web analytics
Blog Anneke recensiegrid recensies jeugdboek

Christian Antonini – Een brief met vlechtjes

La Zeta is een jonge en kleinschalige uitgeverij dat is opgestart in 2014 door Dorette Zwaans en Marlon Kromodikoro en onlangs heeft Rianne Aarts zich bij het team gevoegd.  Zeta is de letter z in het Italiaans en staat voor boeken die je van A tot Z wilt lezen. Veel titels heeft de uitgeverij daarom nog niet gepubliceerd, de boeken worden zorgvuldig gekozen en er wordt alleen dat uitgegeven wat ze zelf de moeite waard vinden. Een brief met vlechtjes van de Italiaanse auteur Christian Antonini is er zo een.

Johanna moet halsoverkop vertrekken uit Mexico-Stad omdat de situatie daar door de burgeroorlog onveilig is geworden. Haar vader zet haar op de trein naar El Paso, maar niet als passagier. Om haar veiligheid te verhogen krijgt ze een stel postzegels opgeplakt en reist ze als pakketje in de postwagon. Het is een lange reis, Johanna is verdrietig en ze verveelt zich. Ze sluit vriendschap met enkele personeelsleden en vermomd als Juan mag ze meehelpen op de trein. Net wanneer zij zich meer op haar gemak begint te voelen wordt de trein overgenomen door Pancho Villa en zijn rebellen. Vanaf dat moment verandert de reis in een spannend avontuur waarin de levens van iedereen in de trein op het spel komen te staan.

 

 

“Ieder heeft zijn eigen verhaal, is zijn eigen kleine brief. Maar er is meer. Want als je reist, start je een avontuur dat je verandert.”

 

Het boek ziet er mooi uit met een harde kaft en een passende illustratie van Marlon. Voorin staat een eenvoudige kaart van Mexico en achterin is een woordenlijst opgenomen met een vertaling van de meest gebruikte Spaanse woorden. Het verhaal zelf is goed vertaald door Dorette en Rianne, zij hebben de vloeiende en pakkende schrijfstijl van de auteur goed weten te bewaren.

Een brief met vlechtjes is een spannend avonturenverhaal voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool, maar eigenlijk is het ook voor oudere kinderen en volwassenen een goed verhaal om te lezen. Het boek bevat daarnaast ook de nodige wetenswaardigheden over diverse onderwerpen, zoals de Mexicaanse revolutie en de historische figuur Pancho Villa. De echte hoofdpersoon in dit verhaal is misschien toch wel Roos, de locomotief van de trein. Zij is degene die het verhaal letterlijk voort laat denderen en tegelijkertijd is zij de plek waar levens voorgoed zullen veranderen.

Het volgende project van Dorette en Rianne zal weer een jeugdboek worden, met als voorlopige werktitel Het geheim van Michelangelo. Het staat nog niet helemaal vast, er wordt door de dames nog op gebroed. Een brief met vlechtjes is te koop in de boekhandel, online of via de webshop van de uitgeverij.

 

 

Christian AntoniniEen brief met vlechtjes (Una lettera coi codini)

vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts

240 blz.

ISBN: 9789492197030

leeftijd: vanaf 10 jaar

© 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress