web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #27 Susan Gerritsen en Mirjam Smit

 

Susan Gerritsen en Mirjam Smit leerden elkaar kennen via hun mannen. Beiden hebben een passie voor voeding en zochten naar een kookboekje met gezonde recepten om samen met hun kinderen uit te kunnen koken. Vanuit hun individuele expertise is het boek Sunny Good Food ontstaan, een speels kookboek om ook met de allerkleinsten de keuken in te kunnen.

 

Vertel eens wat meer over jullie zelf

Wij zijn Susan en Mirjam. We kennen elkaar via onze mannen die bij hetzelfde bedrijf werken en het klikte meteen. Beiden hebben we een passie voor voeding en we zochten naar een boekje voor onze kinderen om samen te koken, maar dat was er niet, en zeker niet eentje met gezonde recepten. Mirjam is expert op het gebied van voeding en gezondheid en Susan heeft een missie om vanuit haar onderneming Sunny Road families te inspireren een groen en gezond leven te leiden. Uit deze combinatie is Sunny Good Food ontstaan. Nu kunnen ook de allerkleinsten die dol zijn op eten – of juist helemaal niets van gezond eten moeten hebben – samen met papa en mama stralen in de keuken.

 

Het boek past binnen een gezonde en duurzame levensstijl, waarom moest dit boek er echt komen volgens jullie?

Iedere dag zien we zelf hoe onze kinderen alles willen meemaken wat papa en mama doen, juist ook in de keuken. Een klein kinderkeukentje is leuk, maar veel liever kijken, voelen en proeven ze mee in de échte keuken. We gingen op zoek naar een leuk kinderkookboek in de leeftijd 2 tot 8 jaar. Het bleek dat kookboeken voor kinderen in deze leeftijd helemaal nog niet bestonden. Wel vanaf een jaar of 10 wanneer kinderen snijtechnieken gaan leren of een kookboek voor ouders die lekker willen koken voor kinderen in deze leeftijdscategorie. Maar niet een kookboek voor kinderen die zelf de handen uit de mouwen willen steken. Daarom maakten wij een visueel aantrekkelijk en vrolijk kinderkookboek met gezonde recepten en leuke spelletjes waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen, met natuurlijk een verzorger die meekijkt.

 

Het boek richt zich op koken met vrij jonge kinderen, is dit een bewuste keuze?

Jong geleerd is oud gedaan, zéker als je het hebt over de keuze in soorten voeding. Leer je kinderen op jonge leeftijd dat koken interessant en leuk is om te doen, dan hebben ze daar gegarandeerd hun leven lang profijt van! Ons doel is juist deze groep jonge kinderen veel over producten te leren en vooral enthousiast te maken om hiermee aan de slag te gaan.
Kinderen zijn volledig afhankelijk van wat de ouder hen geeft. Wanneer je kinderen leert wat er allemaal aan geweldige gezonde producten bestaan en wat voor heerlijke gerechten je ermee kunt maken, dan voed je hun nieuwsgierigheid en leg je een gezonde basis. Natuurlijk zijn er veel kinderen die moeite hebben met het eten van groenten en fruit. We hopen dat Sunny Good Food en het concept van samen bezig zijn met gezonde producten ouders en hun kinderen helpen voor de gezondere variant te kiezen. Als je er jong mee begint, is de stap later niet meer zo groot, en dan spreken we ook uit eigen ervaring.

 

Hoe is het uitgeefproces verlopen van Sunny Good Food?

 

We hebben eigenlijk nooit overwogen een uitgever te benaderen. Susan heeft al eerder een boek bij een uitgever uitgebracht en dat viel tegen wat betreft inspraak omtrent vormgeving en de inzet die zij leverden op het gebied van marketing. Wij wilden vooral de vormgeving in eigen hand houden en precies dat maken wat wij voor ogen hadden.
Het scheelt echt dat je alles zelf mag bepalen en des te blijer ben je dan met het resultaat. Van de timeline, instructie vormgever, cover en drukker tot aan de prijs; alles hebben we zelf geregisseerd. Nadeel is dat ieder stapje ook echt veel tijd kost, ook de marketing en dat vinden we best nog een uitdaging. Een boek maken is echt een ander verhaal dan het boek verkopen. De passie ligt bij de voeding, blije en gezonde kinderen in de keuken zien stralen, maar niet zozeer bij de marketing. Daar moeten we ons echt toe zetten en vooral Susan heeft dit nu verder opgepakt. We benaderen online webshops, bij winkels gaan we zelf langs en social media speelt ook een rol natuurlijk.

 

 

Hoe hebben jullie een illustrator gevonden?

Via een vriend van Susan kwamen we uit bij Maaike Ankum en het is geweldig hoe zij dit project heeft opgepakt. Zij had de wens van het illustreren van een kinderboek al een tijdje in haar hoofd en ging daarom met alle passie, energie en geduld deze uitdaging aan. We hebben echt geluk gehad met haar en de enorme creativiteit die ze heeft losgelaten op Sunny Good Food. Overigens geldt hetzelfde voor de professionele fotograaf Mitchell van Voorbergen die echt prachtige foto’s van onze gerechten heeft gemaakt.

 

Zijn er plannen voor een volgend boek?

Veel mensen om ons heen raden aan het boek te vertalen naar het Engels en het Duits. Wellicht gaan we dat nog doen; die afzetmarkt is vele malen groter natuurlijk. Er bestaan nog andere ideeën, zoals bijvoorbeeld het maken van een Sunny Good Food – gezonde ontbijtjes, of Sunny Good Food – de gezonde broodtrommel. Eerst willen we echter dit project goed afronden, daarna laten we onze creativiteit er weer op los.

 

Meer over Susan en haar tips voor een groen, gezond en eerlijk leven is te vinden op haar website Sustainable You. Over het boek zelf lees je meer op Sunny Good Food.

Bedankt Susan en Mirjam voor de medewerking aan het interview!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress