web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #24 Angie Franssen

 

Angie Franssen is de auteur, illustrator én uitgever van verschillende informatieve series voor jonge kinderen. Zo ontwierp ze de Boemel boekjes, de NatuurCultuur serie en de Creative Coaching boekjes.

 

Kun je in het kort vertellen wie je bent en wat je achtergrond is?

Mijn ‘pen name’ is Angie en ik ben schrijver, illustrator en wetenschapper. Ik heb een patchwork aan werkachtergrond en een hoofd vol creatieve ideeën. Die ideeën en het plezier in tekenen en schrijven hebben me doen besluiten om het te wagen in de kinderboekenwereld.

 

Je bent van huis uit grafisch ontwerper met een eigen grafisch ontwerpbureau. Wanneer ontstond de behoefte om zelf verhalen te gaan maken bij je illustraties?

Ik ben afgestudeerd Cultureel Antropoloog, met o.a. ontwerpen, illustreren en schrijven als ‘bijbanen’. Ik ben altijd al aan het tekenen geweest en wilde, naast dierenarts, ook kinderboeken illustreren. Dit was al van kinds af.
In de afgelopen decennia ben ik freelance schrijver en grafisch ontwerper geweest, maar heb ik ook lang in de toerisme branche gewerkt.
Toen ik werkzaam was in de Verenigde Staten als Tour Director, manager voor 2-weekse rondreizen, moesten wij zelf al onze informatie die je de passagiers moet vertellen opzoeken. Toen ik na het seizoen klaar was zat ik met al die informatie. Ik vond het zonde om er niets mee te doen, dus heb ik er een ruim 400 pagina’s tellende reisgids van gemaakt. Grafisch ontwerp was een creatieve uitlaatklep voor mij, zeker als het ging om het maken van nieuwe ontwerpen voor de Artoon-ish designs. Nu kan ik in het schrijven en illustreren van boeken mijn crea-ei kwijt.

 


Het schrijven, illustreren en uitgeven van kinderboeken kwam eerlijk gezegd door schrijver Wim Daniels. Die ken ik al een aantal jaren en hij kende mijn Boemel poppetjes, de oorspronkelijke Artoon-ish designs, ook. Van deze poppetjes maakte ik eerst schilderijen voor de verkoop en nu nog te koop via Etsy. Hij zei toen tegen me dat ik er maar eens verhalen bij moest gaan schrijven. Dat heb ik toen maar gedaan. Het tweede boek dat ik heb uitgegeven was dan ook Boemel.. in Europa.
En toen… kreeg ik de kriebels en wilde ik nog meer boeken maken en uitgeven.. en nu kan ik niet meer stoppen.

 

 

 

Je boekjes zijn vooral informatief van aard, is dit een bewuste keuze?

Voor de Natuur Cultuur serie wel. Ik wilde wat meer aparte en specifieke informatie geven over alledaagse- en niet alledaagse dieren. Het is zo een hele serie geworden van drie boeken, met nog een aantal boekjes in de pijplijn.
Andere series gaan over het ruimtemannetje Boemel, die kinderen meeneemt op avontuur op zijn planeet, en weer een andere serie gaat over ‘stippen’ en ‘vlekken’ die kinderen op speelse wijze laten kennismaken met kleuren en vormen. Het is zeer divers wat ik maak en uitgeef.
Als wetenschapper is het gemakkelijker om informatieve teksten te schrijven dan bijvoorbeeld dialogen, hoewel het schrijven van rijmen en gedichten me dan wel weer heel makkelijk afgaat, zeker in het Engels – daarin worden al mijn boeken ook geschreven en uitgegeven.

 

Hoe is het proces rond het uitgeven van je boeken verlopen?

Ik heb overwogen om mijn eerste boek, de reisgids, via een reis-uitgever te laten uitgeven. Ik had toen een manuscript opgestuurd naar verschillende uitgevers, maar ten eerste moet je daar lang op antwoord wachten en ten tweede kreeg ik uiteindelijk geen bericht. Dus besloot ik het uiteindelijk maar zelf te doen. Ik ben gaan zoeken op internet en kwam uiteindelijk uit bij Amazon en hun Kindle Direct Publishing. Voor de harde kaft boeken gebruik ik nu IngramSpark. Als ik genoeg geld heb zullen de boeken in China geprint gaan worden waarschijnlijk. Dat is toch goedkoper en vaak ook van betere kwaliteit.

 

Hoe handel je de promotie van je werk af?

Op dit moment doe ik niet veel aan promotie meer. Dat heb ik in 2019 wel gedaan, maar dit jaar ga ik met mijn zoontje een lange reis maken, dus heb ik er geen tijd voor. Zodra we terug zijn in november, dan heb ik weer nieuwe ideeën en inspiratie, en kan ik er weer hard tegenaan.

 

Wat zijn je plannen en ambities op het gebied van schrijven en illustreren van kinderboeken?

Mijn hoofd staat nooit stil met het ontwikkelen van nieuwe ideeën, dus heb ik nog wel een heel stel boeken om te schrijven. Dat zijn boeken voor volwassenen, maar ook kinderboeken. Mijn zoontje is nu 2 en ik schrijf (ook) voor hem, nog een lange weg te gaan dus.

Wat ik graag zou willen bereiken is het winnen van een van de prijzen die er zijn voor boeken, kinderboeken of prentenboeken. Zover ben ik nu nog niet, dat zal echt meer tijd gaan kosten. Maar het is wel een mooie droom!

 

Meer informatie over Angie en haar prachtige boekjes is te vinden op haar website BlueSkyArt. Daarnaast kun je haar ook volgen op Facebook en/of Instagram.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress