web analytics
Blog Anneke recensiegrid recensies kinderboek

Yoke Goris – Alex en de drakensteen

Yoke Goris groeide op in Zonhoven in België. Op jonge leeftijd wist ze al dat ze anders was dan andere kinderen, pas op latere leeftijd kon ze er een naam aan geven: hooggevoeligheid. Nu is het voor volwassenen wat gemakkelijker om manieren te vinden hier mee om te gaan, voor kinderen (en hun ouders) is dit vaak wel anders. Yoke heeft zich verdiept in de wereld van de kristallen en meditaties. Deze twee heeft ze samengevoegd toen ze op een beurs een zogenaamde drakensteen tegenkwam. Deze steen is verbonden met de aarde en is goed voor zelfvertrouwen en hooggevoeligheid. Ze besloot een kindermeditatie te schrijven aan de hand van de drakensteen, uiteindelijk groeide dit uit tot het boekje Alex en de drakensteen.

De jonge Alex heeft het best moeilijk op school, zijn klasgenootjes zijn niet altijd even aardig tegen hem en zelf voelt hij ook wel dat hij niet is zoals zij. Hij kan dit niet benoemen, het is iets dat hij aanvoelt. Toch wil hij wel graag geaccepteerd worden, maar hij is onzeker in hoe hij dit het beste kan aanpakken. Het is zomervakantie en samen met zijn ouders gaat hij kamperen. Hij mag in zijn eigen tentje slapen en ook zelf op avontuur. Dat vindt Alex heerlijk, want de natuur helpt hem om wat rust te krijgen in zijn hoofd.

 

In een grot, achter een waterval ontdekt Alex iets heel bijzonders. Hij vindt een stapel kleine groene stenen en wanneer hij er eentje oppakt geeft hem dit een goed gevoel. Wanneer hij besluit er eentje in zijn zak te stoppen ontdekt hij achterin de grot ook een groot ei. Op datzelfde moment barst het ei en kruipt er een draakje uit. De steen in zijn hand reageert op de geboorte van het draakje en Alex realiseert zich dat de groene steentjes in verbinding staan met de draak en zijn kracht. Vanaf dat moment kan zijn vakantie helemaal niet meer stuk en zorgt hij voor de draak totdat hij weer naar huis moet. De draak blijft achter, maar de steen neemt Alex mee. En net als het draakje dat is gegroeid heeft ook Alex het gevoel dat hij weer verder kan.

 

Yoke Goris heeft met Alex en de drakensteen een ontroerend boekje geschreven dat op zichzelf al een hart onder de riem zal zijn voor kinderen die worstelen met soortgelijke problemen als Alex. Zij zullen niet net als hij het geluk hebben om een echte draak te ontmoeten, maar de auteur geeft bij het boek wel het groene drakensteentje cadeau. Geschreven in eenvoudige, begrijpelijke taal en op een hele enthousiaste wijze laat de auteur kinderen kennismaken met de kracht van kristallen. Een houvast en een hulpmiddel voor al die kinderen die zich onzeker voelen, anders dan anderen en soms ook onbegrepen. Het verhaal is door Yoke zelf rijkelijk geïllustreerd en bevat tussendoor ook verwerkingsopdrachtjes waarmee ze kinderen stimuleert om actief over bepaalde zaken na te denken.

Alex en de drakensteen is uitermate geschikt om voor te lezen of samen te lezen. Het is online te koop, onder andere bij Bol en het kost €15,49.

 

Yoke Goris – Alex en de drakensteen

illustrator: Yoke Goris

ISBN: 9789402247121

leeftijd: vanaf ongeveer 6 jaar

© 2018

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress