web analytics
Blog Anneke recensiegrid recensies jeugdboek recensies kinderboek

Maria Lakenman – Ik wil vliegen en Pling in de stad

 

Maria Lakenman studeerde grafische vormgeving en stedelijke architectuur aan de kunstacademie. Haar droom om vrijwilligerswerk te gaan doen ging in vervulling toen ze via Code x in Brazilië belandde waar ze vervolgens tien jaar woonde. Ze schreef tot nu toe twee boekjes over het rupsje Pling dat uitgroeit tot een mooie vlinder en op ontdekking uit gaat. In Brazilië zijn veel verschillende vlinders en ook de naam van haar nichtje betekent vlinder in het Arabisch. Het proces dat een vlinder doormaakt staat tegelijkertijd ook voor een groot leerproces in Maria’s eigen leven.

 

Het eerste boek, Ik wil vliegen!, gaat over het rupsje Pling dat ervan droomt om te kunnen vliegen. Ze wil dit zo graag dat ze met behulp van materiaal dat ze vindt in haar omgeving probeert hulpmiddelen te bouwen. Wanneer al haar pogingen mislukken vraagt ze haar vriendin Tito om hulp, maar hoewel het Pling lukt om een poosje door de lucht te zweven zit echt vliegen er nog steeds niet in. Tito zegt haar het niet op te geven en te blijven geloven in haar dromen. Wanneer Pling ’s nachts ligt te slapen en alles loslaat ontdekt ze de volgende ochtend dat er een wonder is gebeurd.

 

 

 

Ik wil vliegen! is behalve een mooi verhaal met originele, paginagrote illustraties ook een leerzaam en interactief boekje. Op elke pagina staan wel een paar woordjes of een kort zinnetje dat vertaald is in het Portugees. De laatste paar pagina’s zijn gereserveerd voor knutselvoorbeelden. De lezertjes van het boek kunnen zelf aan de slag om in navolging van Pling voorwerpen te maken waar je mee kunt vliegen.

 

 

 

 

In Pling in de stad of Pling op ontdekkingsreis naar Rio de Janeiro wil Pling meer zien van de wereld. Nu ze een vlinder is en kan vliegen geeft haar vriendin Tito haar het advies om eens in de stad te gaan kijken. Na een lange en vermoeiende reis komt Pling aan in Rio de Janeiro waar ze nieuwe vrienden maakt. Het valt haar op dat het er in de stad heel anders uitziet, voelt en ruikt dan waar zij vandaan komt. Zo leiden haar nieuwe vriendjes helemaal niet zo’n gezond leven. En hoewel de stad onbekend is voor Pling heeft ze gelukkig wel veel verstand van goed eten en leert ze de apen, de neusbeertjes en de papegaai hoe ze lekker eten kunnen klaarmaken en daarna hun afval kunnen recyclen.

 

 

Beide boeken dragen een duidelijke en belangrijke boodschap uit. In Ik wil vliegen leert Pling dat je in je zelf mag geloven en dat je je dromen niet op hoeft te geven wanneer het niet direct lukt om ze te verwezenlijken. Met hard werk, doorzettingsvermogen en creativiteit kom je een heel eind in het leven.

In het tweede boek ontdekt Pling dat de dieren in de stad hun band met de natuur helemaal zijn kwijtgeraakt waardoor ze ongezond leven. Zij zijn het verleerd om goed voor zichzelf en hun leefomgeving te zorgen. Samen met Pling gaan ze aan de slag om hier verandering in te brengen.

 

Ook in dit boek staan op elke pagina een aantal Portugese woordjes en kunnen kinderen achterin het boek weer leuke knutselideeën vinden, zoals gezonde recepten en het maken van een verticale tuin.

Ik wil vliegen! en Pling op ontdekking naar Rio de Janeiro kosten €7,50 per stuk en hebben respectievelijk 13 en 15 bladzijden. De illustraties hebben als basis een omgevingsfoto uit Rio de Janeiro waarbij de hoofdpersonen worden ingevuld met afbeeldingen van fruit en groenten. De boeken zijn vooralsnog alleen te koop via Maria zelf, hopelijk gaat het binnenkort lukken om de boeken ook in een aantal winkels te koop aan te kunnen bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress