web analytics
Blog Anneke interviews

SelfSpot #28 Jeroen van Rijt

 

Jeroen van Rijt woont en werkte tot aan zijn pensionering in Ierland. Zijn jarenlange ervaring in de Jeugdzorg heeft hem geïnspireerd tot het schrijven van verhalen. Inmiddels is zijn eerste jeugdboek Van tijd tot tijd verschenen en als het aan Jeroen ligt is dit zeker niet zijn laatste.

 

Wie is Jeroen van Rijt?

Ik ben 62 jaar en geboren en getogen in Delft. Ik ben getrouwd met Louise en we hebben twee dochters en twee kleindochters. Na het VWO heb ik HBO-inrichtingswerk gedaan en daarna ben ik in de Jeugdzorg aan de slag gegaan. Ik heb met een enorme verscheidenheid van kinderen met verschillende leeftijden, etniciteiten, religies, en emotionele en sociale problematieken gewerkt. Aanvankelijk heb ik dit werk gedaan in Nederland, maar sinds 2001 woon ik, en werkte ik, in Ierland in de Jeugdzorg. Ik hou van wandelen, natuur en fotografie, (moes)tuinieren, vissen, koken en lekker eten. Wij zijn naar Ierland verhuisd voor de ruimte en de frisse lucht, maar ook voor de inspirerende natuur en cultuur. Veel mensen zouden wachten tot hun pensioen om zo’n stap te ondernemen, maar omdat je nooit de garantie hebt dat je dat levend en gezond haalt, vind ik dat je nooit moet wachten om je droom waar te maken.

 

Waarom moest Van tijd tot tijd er komen?

Ik heb altijd al het gevoel gehad, dat ik moest schrijven, maar het kwam er nooit van. Tijdens mijn studie werkte ik als recreatieleider op campings. Daar verzon ik kampvuur en spookverhalen voor griezeltochten. Tijdens mijn werk in de jeugdzorg verzon ik verhalen voor het slapen gaan van de kleintjes, waarin ik de lievelingspersonages van ieder kind een rol liet spelen. Ik vond dat veel leuker dan voorlezen.
Ik heb al vaak gedacht, dat ik de verhalen, die ik verzonnen heb tijdens mijn loopbaan op zou moeten schrijven. Begin vorig jaar ben ik daarmee begonnen. Omdat het naar mijn idee niet genoeg verhalen waren, en de verhalen te uiteenlopend waren om in één boek onder te brengen, moest ik er verhalen bij verzinnen. Het eerste verhaal werd echter steeds langer en leuker om te schrijven. Zo is Van tijd tot tijd ontstaan. Toen ik begon aan het verhaal, had ik de beginsituatie en het einde waar ik naar toe wilde. Ik had een duidelijk beeld van de hoofdpersonen en ik wilde het tijdreizen in het verhaal gebruiken. Ik schreef, met de wens van hoofdpersoon Stella als leidraad en drijfveer, van situatie naar situatie en loste de dilemma’s al schrijvend op. De reis, die Stella, op eigen initiatief innerlijk maakt naar acceptatie van de nieuwe situatie, blijft ook steeds op de achtergrond meespelen.

 

Hoe is het uitgeven van het boek verlopen?

Het vinden en omgaan met uitgeverijen is volkomen nieuw voor mij. Ik heb op basis van informatie die ik op het internet vond een aantal uitgeverijen aangeschreven. Boekscout reageerde snel en wilde het uitgeven. De begeleiding vanuit Boekscout gaat allemaal online en telefonisch. Dat kwam voor mij vanwege de afstand ook wel van pas. Ik vond dat de mensen bij Boekscout duidelijk communiceerden en zich goed aan de afspraken hielden. Ik had alle vrijheid om wel of geen illustraties in het boek op te nemen, en het verhaal kon helemaal blijven zoals het was. Boekscout vroeg daar tegenover wel een foutloos manuscript. Boekscout werkt met Printing On Demand (POD). Hierdoor bestaat er geen voorraad, maar wordt er een exemplaar geprint na bestelling en betaling. Bestellingen kunnen direct bij Boekscout online worden geplaatst, maar ook boekhandels kunnen het boek bestellen.

Wat mij wel tegenviel, is de ondersteuning in de promotie. Dat ligt misschien niet zo zeer aan Boekscout, maar aan het feit dat ik vanuit het buitenland maar heel beperkt een boek kan promoten in Nederland. Ik heb geen lokale boekhandels om acties mee op te zetten, of scholen om voorleessessies te doen. Ik ben dus als beginnend auteur behoorlijk afhankelijk van het internet. Ik zou wel meer ondersteuning en begeleiding op het gebied van promotie willen.

 

Hoe heb je je illustrator gevonden?

Het manuscript van Van tijd tot tijd was door Boekscout al geaccepteerd, maar ik was nog naarstig op zoek naar een illustrator. Toevallig kwam ik op FB een intrigerend schilderij tegen, dat een kennis van hier had gemaakt. Ik wist niet dat zij kunstenares was, maar het bleek dat zij ook boek illustraties deed. Na het lezen van een samenvatting van het boek besloot ze dat zij de illustraties wel wilde doen.

 

Wat zou je nog willen doen, wat zijn je ambities op schrijfgebied?

Nu ik met pensioen ben heb ik alle tijd om meer te schrijven, en dat ben ik ook van plan. Ik heb het ’s zomers druk genoeg, maar met name in de winter heb ik hier heerlijk de tijd. Ik heb het schrijven van Van tijd tot tijd als heel erg leerzaam ervaren. Ik ben niet afhankelijk van het schrijven, maar kan schrijven, omdat ik er zelf heel veel plezier aan beleef. Ik hoop de komende jaren met enige regelmaat met iets nieuws te komen. Ik heb ook een lijst met ideeën en verhaallijnen klaar liggen, waarmee ik nog wel even vooruit kan. Vooralsnog ga ik schrijven voor kinderen en volwassenen, die het kind in zich nog weten te vinden. Ik heb mij per slot van rekening jarenlang intensief bezig gehouden met de belevingswereld van kinderen. Maar ik sluit niet uit, dat er misschien ooit iets voor volwassenen verschijnt.

 

 

Jeroen van Rijt houdt zijn gedachtespinsels bij op zijn auteursblog.

Ook heeft hij een Instagramaccount waar hij zijn andere hobby laat zien, namelijk fotografie.

Dank je wel Jeroen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress