web analytics
Blog Wendy recensies jeugdboek

Anneke KinderBoekenRecensie 4**** voor Knock-out van Cis Meijer

 

Cis Meijer werd geboren in Heemskerk, groeide op in Delft en woont nu in Amsterdam. Ze studeerde theater-, film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en werkt naast het schrijven als video-editor. In 2014 verscheen bij De Fontein haar debuut Verdoofd, gevolgd door Val in 2015 en Moordspel in 2016. Vriendschap, vertrouwen, macht en het misbruik daarvan zijn veelvoorkomende thema’s in haar boeken. In elk boek plaatst de auteur een schrijfwedstrijd, waarna de winnende tekst wordt verwerkt in het volgende boek. Op deze manier hoopt Meijer jongeren naast het lezen ook aan het schrijven te krijgen. Een origineel initiatief!

In de vierde jeugdthriller Knock-out verdwijnt Ginger, de jongere zus van Fay. In eerste instantie maakt niemand zich echt zorgen omdat Ginger, sinds de dood van hun vader, wel vaker is weggelopen. Wanneer ze echter na een aantal dagen nog niet terug is begint Fay vreemde dingen op te merken. Als ze dan ook nog getuige is van een afranseling waarbij Gingers naam valt weet Fay zeker dat er iets met haar zus is gebeurd. Aangezien de politie blijft vasthouden aan de wegloop theorie gaat Fay zelf op onderzoek uit en dat blijkt niet zonder gevaar te zijn.

Knock-out bestaat uit twee verhaallijnen die duidelijk met elkaar in verband staan en uiteindelijk ook samenkomen. Ondanks dat de basis verhaallijn verteld wordt vanuit Fay, blijft ze wat oppervlakkig. Ze is een stoere en slimme meid die zich door een belofte aan haar vader super verantwoordelijk voelt voor haar moeder en zus.

Ik herken het. Dat beschermende, dat verantwoordelijkheidsgevoel. Zoals ik bij Ginger heb. Alleen is het bij mij nu omgeslagen naar een groot schuldgevoel“.

Alle stappen die ze in het verhaal zet zijn logisch gezien in het licht van de gebeurtenissen, maar als lezer lukt het niet echt om een band met haar op te bouwen. Dit geldt voor alle personages die in meer of mindere mate aanwezig zijn in het boek: de motieven voor gedrag zijn wel helder, maar worden niet echt invoelbaar. Cis Meijer houdt het hele boek een hoog tempo vast en laat continue een stukje vallen waarmee uiteindelijk de hele puzzel kan worden gelegd. Ondanks een bepaalde voorspelbaarheid in identiteit en motief van de dader heeft ze dit zorgvuldig gedaan. Het houdt de lezer voortdurend in spanning en de wens om te willen weten hoe alles in elkaar steekt neemt met elk hoofdstuk toe.

Cis Meijer heeft met Knock-out wederom laten zien dat ze goede thrillers kan schrijven en zeker niet onder hoeft te doen voor grote namen als Mel Wallis de Vries, Margje Woodrow of Natasza Tardio. Knock-out heeft een spannende plot dat gecombineerd met een vlotte, snelle schrijfstijl zorgt voor enkele uren heerlijk leesplezier!

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over YA en jeugdboeken. Ook is ze te vinden op twitter en Instagram.

 

Gegevens boek:

Uitgeverij : De Fontein

ISBN: 9789026143496

Jaar van uitgave: 2018

Leeftijd : ongeveer 12-17 jaar

Genre : jeugdboek, YA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress