web analytics
Blog Anneke recensiegrid recensies kinderboek

Yvonne Maat – Dokter Vrolijk

Yvonne Maat is huisarts en krijgt vanzelfsprekend regelmatig jonge kinderen te zien in haar praktijk. Tijdens het consult probeert ze de kinderen er zo veel mogelijk bij te betrekken door steeds uit te leggen wat ze gaat doen. Zo probeert ze het bezoek aan de huisarts zo leuk mogelijk te maken en kinderen een positieve ervaring te geven. Toen bedacht ze zich dat er eigenlijk bijna geen boekjes zijn over simpele kwaaltjes bij kinderen. Hoe fijn het zou zijn wanneer ouders thuis of in de wachtkamer hun kind al kunnen voorbereiden op wat er komen gaat.

Zo werd dokter Vrolijk geboren. Een serie hardkartonnen boekjes dat steeds een bezoekje aan de huisarts bespreekt. In Snottebellen voelt Lot zich niet zo lekker wanneer ze wakker wordt met een verstopte neus en een pijnlijke keel. Samen met mama gaat ze naar dokter Vrolijk, die tot Lot’s verbazing niet eens een witte doktersjas draagt. De dokter luistert naar haar borst en kijkt in haar keel. Daarna legt ze uit dat Lot een virus heeft en dat ze dit kan bestrijden met neusspray en paracetamol. Ook geeft dokter Vrolijk tips over hoe Lot er zorg voor kan dragen dat ze niet ook andere kinderen ziek maakt.

 

Het tweede deel in de serie is hetzelfde van opzet als Snottebellen, maar behandelt een ander veelvoorkomend ziekteverschijnsel. Ook wanneer een bezoek aan de huisarts niet direct nodig is, zal het prettig zijn om met een ziek kind het boekje te lezen dat de verkoudheid of (buik) griep bespreekt. Beide boekjes zijn geschreven op rijm waardoor de tekst beter blijft hangen en dit de kinderen tegelijkertijd de mogelijkheid biedt om zelf de zinnen af te maken. Natuurlijk vormen de illustraties een belangrijk hulpmiddel in het overbrengen van de boodschap. Yvonne heeft bij de kunstacademie portfolio’s opgevraagd van afgestudeerde studenten. Ze zocht een duidelijk herkenbare stijl voor haar boekjes en de illustraties van Marloes Reuser sloten hier goed bij aan: vrolijk, veel kleur en overal herkenbaar.

Naast de boekjes heeft Yvonne ook beloningskaarten ontwikkeld die ouders kunnen helpen hun kinderen te motiveren wanneer ze bijvoorbeeld voor een bepaalde periode medicijnen moeten gebruiken. Via haar websites zijn ook kleurplaten te downloaden.

 

 

Yvonne zit bepaald niet stil, want deel drie ligt al bij de drukker en zal als onderwerp bloed behandelen. Elk deeltje heeft een vierkant formaat en mooie stevige hardkartonnen bladzijden. De boekjes kosten €12,95 per stuk en zijn te koop in online webshops zoals Bol, Libris en Bruna. Natuurlijk zijn ze ook verkrijgbaar via de website van Yvonne zelf.

 

 

Yvonne MaatDokter Vrolijk

illustrator: Marloes Reuser

Deel 1: Snottebellen ISBN: 9789082840001
Deel 2: Spetterpoep ISBN: 9789082840018

leeftijd: vanaf 4 – 8 jaar

© 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress