web analytics
Blog Anneke recensies jeugdboek recensies kinderboek

Siepy Zijlstra – de Roos – De educatieve boekenserie

 

Jarenlang gaf ze les aan groep 1 en 2 (nu 3 en 4) van de christelijke lagere school in Rottevalle (Friesland). Door goed naar kinderen te luisteren en uit te zoeken in welke woordkeus zij eigenlijk zijn geïnteresseerd ontstond het eerste boek van Siepy Zijlstra – de Roos. Na haar trouwen en vervolgens het grootbrengen van de kinderen stond het schrijven op een lager pitje. Toch borrelde de inspiratie weer op wanneer ze samen met haar jongste zoontje genoot van al het leven in de tuin. Zo ontstonden de eerste versies van de verhalen over de merel, de zwaluw en de egel. Haar eigen kinderen genoten ervan en Siepy besloot de verhalen op te sturen. Pas veel later, toen Engelse les op de basisscholen vast onderdeel werd van het lesprogramma, paste Siepy haar boeken aan. De verhalen gingen opnieuw in de centrifuge en er ontstonden drie boeken, alle drie met een Engelse en een Friese vertaling. Deze laatste vindt zijn oorsprong in het Drietalig onderwijs: Nederlands, Engels en het Fries. Naast de vertaling zelf van haar boeken wilde Siepy ook dat deze in de vertaling werden ingesproken op een cd.

 

 

In elk boek speelt een ander dier de hoofdrol en het bevat meerdere verhaaltjes. Op de linkerpagina staat het originele hoofdstuk met op de rechterpagina de vertaling. De verhalen zijn vanuit het ik- perspectief geschreven, dus vanuit de belevingswereld van de merel, de boerenzwaluw en de egel. Behalve een leuk verhaal wordt er tussendoor ook spelenderwijs nuttige informatie verstrekt over de dieren en de omgeving waarin ze leven.

 

 

De hoofdstukken bestaan uit korte alinea’s en zijn geschreven in eenvoudige taal. Dankzij de vertaling (in het Engels of het Fries) op de tegenoverliggende pagina kan er snel geschakeld worden tussen de twee teksten. De boeken zijn daardoor goed te gebruiken in het onderwijs, bijvoorbeeld bij de Engelse les. Daarnaast kunnen ze ook ingezet worden bij anderstalige kinderen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn, in bijvoorbeeld schakel- of ISK klassen.

 

 

 

 

Ieder boekje is voorzien van een CD en een woordenlijst, zijn uitgevoerd in hardcover en kosten tussen de €13,00 en €18,00 per stuk.

Ze zijn te koop via Profiel uitgeverij, Educatieve jeugdboeken of Bol.

 

 

 

 

 

Siepy Zijlstra – de RoosMarten de eigenwijze merel, Een boerenzwaluw vertelt, Negen egels in een zandbak

Elk boek is voorzien van een begeleidende CD en een verklarende woordenlijst

per boekje gemiddeld 20 blz.

leeftijd: vanaf 10 jaar

Engelse vertaling: Dirk Dijkstra

Friese vertaling: Klaas Bruinsma

Illustraties: Egbert Ipema

© 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress