web analytics
recensiegrid recensies algemeen

Conny-KinderBoekenRecensie 2** voor Max Kruimel

 

Kinderboeken is ervan overtuigd dat kinderen niet alleen de betere boeken moeten lezen. Laagdrempelig lezen is ook goed voor de leeskilometers. Laat kinderen lekker zelf kiezen wat ze lezen, vooral als ze thuis zijn. Dit onder het motto: het maakt niet uit wat ze lezen, al is het de Donald Duck, als ze maar lezen! In dit “Laat je kind Lekker-Lezen genre” zijn heel veel leuke series in omloop die zich kenmerken door vrolijke tekeningen, afwijkende lettertypes, korte teksten en veel tussendoor-kaders. De leestekst wordt vaak onderbroken waardoor het kind dat nog niet zo goed zijn leeskilometers kan maken, toch een leuk boek kan lezen. Een ander kenmerk van dit genre is dat er altijd een mooie boodschap in verscholen zit over vriendschap of jezelf zijn. In dit genre zijn heel veel populaire series “op de markt” zoals Geronimo Stilton, De Waanzinnige Boomhut, Het leven van een Loser, Dagboek van een Muts en ga zo maar door. Tegenwoordig zie je ook veel Graphic Novels voor kinderen van 9+. Critici vinden ze niet altijd even leuk maar kinderen smullen ervan. Door de populariteit van dit genre zie je steeds meer van dergelijke series in de boekhandels. Zo ook Max Kruimel. Kinderboeken was nieuwsgierig en las deel 2: Stank voor dank. Conny Schelvis-Mens las voor Kinderboeken De avonturen van Max Kruimel. Deel 2: Stank voor Dank.

Rachel Renée Russell (1959) is advocate maar vindt het veel leuker om jeugdboeken te schrijven. Haar serie dagboek van een muts” verschijnt in maar liefst 35 landen en is een groot succes. De serie bestaat al uit meer dan 10 titels en ontving meerdere prijzen. Waaronder de Prijs voor de Nederlandse Kinderjury 2017. Veel van de muts -verhalen zijn gebaseerd op de schoolervaringen van Nikki en Erin, haar dochters. De hoofdfiguur in deze reeks heet ook Nikki. Daar deze serie echt een meisjes-serie is kon het niet lang duren dat er een soort gelijk boek moest komen met een mannelijke hoofdrol. En zo was daar Max Crumbly of bij ons Max Kruimel.

Dit verhaal is alweer het tweede deel uit de Max-serie en in dit deel is Max opgesloten in zijn middelbare school. Hij is echter niet de enige die daar nog is. Er blijken drie inbrekers op hun gemak de computers van de school te willen stelen. Door Max zijn gekluns komt hij terecht op de pizza van de inbrekers die er alles aan doen om Max niet te laten gaan. Max heeft gelukkig via zijn noodlijn naar buiten contact met zijn klasgenootje Erin en hoopt dat zij hem kan helpen om een weg naar buiten te vinden.

Enkele jaren geleden was daar het dagboek van een loser” en een nieuwe trend was gezet in kinderboekenland. Graphicnovels voor 9+. Boeken met een harde kaft, grappige lettertypes in verschillende combinaties en veel illustraties. Het lettertype is bij voorkeur een letter die er geschreven uit ziet alsof men daadwerkelijk iemand zijn dagboek aan het lezen is. Het onderwerp is meestal een lastige situatie op school en/of thuis waarin de kinderen zich zouden kunnen herkennen. Weinig tekst, veel humor en veel leuke tekeningen waardoor zelfs de kinderen die niet graag lezen er plezier in krijgen.

Als reactie op de loser-boeken was daar de muts-serie van Russell en ook dit was een groot succes. Al snel volgende er andere (anti-) helden en nerds zich op in dit soort graphic-novels. Vernieuwend was het allang niet meer en van de meeste komt het origineel uit Amerika en de Amerikaanse highschool is toch wel wat anders dan het onderwijs in Nederland dus hoewel de doelgroep 9+ is (en qua niveau van het boek klopt dat wel) zijn de thema’s en achtergronden soms wat ver van ons Nederlandse bed. Maar ik denk dat de kinderen daar zelf wel door heen prikken.

Max Kruimel is niet origineel en ook de grapjes zijn behoorlijk voorspelbaar. Ik denk dat het concept een beetje is uitgemolken en dat dit verhaal het voornamelijk moet hebben van de illustraties die ook meer de boventoon lijken te voeren dan het verhaal. Het is best grappig juist omdat het zo ver gezocht is maar het haalt het niet bij de andere boeken van Russell. Kinderen die nog niet bekend zijn met dit soort boeken zullen het vermakelijk vinden maar andere die vaker dit soort verhalen lezen zullen Max Kruimel niet in hun top drie plaatsen.

Boekgegevens

Titel               De avonturen van Max Kruimel deel 2 : stank voor dank

Auteur           Rachel Renée Russell

Vertaling       Mechteld Jansen

Uitgeverij       de Fontein

Isbn                 9789026141140

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress