web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #20 Linda (de) Groot

 

Kun je iets vertellen over jezelf?

Ik ben Linda (de) Groot, 41 jaar. Getrouwd met Dirk en moeder van Ian (6) en Kate (4). We wonen in Purmerend, hebben twee jonge poesjes en ik hou van hardlopen, wandelen en buiten zijn en lezen. Momenteel volg ik de leergang Pedagogiek en loop ik stage bij de GGD.

 

Wat is je achtergrond en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben coach, trainer, spreker en schrijfster. Ik geef communicatietrainingen binnen bedrijven én aan ouders en pedagogisch medewerkers op bijvoorbeeld kinderdagverblijven.  Ik help ouders hun eigen gedrag en dat van hun kinderen beter te begrijpen, waardoor het weer meer gaat stromen tussen hen en er meer verbinding is. Ook geef ik ludieke lezingen over waar het zoal spaak kan lopen in de communicatie met kinderen en hoe je daar anders mee om kunt gaan. Als je je bewust bent van je communicatie en weet hoe je communiceert, kun je de situaties waarin je soms lijnrecht tegenover je kind staat, makkelijker later verlopen.

Ik schrijf ook met veel plezier gedichten. Daarmee ben ik begonnen toen ik merkte dat mijn kinderen het heerlijk vonden om naar rijmende verhalen te luisteren, en ik het superleuk vond om die voor te lezen. Toen mijn zoontje vervolgens vroeg naar een gedicht over leeuwen, besloot ik eens te kijken of ik die zelf zou kunnen schrijven. En zo is Lionel de leeuw ontstaan en daarna volgden al snel Eefje eekhoorn, de Visjes en de anderen in Voorleesgedichten.

 

Op je website relaxtemoeder.com richt je je op (jonge) kinderen en hun ouders. Hoe is dit zo gekomen?

Sinds ik zelf kinderen heb en verschillende NLP  (Neurolinguïstisch programmeren)opleidingen heb gevolgd, ben ik me heel erg bewust geworden van de kracht van (non)verbale communicatie tussen ouder en kind. We geven bewust én onbewust zoveel mee aan onze kinderen. Wanneer je bewuster communiceert kun je ook bewuster keuzes maken over wat je aan je kinderen wilt meegeven en waarom. In mijn trainingen en lezingen ligt de nadruk op het erkennen van gevoelens, zonder dat je als ouder helemaal hoeft te begrijpen wat er aan de hand is. En verbinding is de basis van communicatie.

 

Hoe paste een boek bij je werkzaamheden en wanneer realiseerde je je dat je van de gedichten ook echt een boek wilde laten maken?

Het hoofdthema van relaxtemoeder.com is in verbinding zijn en blijven met je kind. Voorlezen is in mijn ogen echt een moment om samen met je kind te zijn, een moment van verbinding. Met aandacht voor elkaar en voor het boek, samen praten over wat er in het verhaaltje gebeurt; een boek geeft je zoveel mogelijkheden om een gesprek aan te knopen of samen te fantaseren. Bovendien werkt rijm heel goed voor de woordenschat en taalbegrip. Je kunt spelen met de rijmwoorden aan het einde van een ‘couplet’ en zo al spelenderwijs de taalkennis en het begrip van je kind vergroten.

Ik was lekker op dreef met gedichten schrijven en toen ik een hele stapel had liggen, besefte ik dat het er meer dan genoeg waren voor een boek. En op die manier kunnen nóg meer kinderen meegenieten van Voorleesgedichten.

 

Je hebt bewust gekozen voor gedichten, kun je uitleggen hoe dat zo is gekomen?

Verhalen op rijm leest zo lekker voor. Toen ik mijn kinderen verhalen op rijm ging voorlezen, merkte ik hoe leuk ik het zelf vond om dat voor te lezen, en hoe mijn kinderen daarop reageerden. Die vonden het heel fijn om naar te luisteren. Er zit een bepaalde cadans in, alsof je aan het zingen bent. Ik houd ervan om bij het voorlezen veel gebruik te maken van intonatie, stemmetjes en nadruk op woorden. Rijm leent zich daar bij uitstek voor. Toen mijn zoontje vroeg om een gedicht over een leeuw bedacht ik me dat ik die misschien wel zelf zou kunnen schrijven. Zo is Lionel de leeuw ontstaan, en vervolgens de andere dieren uit Voorleesgedichten.

 

 

Hoe ben je aan je illustrator Milou Martin gekomen?

Toen ik samen met een collega workshops gaf aan ouders heeft zij de illustraties voor de promotie gemaakt. Haar manier van tekenen spreekt me erg aan en toen ik een illustrator zocht voor de Voorleesgedichten kwam ik daardoor snel bij Milou uit. Het mooie is, dat ik haar de gedichten heb gestuurd met het verzoek daar dieren bij te tekenen, zonder verdere aanwijzingen van mijn kant. En toen zij mij de eerste schetsen toestuurde waren dat ook echt de dieren die ik in mijn hoofd had toen ik de gedichten schreef, het klopte helemaal. Ik heb er in Voorleesgedichten bewust voor gekozen om alleen plaatjes van de hoofdpersonen in het boek te zetten. De gedichten zijn beeldend geschreven en komen vanzelf tot leven in het hoofd van de kinderen op het moment dat ze worden voorgelezen.

 

Hoe is het uitgeven van het boek verlopen?

Ik heb ervoor gekozen het boek zelf uit te geven. Op die manier had ik alles in eigen hand, wat ik heel prettig vind. Er zijn veel bedrijven online waar je je boek kunt uitgeven. De website en werkwijze van EZbook.nl sprak me aan en ik ben zeer tevreden over de manier waarop je bij hen je boek kunt samenstellen en ze zijn snel met leveren en leveren goede service.

 

Hoe moeilijk of gemakkelijk is het uitgeven in eigen beheer?

Het is gemakkelijk om een boek in eigen beheer uit te geven. Het is een kwestie van DOEN. Als je een beetje handig bent met het bewerken van afbeeldingen en de richtlijnen van de uitgeverij volgt, dan is het heel goed te doen. Voordelen zijn zeker dat je alles in eigen hand hebt en helemaal kunt bepalen hoe alles er uit komt te zien, vorm krijgt en wat de prijs wordt. Een nadeel kan zijn dat wanneer je alle promotie zelf doet, daar veel tijd in gaat zitten. Ik had bovendien nog nooit van de vaste boekenprijs gehoord. Dat zijn wel dingen die je zelf moet regelen wanneer je zelf je boek uitgeeft.

 

Hoe regel jij zaken als verkoop, promotie en social media?

Promotie is heel belangrijk, anders verkoop je het boek niet. Ik besteed veel tijd aan de promotie van mijn boek. Juist omdat ik van de ouders en kinderen die het boek hebben, heel enthousiaste reacties ontvang, wil ik er nog meer mensen blij mee maken. Zodra mensen de gedichten lezen en kennen, zijn ze super enthousiast. Dan merk je dat het best lastig is om sec een boek (de buitenkant) te verkopen. Als ze de gedichten horen en zien hoe kun kinderen er op reageren, dan zijn ze om. En dát is wat je wilt, want dan kopen ze je boek omdat het zo leuk is.
Ik regel alles zelf. Het is voor de zichtbaarheid heel belangrijk om goed gebruik te maken van social media en vooral ook de offline kanalen te benutten, want lang niet iedereen zit op social media of ziet alles wat langs komt. Mijn boek is behalve via voorleesgedichten.nl ook verkrijgbaar via bol.com en via de lokale boekhandel. Uiteraard is het fijn als mensen rechtstreeks bij mij kopen, dan zit er geen extra kanaal tussen en dat scheelt financieel.

 

Heb je ambities om nog een boek uit te geven?

Ik heb al een hele stapel nieuwe gedichten klaar liggen. Die wil ik zeker gaan uitgeven. En het idee is om van minimaal één van de gedichten ook een prentenboek te (laten) maken. Daar lenen de gedichten zich uitstekend voor.

 

Meer over Linda’s professionele werkzaamheden kun je vinden op haar website relaxte moeder. Voor haar boek heeft ze ook een website, en je kunt haar vinden op Facebook en Instagram. Dank je wel Linda voor dit interessante vraaggesprek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress