web analytics
Blog Anneke recensiegrid recensies jeugdboek

Jeroen van Rijt – Van tijd tot tijd


De in Ierland woonachtige Jeroen van Rijt heeft altijd al het gevoel gehad dat hij moest schrijven, maar het kwam er nooit van. Tijdens zijn studie werkte hij als recreatieleider op campings waar hij graag spookverhalen verzon voor bij het kampvuur en de griezeltochten. Ook tijdens zijn werk in de jeugdzorg verzon hij verhalen voor het slapen gaan, omdat hij dit veel leuker vond dan voorlezen. Vorig jaar is hij begonnen om al deze verhalen te bundelen tot een boek. Omdat de verhalen naar zijn eigen idee te uiteenlopend van aard waren verzon hij nieuwe om ze aan elkaar te kunnen verbinden. Het eerste verhaal dat hij schreef werd echter steeds langer en groeide uit tot Van tijd tot tijd.

Als Stella een vallende ster ziet, wenst ze haar overleden vader nog eens te zien. De volgende dag gaat ze op pad naar de plek waar ze vermoedt de meeste kans te hebben hem nog eens te zien. Onderweg komt ze de hond van meneer Silvester, een oude uitvinder, tegen. Deze brengt haar naar zijn huis en vanaf dat moment wordt Stella meegenomen in een reeks van spannende avonturen. Gaat dankzij deze eigenaardige uitvinder haar grootste wens toch nog in vervulling?

 

Jeroen van Rijt heeft in Van tijd tot tijd een spannend verhaal verteld met een tot de verbeelding sprekend uitgangspunt. Hij heeft het tijdreizen zodanig verwerkt en uitgelegd in het boek dat het lezers nauwelijks moeite zal kosten om er (bijna) echt in te geloven. Voor de jongere lezers zijn de aanwezige tekeningen een fijne onderbreking en bieden ze ondersteuning bij het verhaal. De oudere lezers zullen deze illustraties niet nodig hebben en zullen ook in staat zijn de diepere laag in het verhaal op te pikken. Belangrijke thema’s zijn moed, acceptatie van verlies en het durven aangaan van nieuwe vriendschappen.

Het is jammer dat de cover van het boek doet vermoeden dat de inhoud misschien wel een wat kinderachtig verhaal zal zijn. Niets is echter minder waar, Van tijd tot tijd is een goed geschreven verhaal met een gedoseerde spanningsopbouw en realistische dialogen. Het heeft vaart, actie en verzandt niet in onnodige details. Elk kind dat houdt van een spannend boek, of van het idee van tijdreizen of gewoon van avontuur zit goed met dit debuut van Jeroen van Rijt. Hij heeft nog voldoende ambitie, dus laten we hopen dat er over niet al te lange tijd nog zo’n goed boek in de winkels ligt.

 

Van tijd tot tijd is uitgevoerd in paperback en kost €17,99. Het boek is online te koop via Bol en natuurlijk via de webshop van Boekscout.

 

 

Boekgegevens:

Jeroen van Rijt

Van tijd tot tijd

ISBN: 9789463897952
104 blz.
leeftijd: voorlezen vanaf een jaar of 7, zelf lezen vanaf 9 jaar
© 2019 Boekscout

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress