web analytics
Blog Anneke recensiegrid recensies algemeen recensies jeugdboek recensies kinderboek

Miss Moss – Sjef de Kliniek

Moss Tijssens is dierenarts voor gezelschapsdieren. Een uniek beroep waar ze trots op is en waar ze graag over schrijft. In 2013 publiceerde ze al een boek over de belevenissen op haar werk, Verhalen op pootjes. Sjef de Kliniek is wederom een bundel met verhalen over de dierenartsenpraktijk, maar dan voor een jonger publiek.

Sjef is de hond van dierenarts Mimi. Hij gaat altijd met haar mee wanneer ze dienst heeft in de dierenkliniek en bekijkt daar vanaf zijn geruite kussen de gebeurtenissen die zich afspelen in de spreekkamer. Net als Mimi kent Sjef veel van de dieren die met hun eigenaren regelmatig langskomen en bij ieder bezoek heeft Sjef wel een eigen mening paraat.

 

 

Het boek zelf is prachtig om te zien; een stevige hardcover, een prettig lettertype en grappige illustraties die de verhalen ondersteunen. De verhaaltjes zelf gaan vooral over de verschillende dieren (en hun baasjes) die op het spreekuur komen bij dierenarts Mimi. Behalve grappig en verhalend is het boek ook heel informatief van aard. Net als in het echt stelt Mimi diagnoses, deelt ze pillen uit en opereert ze daar waar nodig. Ongemerkt leren kinderen van alles over het beroep van een dierenarts. En zeker niet alleen de mooie kant, zoals het omgaan met dieren en ze genezen. Er is natuurlijk ook een keerzijde, want niet elk dier kan weer beter worden en niet iedere eigenaar staat open voor de goede raad van de dierenarts.

 

 

 

Sjef is een Rhodesian Ridgeback en heeft echt bestaan. De illustraties in het boek zijn van Dorien Renée en volgens Moss heeft zij Sjef precies weten te vangen zoals hij was. Sjef speelt een belangrijke rol, hij is de verteller van alle verhalen. Zijn kussen ligt in het kantoor en door de glazen wand kan hij zo de spreekkamer inkijken. Behalve alle ins en outs van de kliniek deelt Sjef ook veel over zijn eigen leven, zelfs een groot geheim..

De verhaaltjes zelf zijn heerlijk divers en belichten verschillende kanten van het mooie beroep van de dierenarts. Leuk om zelf te lezen wanneer kinderen iets ouder zijn, maar de verhalen zijn ook geschikt om voor te lezen en er achteraf samen over te praten.

 

 

Sjef de Kliniek is een mooi uitgevoerde verhalenbundel voor kinderen in de basisschoolleeftijd waarin door de ogen van de hond Sjef de dagelijkse gang van zaken in een dierenartsenpraktijk wordt beleefd.

Het boek kost €19,50 en is online te koop bij Bol en via de website van Meat & Bones. Meer over Moss zelf en haar mooie beroep is te vinden op haar Facebookpagina of Instagram account.

 

Boekgegevens

Miss Moss
Sjef de Kliniek
ISBN 9789082232196
115 blz.
leeftijd: 6 – 10 jaar
© 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress