web analytics
recensies jeugdboek

Anneke – Kinderboekenblog 4,5**** voor De Geheimen van Winterhuis Hotel van Ben Guterson

De Geheimen van Winterhuis Hotel
Author:
Genre:
Publisher:
Illustrator: Chloe Briston

De geheimen van Winterhuis Hotel is het vervolg op het in 2018 verschenen Winterhuis Hotel, een boek dat opviel vanwege een onweerstaanbare combinatie van originaliteit, spanning en magie. In het tweede deel volgen we weer de belevenissen van Elizabeth en Freddy. Op het eerste gezicht heeft het boek grotendeels dezelfde opzet als zijn voorganger. De cover bevat ook weer een losse omslag waarin de ramen van het hotel zijn uitgesneden waardoor alle hoofdpersonen naar buiten kijken. Ook wordt het verhaal weer verteld vanuit het perspectief van Elizabeth.

Elizabeth Somers bezoekt opnieuw in haar vakantie het hotel van haar opa, Norbridge Falls. Samen met haar vriend Freddy brengt ze haar tijd door in de snoepkeuken, de gigantische bibliotheek en op de schaatsbaan. Het hotel is echter ook een plek met een geheimzinnig verleden, waaruit het gevaar nog niet geweken is. Er zijn vreemde gasten, zoals het meisje Elana met haar griezelige oma en de gemene tiener Rodney met zijn afschuwelijke ouders. Ze lijken iets te zoeken dat te maken heeft met een oude legende over geheime gangen onder het hotel. De nieuwsgierige aard van Elizabeth steekt weer de kop op en ze sleept Freddy mee in een gevaarlijke zoektocht.

“Ik denk dat je bezig bent van onze gewone, normale, helemaal-niet-enge kerst een beslist ongewone, abnormale en doodenge kerst te maken”.

In De geheimen van Winterhuis Hotel keren alle bekende en geliefde personages uit het eerste boek weer terug. Elizabeth krijgt geweldig nieuws te horen van haar opa, tegelijkertijd voelt ze zich niet altijd onderdeel van de familie. Haar opvliegende karakter en haar wat onhandige sociale vaardigheden maken van Elizabeth een heel gelaagde en herkenbare hoofdpersoon. Enerzijds is ze ontzettend slim en heeft ze een groot hart, anderzijds is ze erg onzeker en voelt ze zich snel tekort gedaan. Ze houdt niet voor niets allerlei feiten bij in talloze lijstjes in een poging controle te houden over haar omgeving. Elizabeth is goed in alles wat met taal te maken heeft, in de omgang met andere mensen schiet ze regelmatig tekort en moet ze nog veel leren. Gelukkig heeft ze aan Leona, de bibliothecaresse, een grote steun.

De schrijfstijl van de auteur is zo beeldend en sfeervol dat het hotel daadwerkelijk tot leven lijkt te komen. Samen met de passende illustraties van Chloe Bristol waan je je als lezer in de wonderlijke winterse wereld die door Guterson is geschapen.  Een belangrijk thema in het boek is de magie die uitgaat van lezen, de macht van de kennis die uit boeken gehaald kan worden. Alle respect voor Imme Dros die wederom de vertaling op zich heeft genomen. Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn geweest om alle woordladders, anagrammen en geheimschrift zodanig te vertalen dat ze ook in het Nederlands nog steeds kloppen. Guterson heeft het laatste deel in de serie al geschreven, laten we hopen dat de Nederlandse vertaling niet al te lang op zich zal laten wachten.

De geheimen van Winterhuis Hotel is opnieuw een spannend en sfeervol jeugdboek, vol gevaarlijke geheimen, raadsels en woordspelletjes.

Boekgegevens :

ISBN 9789025877712

Uitgever Leopold

Druk vanaf 1e

Verschenen 17-10-2019

Taal Nederlands

Bladzijden 328 pp.

Bindwijze Hardcover

Genre Fictie 10+

Illustraties Chloe Briston

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over onder andere Young Adult en jeugdboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress