web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #16 Wendy Noordzij

 

Wendy Noordzij is van huis uit freelancejournalist en schrijft teksten voor vakbladen en lokale kranten. Een boek schrijven was altijd een droom van haar om zo eens iets van zichzelf in het schrijfwerk te kunnen stoppen. De buurheks en het lied van de natuur is haar eerste boek waarin ze de hoofdpersonen heeft vernoemd naar haar twee kinderen en zichzelf. In plaats van het boek uit te geven via printing on demand heeft Wendy ervoor gekozen een eigen uitgeverij op te zetten: Wunjo. Wunjo is de letter W in het runenalfabet en staat tevens voor vreugde, goed nieuws, succes en laat wensen in vervulling gaan. Hoe passend dit is kun je lezen in onderstaand interview met Wendy.

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben moeder van twee geweldige kinderen: Elsa van 9 jaar en Arne van 7 jaar. Zij spelen de hoofdrol in mijn boek De buurheks en het lied van de natuur. Ik verzorg de redactie van twee vak kranten waar ik tevens mede-eigenaar van ben. Daarnaast schrijf ik als freelancejournalist artikelen voor diverse vakbladen voor bakkers, slagers, de horeca en catering en voor een lokale / regionale krant. Ook probeer ik zoveel mogelijk promotie te maken voor mijn boek, ga ik graag met mijn vriend naar concerten en houd ik veel van paardrijden.

 

Hoe is het idee voor De buurheks ontstaan en wanneer besloot je het op te schrijven als een verhaal ?

Het schrijven van een boek was al heel lang een grote droom van mij. Als journalist schrijf ik natuurlijk al heel veel. Het leuke van het werk vind ik om de woorden van anderen goed op papier te zetten, zodat ze zichzelf helemaal in het artikel kunnen herkennen. Achter ieder mens schuilt een mooi verhaal en ik vind het een eer om dat vast te mogen leggen. Maar heel graag wilde ik ook eens een fantasieverhaal maken, waarin ik juist veel meer van mijzelf kan leggen. Alleen had ik nog geen geschikt onderwerp. Tot het me opviel dat heksen in veel kinderboeken worden omschreven als gemene vrouwen. Het leek mij leuk om daar verandering in te brengen. Ik ben drie jaar geleden ‘gewoon begonnen’ om te zien hoever ik zou komen. Ik had toen nog geen idee of het echt een boek zou worden, of gewoon ‘een leuk verhaaltje om aan mijn kinderen voor te lezen. Maar ik begon steeds enthousiaster te worden. Langzaam ontstond een heel verhaal en werd mijn droom steeds concreter, het schrijven van een boek is zo’n prachtig proces.

 

De buurheks gaat vooral over de band die we hebben met de natuur en het belang ervan. Waar komt jouw speciale belangstelling vandaan voor dit onderwerp?

Heksen leven nauw samen met de natuur en dat vond ik sowieso een mooie insteek. De natuur spreekt mijzelf ook enorm aan en ik ben een echte dierenliefhebber. Mijn paard (helaas is hij eind vorig jaar overleden) stond in een stalling vlakbij de bossen en als we samen door het stille bos reden, inspireerde mij dat enorm. Ik kreeg daar de leukste ingevingen. Daarnaast vind ik het ook heel belangrijk dat kinderen leren zuinig om te gaan met de natuur… en er is ook zoveel leuks over de dieren en planten te vertellen. Daarom heb ik in het boek telkens kleine weetjes over de natuur verstopt.

 

Heb je bewust voor een bepaalde doelgroep geschreven of was het andersom en was het verhaal er gewoon eerst?

Een van de moeilijkste dingen vond ik om te bepalen voor welke leeftijd het boek bestemd was. Mijn eigen kinderen zijn heel nauw bij het hele schrijfproces betrokken geweest. Ik heb ze het verhaal talloze keren voorgelezen en telkens gaven ze aan of het wel grappig en/of spannend genoeg was en of er geen moeilijke woorden in stonden. Ook dachten ze soms mee over de verhaallijn en bepaalde grapjes. Daardoor had ik het gevoel dat het boek voor hun leeftijdscategorie bestemd was. Ik heb het boek officieel door CITO laten testen en daaruit kwam leesniveau M6. Dus kinderen uit midden groep 6 zouden het zelf kunnen lezen. Dat bevestigde mijn keuze en heb ik dus ‘voor kinderen tussen 7 en 10 jaar’ op het boek gezet. Maar eigenlijk blijkt de doelgroep achteraf veel ruimer te zijn. Ik hoor van ouders dat kinderen van 5 en 6 jaar het boek ook heel leuk vinden en ik krijg ook reacties van volwassenen die het erg leuk vinden. Laatst stond ik op een marktje en toen kocht een oude vrouw het boek. Ik vroeg of ik het voor jaar kleinkinderen moest signeren, maar heel trots vertelde ze me dat het voor haarzelf was. Prachtig!

 

Wat kun je vertellen over de illustraties bij het verhaal en hoe heb je een illustrator gevonden?

Ik vind het belangrijk dat een kinderboek mooie illustraties heeft. Ik ben simpelweg gaan googelen om te kijken welke illustratoren er zijn en wat voor werk ze leveren. Zo kwam ik bij Peter van Harmelen uit. Hij heeft meerdere kinderboeken geïllustreerd en ik ben naar de boekwinkel gegaan om zijn werk te bekijken. Daarna heb ik hem benaderd en gelukkig sprak het verhaal hem aan en wilde hij de illustraties voor me maken. Ik ben superblij met hem. Voor de cover dacht ik in eerste instantie aan een afbeelding in het bos, maar zijn idee was veel mooier. De afbeelding geeft exact weer waar het boek overgaat, namelijk het beeld van de sprookjesheks, die geen toverkol maar een lieve, aardige vrouw is. Daar ben ik nog steeds ontzettend blij mee.

 

Je hebt zelf een uitgeverij opgericht, dat is een opmerkelijke keuze. Kun je vertellen hoe dit in zijn werk is gegaan en wat de voor- en nadelen (kunnen) zijn van een eigen uitgeverij?

Ik had totaal geen verstand van de uitgeefwereld en heb eerst een aantal grote uitgeverijen benaderd, maar die wezen mijn concept af. Daarna heb ik contact gezocht met kleinere uitgeverijen. Sommige hapten toe, maar dan moest ik wel een contract tekenen en raakte ik een groot deel van de zeggenschap over mijn boek kwijt. Dat wilde ik niet, het moest echt ‘mijn boek’ blijven. Dus ben ik me in de uitgeef business gaan verdiepen. De inschrijving bij de KVK had ik al, dus dat was mooi meegenomen. Bovendien had ik door het werk voor de verschillende media ook wel wat connecties gekregen.

De voordelen van een eigen uitgeverij vind ik dat ik alles in eigen hand heb en ik mijn boeken ook zelf op voorraad heb. Ik vind het superleuk om nieuwe ideeën te bedenken om het boek onder de aandacht te krijgen. Bij de lancering heb ik bijvoorbeeld een Buurheksendag georganiseerd, waarbij kinderen een boek konden ophalen bij een ‘Buurheks’ in hun regio. En nu ben ik druk bezig met de promotie op scholen. Inmiddels besteden al diverse scholen aandacht aan het boek in de klas.

Het nadeel van een eigen uitgeverij vind ik vooral de hoge kosten van het Centraal Boekhuis en het enorme uitzoekwerk. Er komt echt behoorlijk wat kijken bij het uitgeven van een boek. Gelukkig heb ik nu wel heel veel ervaring opgedaan voor deel 2.

 

Je hebt een mooie website, een Facebook pagina, een Instagram account; doe je alle promotie zelf?

Ja, en dat kost meer tijd dan ik van tevoren had gedacht. Een berichtje op Facebook, of een persbericht is zo gemaakt, maar ik had verwacht dat boekwinkels na een mailing en een folder het boek wel in zouden kopen. Maar dat blijkt dus niet het geval! Ik moet er echt langs om ze het boek te laten zien. Ik wil graag dat kinderen uit het heel Nederland (en ook België) van het boek kunnen genieten, dus het is een hele klus om het hele land door te reizen. Daarnaast probeer ik ook zelf leuke events te organiseren, word ik uitgenodigd op scholen om over het boek te vertellen en voor te lezen en sta ik soms op festivals om het boek te promoten.

Het boek ligt inmiddels al bij behoorlijk wat boekwinkels en het is in iedere boekwinkel te bestellen, zowel bij de fysieke als online winkels. Dat komt omdat mijn uitgeverij is aangesloten bij het Centraal Boekhuis. Zoals gezegd kost dat behoorlijk wat geld, maar ik wilde alles professioneel aanpakken en ik hoop in de toekomst meerdere titels aan mijn abonnement te kunnen toevoegen.

 

Wat zijn je verdere plannen wat betreft schrijven, maar ook wat je uitgeverij aangaat?

Ik wil sowieso heel graag een deel 2 uitgeven van De buurheks en misschien komen er nog wel meer delen en/of andere boeken bij. Ik heb enorm van het schrijfproces genoten en stiekem hoop ik in de toekomst iets minder artikelen te schrijven en meer eigen verhalen te maken.

Momenteel heb ik het enorm druk met mijn werk, de promotie van mijn boek en ideeën voor deel twee, maar ik sluit niet uit dat ik misschien ooit een boek van een andere schrijver uit zal geven. Ik weet nu hoe lastig de uitgeefwereld is voor beginnende schrijvers en wil anderen graag helpen. Maar dan moet het concept me wel echt aanspreken, anders is het risico voor mij te groot.

 

Meer over Wendy en haar boek De buurheks en het lied van de natuur is te vinden op haar website en haar Facebookpagina.

Dank je wel Wendy voor je openhartige antwoorden op onze nieuwsgierige vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress