web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #25 Jolanda van Dijk

 

Illustrator Jolanda van Dijk maakte veel krabbeltjes voor haar kinderen, totdat een vriendin haar vertelde dat ze daar eens ‘iets’ mee zou moeten doen. Dit was de aanzet tot het vorig jaar verschenen prentenboek De tovernies welke Jolanda vervolgens in eigen beheer heeft uitgegeven. Wie is Jolanda, hoe is ze gekomen tot selfpublishing en waarom toch een boek over een nies?

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik rondde succesvol een creatieve opleiding af en ging aan de slag als grafisch vormgever, later als webdesigner en tegenwoordig als digital creative, bij een digital agency. Ik teken al zo lang als ik me kan herinneren. Meestal op kladblaadjes. Of tijdens meetings rondom mijn notities. En soms als er iemand jarig is maak ik een illustratie als attentie. Wanneer mijn kinderen vrolijk zaten te knutselen aan de keukentafel, maakte ik stiekem krabbeltjes van ze. En daar begon het mee…

 

Wanneer is het idee ontstaan om een boek te maken? Wat was er eerst: het verhaal of de illustraties?

Deze krabbeltjes van mijn kinderen ging ik op Instagram delen. En een tijdje geleden zei een vriendin tegen me dat ik er een prentenboek van zou moeten maken… ondanks dat ik het wat weglachte bleef het wel spoken in mijn hoofd. Ik ging een prentenboek maken voor mijn kinderen. Toen ik met mijn eerste schetsen begon reageerde mijn omgeving heel enthousiast. Dus hoe tof zou het zijn als ik dit prentenboek dat oorspronkelijk alleen voor mijn eigen kinderen bedoeld was zou uitgeven! Toen ben ik samen met mijn kinderen van 6 en 2 gaan bedenken waar het boek over zou moeten gaan. Daar waren we dus snel uit, ze vinden allebei niezen erg grappig, dus het boek moest over niezen gaan.

 

 

Wist je al direct dat je het boek wilde uitgeven?

Aanvankelijk was het boek alleen voor bedoeld voor mijn eigen kinderen en zou ik slechts een paar stuks laten produceren. De enthousiaste reacties van mijn omgeving op het boek hebben er voor gezorgd dat ik heb besloten het uit te geven. Eigenlijk gaat het erover dat er in het leven met een broer of zus soms onverwachte dingen gebeuren, maar dat het leven zonder hen ook wel erg saai zou zijn. En daar zullen heel veel kinderen (en ouders) zich in kunnen herkennen.

 

Wat kun je vertellen over de weg naar het uitgeven van het boek? 

Omdat ik het boek oorspronkelijk voor mijn eigen kinderen heb gemaakt (en het plan om uit te geven later pas kwam) heb ik besloten om het ook zelf uit te geven, zodat het helemaal van mezelf zou zijn.

 

Hoe pak je de promotie aan van het boek? 

Ik ga persoonlijk langs bij gezellige lokale boekhandels, ik heb een webshop op wonderboek.nl en een actief Instagram account. Ik heb een workshop bedacht om bij bibliotheken en boekhandels te geven. Helaas gooide Covid19 roet in het eten maar na deze gekke periode wil ik dat graag weer gaan oppakken. Ik heb voorgelezen op kinderdagverblijven, dat was ook ontzettend leuk om te doen. Daarnaast werd ik genomineerd voor een  Indie award in de categorie leukste kinderboek en had ik de eer om bij de beste drie te mogen eindigen. Ik geloof dat de ietwat hoge prijs van het boek (€19,90) een obstakel kan zijn om het te kopen. Maar in verband met de kleine oplage die ik heb en de bepaalde kwaliteitseisen die ik voor ogen had kon het niet anders om aan het eind quitte te spelen. Maar de verkoop valt me zeker niet tegen, ik merk dat mensen de aanstekelijke karakters van het boek echt waarderen.

 

Heb je nog verdere ambities op het gebied van het schrijven?

Ik had zoveel lol in het maken van dit boek, en ik hoop dat dat eraf straalt. En nog zat ander ideeën, dus een volgend boek sluit ik zeker niet uit, maar dan liever in samenwerking met een uitgever. Want naast een baan en kinderen is een boek schrijven, illustreren én uitgeven een flinke bak werk. Maar ik heb het voor De tovernies meer dan graag gedaan 😀

Dank je wel Jolanda! Meer over haar en De tovernies kun je vinden op de website van Wonderboek, Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress