik durfde niemand wat te vertellen, geloofde er ook nog niet echt in. Ik was vooral benieuwd. Binnen een week meldde de eerste uitgever zich, ik had dit natuurlijk niet verwacht. Zodoende ging ik verder op zoek naar andere uitgevers en begon te vergelijken. Uiteindelijk kwam Boekscout als meest interessante uit de bus. Ik liet me vooral leiden door mijn gevoel. Zij namen persoonlijk contact met me op via de telefoon en hun persoonlijke interesse raakte me. Vandaar mijn beslissing. Het werd Boekscout.

 

Hoe ging dit in zijn werk?

Boekscout is ‘print on demand’. Het voordeel hiervan is dat het je nauwelijks wat kost. Je hoort enkel een aantal mail adressen door te geven van potentiële kopers. Zij zorgen verder dat er een persbericht rondgestuurd wordt. Zelf koop je natuurlijk ook een aantal boeken aan. De basis van het reclame materiaal wordt je bezorgd, verder zorg je zelf voor je eigen reclame. Je kunt ook altijd de uitgave doen in eigen beheer. Dat kostenplaatje ligt dan wel wat hoger en je moet zelf voor het hele ontstaan van je boekje zorgen. Gezien dat ik hier leek in was, vond ik het toch veiliger om via Boekscout te doen.

 

Hoe handel je de promotie af voor het boek?

Het is natuurlijk heel handig als je een uitgever hebt die hier volledig voor gaat. Jammer genoeg is dat niet het geval bij Boekscout. Het grootste deel van je promotie doe je zelf en ik doe dit vooral via Facebook. Daarnaast probeer ik contact op te nemen met alle mogelijke media zoals radiozenders, tv-zenders, bibliotheken, winkels en beurzen. Ik wil inspringen op thema’s zoals ‘de voorleesweek’, ‘pesten’ of workshops in vakanties.

 

Zitten er nog meer verhalen over Alex in je hoofd, wat zijn je ambities op schrijfgebied?

Schrijven maakt me blij, maakt me vrolijk en maakt me bewust dat we kunnen genieten van de dingen die er zijn.
Een andere manier van schrijven doe ik samen met het maken van een juweel. Ik noem het Juweel met een boodschap. Terwijl ik een juweel maak of hermaak, ontstaat er een verhaal waar een betekenis of boodschap in schuilt. Er liggen nog enkele verhaaltjes te wachten, de basis is er. Het uitschrijven en uitwerken hiervan vraagt nog wel wat tijd en inspiratie.
Het volgende verhaaltje staat in zijn beginschoentjes en ja natuurlijk gaat het over hooggevoeligheid, maar vooral over de kristallen, over de werking hiervan en wat dit kan betekenen.
Ik heb zelf mijn eigen tekeningen gemaakt omdat deze mijn beelden in mijn hoofd en mijn gevoel het beste naar voor brengen. Het liefst zou ik ze nog meer doen spreken, maar dan moet ik misschien eens een cursus gaan volgen.

 

 

Meer over Yoke, haar boek en haar werk kun je vinden op haar auteursblog. Yoke is zelf ook te vinden op Facebook evenals de boekpagina van Alex en de drakensteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress