web analytics
Blog Anneke recensiegrid recensies kinderboek

Mark van Dijk – De prinses die haar kroontje kwijtraakte

De naam Mark van Dijk zal bij vele lezers een belletje doen rinkelen, want Mark schrijft al bijna een decennium voor een breed publiek. Zijn debuut, Kwade geest, was een thriller voor volwassenen. Met Bloeddorst en Gerechtigheid bleef Mark nog even bij deze doelgroep, waarna hij zich met Het mysterie van de poldergruwel op een aanmerkelijk jonger publiek richtte. Voor kinderen in de 10+ leeftijd was dit een boek met een Indiana Jones-achtig avontuur, geschikt voor zowel jongens als meiden. Niet alleen is Mark breed in de doelgroep waar hij voor schrijft, hij is dat ook wat betreft het genre. Hoewel zijn voorkeur wel bij thriller en horrorverhalen lijkt te liggen, is zijn laatste verhaal weer helemaal anders.

De prinses die haar kroontje kwijtraakte is uitgegeven als een hardcover met het formaat van een groot prentenboek. De eerste pagina is gericht aan de lezer waarin de auteur vertelt hoe dit boek tot stand is gekomen. Het verhaal is van hemzelf, maar de tekeningen niet. Arthur Rackham was een Britse illustrator die tientallen boeken van tekeningen heeft voorzien. Uit al deze boeken heeft Mark van Dijk zorgvuldig de juiste prent gezocht passend bij zijn tekst. De prinses in het verhaal is een wat slordige en chaotische jongedame die regelmatig iets kwijt is. Dit keer is het de beurt aan haar kroontje en wanneer ze in het bos op zoek gaat zijn alle dieren bereid haar te helpen. Helaas weten zij helemaal niet hoe een kroontje eruit ziet en komen dan ook met de gekste dingen aanzetten. Uiteindelijk duikt de kroon natuurlijk weer op, maar dan wel op een hele onverwachte plek.

Het boek is geschreven op rijm, waardoor het ook aantrekkelijk is voor jonge kinderen. Elk stuk rijm wordt begeleid met een paginagrote prachtige illustratie waar zo veel op te zien is. De auteur heeft zijn boek ook een educatief tintje meegegeven door onderaan de pagina’s een aantal vragen voor te leggen. Geen ingewikkelde vragen waarbij een antwoord goed of fout is, maar juist vragen die kinderen aanmoedigen nog beter naar de illustraties te kijken. Ook maakt deze aanvulling het boek nog leuker om voor te lezen, doordat samen met het kind gepraat kan worden over wat er allemaal valt te zien.

Behalve het leuke verhaal (met een moraal, jawel) en de geweldige illustraties ziet De prinses die haar kroontje kwijtraakte er aan de binnenkant ook heel verzorgd uit. Dit is een boek dat vanwege het interactieve karakter uitstekend past bij de kinderopvang en peuterspeelzalen. Geen enkel kind, of volwassene, zal er bezwaar tegen hebben om het boek meerdere keren te herlezen!

 

 

Mark van DijkDe prinses die haar kroontje kwijtraakte

illustraties: Arthur Rackham

ISBN: 9789492337511

leeftijd: peuter/kleuter

© 2019

 

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress