web analytics
Blog Anneke recensiegrid recensies kinderboek

Linda de Groot – Voorleesgedichten

Linda (de) Groot is 41 jaar en moeder van twee jonge kinderen. Ze begon met het schrijven van gedichten omdat ze merkte dat haar kinderen het heel leuk vonden om naar gedichten te luisteren. Haar zoon Ian houdt van dieren en alles wat daarmee te maken heeft. Dat inspireerde Linda tot het schrijven van de eerste Lionel-gedichten. Naast Lionel de Leeuw doen ook andere dieren hun intrede in het boek, zoals Eefje Eekhoorn, Willy Wezel, De visjes en Peter de Panda.

Het schrijven van de gedichten vindt Linda heerlijk om te doen; het is iedere keer weer leuk en verrassend hoe de verhaaltjes zich ontvouwen. In het boek Voorleesgedichten staan in totaal 21 gedichtjes, in lengte variërend van 1,5 tot 3,5 pagina. Wanneer overgeschakeld wordt naar een volgend gedeelte wordt dit duidelijk zichtbaar gemaakt met een paginagrote illustratie van het betreffende dier. Er is bewust gekozen voor weinig illustraties om zo de gedichten voor zichzelf te laten spreken en de fantasie aan te wakkeren van de kinderen die naar de gedichten luisteren.

Alle gedichten zijn geschreven in gepaard rijm, waarbij de dichtregels verschillen in lengte.

 

 

Lionel de leeuw draaide zich om
en liet de zon op zijn buik schijnen.
Hij zag de laatste wolken achter de horizon verdwijnen.
Ja hoor, het werd vandaag een prachtige dag.
Zo eentje waarop je heerlijk luieren mag.

En, wat was dat nou?
Opeens stond er een muisje voor zijn neus.
Die zette zijn armen in zijn zij en zei
‘oké je laat me geen keus’.
Het muisje trok heel hard aan één van Lionel zijn snorharen.
Lionel had geen idee dat muisjes zo sterk waren.
Hij was eerst alleen verbaasd en hield zich heel stil,
toen volgde er een hele grote gil.

 

 

 

Voor elke ouder met (jonge) kinderen is dit een fijn voorleesboek. Linda gebruikt geen moeilijke woorden en plaatst haar dieren in herkenbare situaties. Daarnaast zijn de gedichten ook grappig en leerzaam. Elk gedicht biedt wel een aanknopingspunt om samen te praten over lastige situaties of gevoelens.

Voorleesgedichten telt 72 bladzijden en is uitgevoerd in een mooie hardcover. De eenvoudige en kleurrijke tekeningen zijn van de hand van de jonge illustrator Milou Martin. Het boek is te koop in de online boekhandel of via Linda’s website Voorleesgedichten en kost €16,85.
 

 

 

 

Linda (de) GrootVoorleesgedichten, over Lionel, Eefje en anderen

illustrator: Milou Martin

ISBN: 9789090319315

leeftijd: vanaf 4 – 10 jaar

© 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress