web analytics
fitsinterview flitsinterview interviews

Flitsinterview met Kevin Hassing

Dag Kevin,

Wat leuk dat we jou een paar vragen mogen stellen!

Deze week komt je debuut Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen uit. Een avontuurlijk boek voor kinderen van tien jaar en ouder (voorlezen kan iets eerder).

Wij verheugen ons er heel erg op, al is het alleen al door de geweldige cover.

Voor de mensen die je nog niet kennen: wie is Kevin Hassing?

Hallo! Ik ben dus Kevin, 36 jaar oud en ik woon in Amsterdam. Ik ben tien jaar geleden afgestudeerd als acteur en sindsdien te zien geweest in het theater en op televisie (o.a. in GTST en Centraal Medisch Centrum). En ik spreek al jaren met veel plezier tekenfilms en series in. Kinderen kunnen mijn stem (her)kennen van Alvinnn en de Chipmunks (Dave), iCarly (Spencer) of Violetta (Pablo). Sinds een paar jaar spreek ik ook luisterboeken in voor o.a. Storytel.

En toen besloot je ineens een boek te gaan schrijven. Kun je in het kort vertellen waar het boek over gaat?

Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen is het eerste deel van een nieuwe spannende boekenserie voor jongens en meiden. Het gaat over het stoere weesmeisje Mus. Haar dorp wordt overgenomen door een wrede piratenbende, en zij besluit op zoek te gaan naar kapitein Kwaadbaard. Hij zat vroeger bij die bende, De 5 Slangen, en is volgens een mysterieuze vrouw de enige die de piraten kan verslaan. Onderweg betrekken Mus en kapitein Kwaadbaard steeds meer vreemde personages bij hun reis en komen ze op allerlei bijzondere plekken.

 

Hoe kwam je op het idee? En hoe kwam je op die geweldige titel? Is dat altijd de werktitel geweest?

Ik lag op een ochtend in bed en toen kreeg ik het idee van een oude piraat wiens baard rood oplicht als hij kwaad wordt. Hij is vervloekt door een heks die vond dat hij meer emotie moest tonen. Zo is de naam Kwaadbaard ontstaan. Maar gaandeweg het verzinnen ben ik afgestapt van die gekleurde baard, en heb ik er mijn hoofdpersonage bij verzonnen, de dappere Mus.

 

Ja, ik heb nooit een andere titel gehad dan de huidige! De titel voor het vervolg wist ik ook al heel snel. Die kan de lezer al ontdekken, achter in het boek 😊

 

En ineens was het af. Wat gebeurde er toen? Hoe vind je als debuterend auteur een uitgever en een illustrator? En – als ik het zo zeggen mag – niet de eerste de beste uit de branche.

Toen het af was, gingen we op zoek naar een uitgeverij. Dat was de spannendste fase uit het hele proces. Ik ben natuurlijk nieuw in het kinderboekenwereldje, dus het sprak niet voor zich dat ik een plek zou vinden voor mijn boek. Na een paar spannende weken, en wat afwijzingen, kwam er gelukkig een hele fijne mail van Thille Dop van Luitingh-Sijthoff. Ik dacht dat we een kennismakingsgesprek zouden hebben, maar toen we eenmaal op de uitgeverij waren, bleek dat zij en redacteur Hannerlie Modderman al heel enthousiast waren! Mijn agent, Remco Volkers, en ik gingen huppelend van blijdschap de deur weer uit. Een tijd later begon de zoektocht naar een illustrator. Er werden me drie illustratoren voorgesteld (ik ga geen namen noemen). Bij de eerste had ik een slecht gevoel, dus die kon meteen aan de kant. Maar nummer twee en drie waren allebei geweldig. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en voor Linde Faas gekozen. Ze maakt zulke sfeervolle platen. Je ziet het vakmanschap in haar illustraties doorschemeren, doordat ze bepaalde potloodlijnen laat staan. Dat zie je ook als je het omslag goed bestudeert. En haar kleurgebruik is magisch.

Wat hoop je met je boek te bereiken?

Natuurlijk hoop ik dat kinderen massaal in mijn boek duiken. Omdat ze al van lezen houden, of omdat ze het willen proberen. Dat is nu helaas belangrijker dan ooit. Ik denk dat Mus en kapitein Kwaadbaard een heel goed boek is om kinderen weer verslaafd aan het lezen te maken.

 

Wat was je eigen lievelingsboek toen je een jaar of 10 was?

Goeie vraag. Ik vrees dat ik geen beste lezer was. Pas toen Harry Potter in Nederland uitkwam (ik was 14, denk ik) ben ik begonnen met lezen. Nu lees ik wel heel veel kinderboeken. Een tip: Het Land van Raas, van Jenny McLachlan. Een heel spannend en grappig boek. Misschien soms een beetje eng, maar soms ook zo geestig dat het wel weer oplucht.

 

Natuurlijk willen we ten slotte ook graag weten wat je toekomstplannen zijn.

Ik schrijf nu dus hard aan deel 2. Verder ben ik druk bezig met het inspreken van tekenfilms en luisterboeken. Er broeien ook nog wat andere ideeën, maar zolang die geen vorm hebben hou ik mijn mond. Ik kan wél zeggen dat het met schrijven te maken heeft…

Heb je verder nog iets aan de leden van Kinderboeken en YA te vertellen?

Ja! Ik geniet van alle posts en reacties in de groep. Jullie zijn echte boekenliefhebbers en dat inspireert mij om mezelf uit te dagen. Zodat ik jullie, en vooral de kinderen, originele en prikkelende verhalen kan vertellen. Dank voor alle steun, en ik hoor/lees jullie graag! Schroom niet om me te berichten! 😉 Arrrr!

 

Dank je voor dit flitsinterview!

Jij ook bedankt! Ik ben ondertussen in je boek begonnen en het leest als een trein… of als een schip… of als een piratenschip dat gaat enteren!

Fotocredits van de auteur: Anke van der Meer

Processed with MOLDIV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress