web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #22 Maria Lakenman

 

De 38-jarige Maria Lakenman is de bedenker en auteur van Pling, het Braziliaanse rupsje dat uitgroeit tot een vlinder en daarmee ontdekt dat zijn wereld groter is dan gedacht. Maria schreef eerst Ik wil vliegen en daarna Pling op ontdekkingsreis naar Rio de Janeiro. De boekjes zijn origineel van opzet en hebben bijzondere illustraties en een sterke boodschap. Wie is zij en wat kunnen wij nog van haar verwachten?

 

Kun je ons iets over jezelf vertellen?

Ik ben Maria, 38 jaar, heb een Braziliaanse vriend en ben mama van een kleintje van net 2 jaar. Hij is in Brazilië geboren. We wilden graag in de natuur wonen, zodat hij met volle aandacht van ons en lekker vrij kon opgroeien. Helaas is er vorig jaar vlakbij waar we woonden een ramp gebeurd met een mijndam waarbij heel veel mensen, dieren en natuur zijn omgekomen en is aangetast. Hier zal zeker nog andere narigheid van komen, dus dit heeft ons onder andere doen besluiten om naar Nederland te verhuizen.

Ik heb ruim 10 jaar in Brazilië gewoond, het land is kleurrijk, spontaan, hartverwarmend, maar kent ook veel ongelijkheid. Dit raakt me nog steeds en ik hoop de dag mee te maken dat we in een wereld leven waar we leven vanuit liefde en in gelijkheid.

Ik heb grafische vormgeving en stedelijk architectuur aan de kunstacademie gestudeerd en ben na het afronden hiervan een tijdje hierin werkzaam geweest. Mijn droom was om vrijwilligerswerk te gaan doen en zo ben ik via Code x in Brazilië terecht gekomen. Je kunt wel zeggen dat dit een totale ommezwaai in mijn leven was.

Op dit moment ben ik zoekende naar leuke creatieve opdrachten, werk ik met kinderen, doe ik grafische- en tekenopdrachten, geef ik yoga ayurveda massages en maak ik een paar huisjes schoon. Samen met mijn vriend wisselen we de zorg af voor onze kleine.

 

Je hebt twee boekjes over Pling geschreven, hoe is het idee hiervoor ontstaan?

 

De boekjes van Pling zijn geboren in Brazilië. Ik was ver weg van mijn nichtje Yara, ik miste haar en hoe zij als een bijzonder wezentje opgroeide. Ik wilde haar iets speciaals geven, en zoals ik altijd bezig was met nieuwe dingen creëren, dacht ik aan een boek speciaal voor haar.
Haar naam betekent vlindertje in het Arabisch. Ik hou enorm veel van vlinders, vooral in Brazilië zie je zoveel verschillende kleuren en soorten. Voor mij staat het hele proces dat een vlinder doormaakt ook voor een groot leerproces in mijn leven. De transformatie naar een vliegend iets is heel bijzonder.
Daarnaast wilde ik haar graag meegeven dat het belangrijk is om in je droom te geloven en niet na de eerste keer dat het niet lukt op te geven.

De naam Pling is van “Pling ik heb een idee! ” Toen het boek steeds meer vorm begon te krijgen en ik het er met steeds meer mensen over had, dacht ik dat het ook zou aanslaan bij andere lezers en zo heb ik het in eigen beheer uitgegeven.

In 2009 ben ik voor het eerst naar Rio de Janeiro gegaan om vrijwilligerswerk te doen. Ik was verkocht en ben een half jaar later weer terug gegaan. Uiteindelijk was ik meer in Brazilië dan in Nederland. Zo heb ik vele jaren vrijwilligerswerk gedaan en nu maak ik nog steeds ansichtkaarten met recepten die ik in Brazilië en Nederland verkoop en waarbij een gedeelte van de opbrengst naar deze projecten gaan. Dit geldt overigens ook voor de boeken.

 

De illustraties zijn heel bijzonder in de boeken, kun je hier iets meer over vertellen?

Ik heb de boeken zelf bedacht en geïllustreerd met ondersteuning van een vriend. De illustraties hebben als basis een foto uit Rio de Janeiro/Brazilië, verder speel ik met gezonde voeding als invulling van de dieren, zoals bonen, fruit, groenten etc. Zo wordt broccoli omgevormd tot een boom. In de boeken probeer ik de kinderen op een leuke wijze belangrijke dingen mee te geven waarbij ze zich bewust worden van zichzelf en hun omgeving. En leren ze in het tweede boek ook nog lekkere gezonde receptjes, manieren om tot rust te komen en om een verticale tuin te maken.

 

Je hebt de boeken Ik wil vliegen en Pling op ontdekkingsreis naar Rio de Janeiro in eigen beheer uitgegeven, hoe is dit proces verlopen?

De achterliggende motivatie om de boeken uit te geven is dat ik graag een boodschap wil afgeven. Bij het eerste boek is dit dat je af en toe een tegenslag zal hebben in het leven, maar niet moet opgeven om je droom na te leven. En Pling heeft een bewuste kijk op het leven, ze hergebruikt de dingen die ze in de natuur vindt. Zo kun je bijvoorbeeld samen met de kinderen vliegende voorwerpen maken van gerecycled materiaal.
Bij het tweede boek neemt ze je mee naar de grote stad. Ze komt uit een bijna onaangetaste natuur en ziet dat de dieren in de stad heel anders leven dan dat zij gewend is. Ze zijn de connectie kwijt geraakt met de natuur. Samen met Pling gaan ze aan de slag om weer een schone, gezonde en mooie leefomgeving te creëren.

Ik heb het eerste boek via een uitgeverij geprobeerd uit te geven. Maar ik wilde het graag al in mijn handen hebben en had geen geduld. Dus heb ik een grote oplage laten uitprinten en het zelf gepromoot via familie, vrienden, scholen en winkels.

Het is veel werk om zelf een boek uit te geven maar ook heel leuk om te doen. Je hebt direct contact met de mensen die het kopen en je krijgt veel leuke reacties van mensen! Je hebt veel zeggenschap, wat heel fijn is want je kunt het helemaal naar je eigen idee inrichten.

 

Hoe zet je de boeken in de markt, regel je dit allemaal zelf?

De prijs van de boeken is €7.50 en op dit moment zijn ze in één winkel in Nederland te vinden, verder verkoop ik ze zelf. Ik hoop ze binnenkort ook in meerdere winkels te kunnen verkopen. Ook ben ik bezig om ze als e-book aan te bieden in verschillende talen.

Toen ik het eerste boek uitgaf heb ik het boek voornamelijk via vrienden en familie verkocht.  Zoals in een kerstpakket voor minderbedeelden en via scholen en/of bijeenkomsten van kinderen waar ik presentaties en workshops heb gegeven.
In Brazilië is het boek verkocht via de groep Nederlanders in Rio de Janeiro. Een klein literatuurfonds ondersteunde een oplage van 100 stuks om cadeau te geven op verschillende scholen in de favelas van Rio. Ik heb een periode samengewerkt met eco rede, dit is een groep jongeren die op verschillende scholen in de favelas het bewustzijn vergroten van het belang van recyclen. Zij hebben het boek Ik wil vliegen tot een toneelstuk omgetoverd en lieten op elke school een paar exemplaren van het boek achter .

Ook heb ik de boeken in verschillende Facebook groepen gepromoot en ik verkoop hier zo nu en dan een aantal boeken mee. In Brazilië lezen mensen veel minder dus is het iets moeilijker om ze daar te verkopen. In het tweede boek heb ik door privéomstandigheden zelf minder energie gestoken, daarom wil ik nu graag nieuw leven in de boeken blazen. Om je boek onder de aandacht te brengen is het zeker belangrijk dat je er energie instopt, maar ook dat je erin gelooft dat het boek potentie heeft.

 

Wat zijn je verdere ambities op schrijfgebied?

Ik liep een tijdje geleden met de gedachte een nieuw boek uit te geven, maar ik wil toch eerst meer aandacht aan het tweede boek besteden.

Graag zou ik willen werken met het bedenken en/of illustreren van boeken of animatiefilmpjes. Ik heb een periode als vj gewerkt en maakte verschillende animaties die we tijdens concerten en muziekevenementen op de muziek lieten bewegen. Verder zou ik het leuk vinden om weer creatief met kinderen/mensen bezig te zijn.

Dank je Maria voor je openhartigheid! Meer over Maria en de boeken over het vlindertje Pling is te vinden op haar blog Ik wil vliegen en op de Facebookpagina.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress