web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #17 Yvonne Maat

 

 

 

Yvonne Maat is huisarts en heeft een duo praktijk in het Brabantse Hoeven. Ze krijgt vanzelfsprekend regelmatig kinderen op haar spreekuur en bedacht hoe handig het zou kunnen zijn wanneer ouders thuis hun kinderen met het lezen van een boekje zouden kunnen voorbereiden. Met haar Dokter Vrolijk serie bespreekt ze ziekteverschijnselen die vaak voorkomen bij kinderen en wat kinderen er zelf met hun ouders aan kunnen doen. Ter ondersteuning biedt Yvonne ook kleurplaten en beloningskaarten aan op haar website. Tijd voor een openhartig gesprek met deze schrijvende huisarts!

 

Wie is Yvonne Maat, kun je wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Yvonne Maat. Ik ben getrouwd met Martijn en (jongens)moeder van Bart (12) en Niels (10). We wonen in Willemstad in Noord-Brabant. Ik ben huisarts en heb een eigen (duo)praktijk in het Brabantse Hoeven.

 

Je bent huisarts, maar niet iedere huisarts gaat boeken schrijven. Kun je uitleggen hoe dit bij jou zo gekomen is?

Als huisarts is het belangrijk een kind goed te kunnen onderzoeken, toch heb je maar kort de tijd om dit voor elkaar te krijgen. In onze praktijk zijn de wachtkamer en spreekkamers kindvriendelijk ingericht. Tijdens het consult probeer ik de kinderen er echt bij te betrekken en leg ik uit wat ik ga doen. Aan het einde van het consult krijgen de kinderen als beloning een sticker of kleurplaat. Zo proberen we het bezoek aan de dokter zo leuk mogelijk te maken en kinderen een positieve ervaring te geven.
Toen bedacht ik me dat er eigenlijk bijna geen boekjes zijn over simpele kwaaltjes bij kinderen. Hoe mooi zou het zijn als ouders thuis of in de wachtkamer hun kind al kunnen voorbereiden op wat er komen gaat. Het is zó leuk om te zien dat dit echt werkt. Soms hebben ouders niet in de gaten dat ik de boekjes geschreven heb en zeggen ze tijdens het consult ‘kijk de dokter gaat naar je longen luisteren, net als Dokter Vrolijk’.

Ook hoop ik dat door het lezen van de boekjes thuis ouders zelf al de adviezen uit het boek op zullen volgen waardoor een doktersbezoek niet meer nodig is.

 

Gebruik je de boeken in je eigen praktijk of zijn het huisarts zijn en daarnaast schrijver twee totaal verschillende dingen voor je?

Jazeker, de allereerste exemplaren zijn meteen de wachtkamer in gegaan, want dit is de mooiste manier om uit te proberen of het werkt. Stiekem hoor ik de kindjes vaak uit wat ze ervan vonden. En vraag ik ‘lijk ik een beetje op Dokter Vrolijk’? Huisarts is een prachtig afwisselend beroep maar ook vaak zwaar. In het schrijven en uitgeven van de boekjes kan ik mijn creativiteit en ontspanning helemaal kwijt.

 

 

De boekjes zijn in rijm geschreven, heb je daar bewust voor gekozen?

Jazeker. Het leuke aan boekjes op rijm vind ik dat je kind het laatste woord zelf steeds af kan maken. Zo kan je kind toch al een beetje meedoen tijdens het voorlezen. Ik heb een liefde voor taal. Ik hou van taalgrapjes, lees graag en tijdens mijn studententijd heb ik heel wat prijzen binnengesleept met het maken van slagzinnen. Daarbij verzamel ik mooie kinderprentenboeken waarvoor ik graag over rommelmarkten struin.

 

De boeken zien er prachtig uit en Maatmedi klinkt als een eigen uitgeverij. Wat heeft je aangezet tot deze beslissing en hoe lastig was dit in de praktijk?

 

Dank je wel! Na gesprekken met een kennis die zelf een uitgeverij heeft gehad was me duidelijk dat in deze moderne tijd zelf een boek uitgeven helemaal niet meer zo moeilijk is. Ik heb er veel over gelezen en ben dit stap voor stap aan gaan pakken. Na het registreren van een eigen uitgeverij is het belangrijk een abonnement te nemen bij het CB (Centraal Boekhuis). Alle kinderboekenwinkels in Nederland heb ik een persbericht gestuurd. Ook heb ik al heel wat boekenwinkels bezocht. De prijs is vergelijkbaar met soortgelijke boeken, qua kwaliteit en inhoud. Ik ben heel blij dat ik op deze manier helemaal eigen baas ben over mijn eigen boekjes. Daarnaast doe ik alles zelf. Op de Dokter Vrolijk Instagram en Facebook accounts houd ik volgers op de hoogte over de serie en geef regelmatig gezondheidstips over kinderen. Leuk om zo helemaal up-to-date te blijven op het gebied van social media. Naar aanleiding van het versturen van persberichten is er in verschillende dagbladen en (medische) tijdschriften aandacht aan Dokter Vrolijk besteed.

 

Bij een prentenboek voor de kleintjes zijn de illustraties van groot belang. Hoe ben je aan je illustrator gekomen?

Via de Kunstacademie heb ik een lijst met websites (portfolio’s) van afgestudeerde studenten gekregen. Ik heb gekeken welke stijl mij het meeste aansprak. Ik wilde graag een herkenbare stijl en heb daarbij natuurlijk ook Bart en Niels mee laten beslissen. Met de tekeningen van Marloes Reuser ben ik erg blij: vrolijke kleurcombinaties en een duidelijk herkenbare tekenstijl.

 

Behalve de boekjes zelf bied je content zoals beloningskaarten en kleurplaten. Is dit je eigen idee?

Ja, dat is mijn eigen idee. Als je kind zich ziek voelt, daardoor weinig eet en drinkt kan het alleen maar zieker worden. Soms kan dit zelfs tot een ziekenhuisopname leiden. Het geven van bijvoorbeeld paracetamol (zetpillen) zorgt dan dat je kind zich weer wat beter voelt en weer wat gaat eten en drinken. Maar leg dat maar eens uit. Door het voorlezen van het boek en de beloningskaarten kun je je kind beter motiveren. De beloningskaarten deel ik ook uit in de praktijk.

 

Heb je naast de serie van Dokter Vrolijk nog meer ambities op schrijfgebied?

Mijn eerste ambitie is om nog veel meer delen van Dokter Vrolijk te gaan maken. Deel drie: Bloed  is ook af en wordt binnenkort gedrukt. Het zou fantastisch zijn als alle kindjes in Nederland Dokter Vrolijk leren kennen!

 

 

 

 

Yvonne heeft een mooie website waar meer informatie over haarzelf en de Dokter Vrolijk boekjes is te vinden. Daarnaast hebben de boekjes een Facebookpagina en een Instagramaccount die je kunt volgen. Dank je wel Yvonne, voor de tijd die je hebt genomen om deze vragen te beantwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress