web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #18 Sanne van den Boer

 

Sanne van den Boer is 27 jaar en woont in Breda. Ze is verpleegkundige, fotografe en moeder van drie jonge kinderen. Ze schreef het boekje Hoera! Ik krijg een brusje! tijdens haar derde zwangerschap. Nieuwsgierig als wij zijn bij Kinderboeken vroegen we haar naar haar ervaringen met het zelf uitgeven van haar boek.

 

Wie is Sanne? Kun je ons iets over jezelf vertellen?

Ik ben dus Sanne, ben 27 jaar en woon al mijn hele leven in Breda. Inmiddels ben ik ruim vijf jaar getrouwd met mijn fantastische echtgenoot Dave. Samen hebben wij drie kinderen: Dax wordt over elf dagen 4 jaar, Raf is 3,5 en Fay is 1,5. Ik werk drie dagen per week als verpleegkundige in een kinderziekenhuis en heb twee uit de hand gelopen hobbies, namelijk fotograferen en uiteraard schrijven.

 

Waar is het idee vandaan gekomen om een boek over dit onderwerp te schrijven?

Ik heb dit boekje geschreven in mijn derde zwangerschap. Er waren weinig boeken om hele kleine kinderen (zoals die van ons) voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje (brusje) en al helemaal niet gericht op die eerste week waarbij praktisch inzichtelijk wordt wat er gaat gebeuren. Ik heb op dat moment dit boek geschreven en gebruikt om mijn eigen kinderen spelenderwijs voor te bereiden op deze bijzondere periode. Het idee om het boek ook daadwerkelijk uit te geven kwam eigenlijk niet van mij, maar van mijn man. Hij vond het enorm zonde dat alleen onze kinderen van mijn boekje konden genieten en heeft me aangespoord het boek naar een uitgever op te sturen.

 

Kun je toelichten hoe je keus is gevallen op Boekscout?

De stimulans van mijn echtgenoot heeft ervoor gezorgd dat ik me ben gaan inlezen in het proces rondom het uitgeven van boeken. Ik kwam er achter dat er twee soorten uitgevers zijn. De ‘grote’ uitgevers die werken met bekende schrijvers en die nauwelijks toegankelijk zijn voor het onbekende publiek en de uitgevers zoals Boekscout. Een uitgeverij die het ook voor startende schrijvers zoals ik mogelijk maakt een papieren exemplaar van hun boek in handen te krijgen. Er zaten voor mij geen risico’s aan. De winst is niet hoog, maar er is ook geen sprake van verlies. In mijn ogen dus een win-win situatie.

 

Wat zijn de voor- en de nadelen van het uitgeven via Boekscout?

Boekscout heeft veel voordelen. Ik hoef geen geld in te leggen om het proces rondom mijn boek op gang te krijgen. Daarnaast heb ik als schrijfster veel controle over mijn eigen boek. Met enige tips van hen heb ik uiteindelijk de keuze mogen maken over het formaat van mijn boek en de opmaak van de kaft alsook de layout van de pagina’s. Alle teksten van het boek, dus ook de flaptekst en de biografieën, heb ik zelf mogen schrijven. Boekscout heeft bijvoorbeeld wel de keuze gemaakt voor het lettertype, maar mocht ik het hier niet mee eens zijn geweest was er altijd ruimte om dit te bespreken. De prijs van het boek lag wel bij hen. Dit heeft te maken met het aantal pagina’s en het kleurgebruik. Dit geldt ook voor de keuze van de paperback. Zij bieden bijvoorbeeld enkel hardcover aan vanaf een bepaald aantal bladzijden.

Boekscout heeft op mij over het geheel een hele positieve indruk gemaakt. De communicatie is vlot en helder. En op deze manier had ik binnen drie maanden mijn eerste boek op de deurmat. Als ik dan toch een nadeel moet noemen zou het voor mij de winstmarge zijn. Ik heb er zelf voor gekozen het winstpercentage dat ik per verkocht boek krijg 50/50 te delen met mijn illustrator waardoor we er niet veel aan over houden. Gezien dit niet de reden was voor mij om het boek uit te geven kan ik dit echter niet echt een nadeel noemen.

 

Hoe pak je de promotie aan en hoe belangrijk is dit?

In mijn eerste gesprek met Boekscout kwam al naar voren hoe belangrijk het is het boek te promoten. Ik moest 40 e-mailadressen aanleveren voor een eenmalige promotiemailing. Ik heb heel bewust nagedacht over het publiek dat ik wilde bereiken met mijn boek en heb hen via de mail benaderd; dit heeft dan ook hele leuke afspraken opgeleverd. Daarnaast heb ik vrij snel een Facebookpagina aangemaakt om mijn netwerk uit te breiden en iedereen op de hoogte te houden van de stappen die er genomen werden in het proces. Nu heb ik inmiddels voor diverse verloskundig centra, consultatiebureaus, kinderdagverblijven en kraamzorg instanties posters en flyers laten drukken die ik ga verspreiden. Iedere dag besteed ik wel even tijd aan mijn boek. Persoonlijk ben ik dus heel creatief in het promotieproces, maar voor wie dat niet is heeft Boekscout een promotieteam dat hierbij eventueel kan ondersteunen.

 

De tekeningen zijn bij een boek voor deze doelgroep van groot belang. Hoe heb je een illustrator gevonden?

In eerste instantie zaten er geen illustraties bij mijn manuscript. Boekscout was hier echter direct duidelijk over: uitgeven zonder tekeningen was geen optie. Ik wist dit eigenlijk al wel, maar had nog geen idee hoe ik het proces rondom de illustraties moest regelen en had hen hiervoor nodig. Dankzij tips ben ik op een website terecht gekomen voor schrijvers die een illustrator zoeken waar ik Sem Brys heb gevonden. Sem en ik hadden direct zowel een zakelijke als een persoonlijke klik. Ik heb voor Sem schriftelijk een beeld geschetst van de illustraties en hij kon hier perfect aan voldoen. Een paar weken geleden heb ik Sem gevraagd of hij ervoor openstaat ook voor mijn volgend boek de tekeningen te maken en hierop heeft hij gelukkig volmondig ja gezegd.

 

Wat zijn je ambities op schrijfgebied?

Dromen mag en als ik dan toch mag dromen droom ik graag groots. Ik zou heel graag samen met Sem een serie boeken maken in deze reeks. Er staan al twee manuscripten klaar op mijn computer en zodra de verkoopcijfers van Hoera! Ik krijg een brusje! stijgen ga ik hier ook zeker iets mee doen. Daarnaast heb ik een manuscript voor volwassenen klaar staan. Dit betreft een dagboek over ons eigen drukke gezin waarin ik met een hoop zelfspot allerlei gebeurtenissen in ons leven aanhaal. Over tien jaar hoop ik in het rijtje Annie M.G. Schmidt, Dick Bruna, Eric Carle en Marianne Busser te staan! Zoals ik al zei… Met een beetje zelfspot.

 

Zoals Sanne al noemde heeft Hoera! Ik krijg een brusje een eigen Facebookpagina. Dank je wel Sanne voor de tijd en aandacht die je hebt genomen voor het beantwoorden van deze vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress