web analytics
Blog Anneke recensiegrid recensies kinderboek

Wendy Noordzij – De buurheks en het lied van de natuur

De buurheks en het lied van de natuur is het debuut van Wendy Noordzij en uitgegeven bij Wunjo, Wendy’s eigen uitgeverij. De liefde voor het lezen en maken van verhalen heeft er altijd al ingezeten. Na haar opleiding Publiciteit en Presentatie werkte ze jarenlang op de redactie van een krant. Inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf waarvoor ze allerlei artikelen schrijft voor diverse vakbladen, magazines en kranten. Voor haar eerste kinderboek heeft ze haar twee kinderen als leidraad genomen. Schrijven, voorlezen, erover praten en herschrijven. Zo is De buurheks uiteindelijk tot stand gekomen.

Elsa en Arne krijgen een nieuwe buurvrouw. Ze zou een beetje vreemd zijn en volgens hun moeder is het beter wanneer ze daar wegblijven. Het is echter zomervakantie en de vader van Elsa en Arne moet op zakenreis waardoor ze niet weg kunnen. Stiekem bespioneren ze hun buurvrouw door de heg heen en stellen een Magische Missie Lijst op: een lijst met dingen die ze over de buurvrouw te weten komen die ze kunnen vergelijken met wat ze al weten over sprookjes heksen. Voordat de kinderen het goed en wel doorhebben zijn ze verwikkeld geraakt in een mysterie in het bos, ontmoeten ze bijzondere mensen en dieren en leren ze ontzettend veel over de wereld om hen heen.

 

De buurheks en het lied van de natuur is geschikt voor kinderen van 5 tot ongeveer 10 jaar oud. Zelfstandig lezen kan voor kinderen die op AVI M6 niveau lezen. Het boek heeft een harde kaft en een fijne bladspiegel. De hoofdstukken zijn niet te lang en de tekst wordt afgewisseld met leuke illustraties die goed passen bij de tekst. Het is goed te merken dat de auteur ruime schrijfervaring heeft want het verhaal leest fijn en soepel. Naast een spannend en grappig verhaal zijn er duidelijk meerdere lagen te vinden. Via Elsa en Arne, heks Vevina en boombewoner Ogham leren kinderen respect te hebben voor de natuur. Wanneer er geen evenwicht is groeit alles scheef, en daar worden zowel mensen als dieren ongelukkig van.

Aan het einde van het verhaal is de Magische Missie Lijst van Elsa en Arne klaar en wat is het geval? Heksen blijken totaal anders te zijn dan hoe ze worden neergezet in sprookjesboeken. Op speelse wijze leren kinderen hoe belangrijk het is om op je eigen oordeel en ervaring af te gaan in plaats van klakkeloos te geloven wat anderen zeggen.

Wendy Noordzij heeft met De buurheks en het lied van de natuur een superleuk, grappig en leerzaam boek geschreven voor eigenlijk alle kinderen in de basisschoolleeftijd. Geschikt om zelf te lezen, maar ook ontzettend leuk om voor te lezen voor de wat jongere kinderen. Het boek kost €12,99 en is te koop via Wendy’s eigen website, maar ook bij online winkels als Bol en Libris.

 

Wendy Noordzij – De buurheks en het lied van de natuur 

illustrator: Peter van Harmelen

ISBN: 9789082985405

leeftijd: vanaf 5 – 10 jaar

© 2019

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress